Hoe en wanneer bomen snoeien?

Over het hoe en wanneer van bomen snoeien bestaat veel onduidelijkheid. In dit artikel helpen we je op weg zodat je zelf aan de slag kan met het snoeien van bomen. Want heel moeilijk is het echt niet, zolang je je maar aan een aantal basis regels houdt, en het juiste en scherp snoeigereedschap gebruikt. Snoeien betekent simpelweg iets afsnijden van een groter geheel, meestal om meer zonlicht binnen te laten en je planten te laten groeien, of om plaats te maken voor nieuwe, gezonde groei. Het enige wat je nodig hebt om te snoeien is een hand- of takkenschaar, tuinhandschoenen en oogbescherming.

Wanneer bomen snoeien?

Bomen snoeien op het juiste moment is belangrijk, maar dat dit alleen in het vroege voorjaar en in de winter mag gebeuren is een fabeltje. Dit advies is waarschijnlijk ontstaan uit het feit dat tuiniers in deze tijd van het jaar niet zo veel te doen hebben, en dus aan de slag gaan met het snoeien van bomen.

In veel gevallen is het beter om juist in de zomer te snoeien. Voordeel van snoeien in de winter is dat bomen en struiken meestal geen blad hebben, en je goed kunst zien welke takken gesnoeid kunnen worden.

Als leidraad voor wanneer je het beste kunst snoeien kun je de volgende regels toepassen:

  • Knotbomen en leibomen zoals een dakplataan snoei je het beste in de wintermaanden, dus november tm januari.
  • Fruitbomen zoals perenbomen of een appelboom kun je snoeien van november tm maart
  • Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn),  Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen beslist niet gesnoeid worden in de maanden december tm mei. Een simpele regel is wachten tot de bomen blad hebben (vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden), dan kun je deze bomen gerust snoeien. Dit geldt ook voor de kastanje, walnoot, druif, kiwi en vleugelnoot. 
  • Sierbomen snoei je het beste na de bloei.

5 regels van het snoeien

Nu je weet wanneer je bomen het beste kunt snoeien geven we je een aantal basisregels voor het snoeien zelf. Zolang je je aan deze regels houd kan het niet mis gaan! Daar gaan we..

Snoei altijd aan de basis

Voordat je begint met snoeien, bekijk de boom dan eerst eens vanaf een afstand en bepaal in grote lijnen de vorm / het model van de boom. Je wil het natuurlijke model van de boom altijd in stand houden. Snoei een tak altijd bij de basis, dus zo dicht mogelijk bij de stam zoals plaatje 3. Snoei nooit te dicht bij de stam zoals plaatje 2, want zo wordt het snijvlak en de wond onnodig groot. Het snijvlak mag nooit tegen de stam van de boom komen!

Voorkom ook een zogenaamde kapstok zoals in plaatje 1, dit geeft een erg lelijk beeld en kans op aangroeien / uitloper. Tot slot, voorkom zogenaamde kleerhaken. Dit zijn stukken afgescheurde bast die blijven zitten. Dit kan roodrot (ziekte) of uitlopers veroorzaken.

Uitdunnen

Veel mensen vragen zich af welke takken nu eigenlijk gesnoeid moeten worden. Hiervoor kun je allereerst kijken naar takken die tegen elkaar aan schuren. De sterkste / dikste tak laat je zitten en de zwakkere tak snijd je af. Vervolgens ga je kijken naar dood hout. Vooral in de zomermaanden is dit goed te herkennen aangezien hier geen blad aan zit. Hierna ga je verder en kijk je naar hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien. Ook deze takken snijd je af met als uitzondering de takken die bloemen en/of vruchten dragen.

Dikke takken in 2 keer snoeien

Indien je te maken krijgt met dikke takken dan kun je deze het beste in 2 fasen afzagen. Allereerst begin je op zo'n 10 a 25 cm vanaf de stam en zaag je de tak af. Vervolgens hou je een stompje (kapstok) over die je zo dicht mogelijk bij de stam afzaagt, waarbij je er voor zorgt dat je het snijvlak zo klein mogelijk houd. Zaag ook niet te dicht bij de stam af, het snijvlak mag beslist niet op de stam te zien zijn. Door te snoeien in 2x voorkom je dat de tak door het gewicht afscheurt tijdens het zagen / snoeien waardoor een grote wond kan ontstaan.

Gebruik het juiste gereedschap

Wellicht voor de hand liggend, maar o zo vaak over het hoofd gezien. Zorg voor goed snoeigereedschap voordat je begint met snoeien. Denk hierbij aan een telescopische boomzaag of normale boomzaag of boomschaar, en natuurlijk een degelijke en scherpe snoeischaar.

En tot slot, kies het juiste moment!

Dit hebben we reeds besproken aan het begin van dit artikel en is een van de belangrijkste stappen. Bekijk vooraf welke boom je gaat snoeien en bepaal of het de juiste tijd van het jaar is om aan de slag te gaan.

Heb je vragen of opmerkingen, reageer gerust onderaan dit artikel!

Welke bomen wanneer snoeien?

Knotbomen - van het voorjaar tot de herfst, maar het vaakst in het voorjaar.
Bladeren van bomen (plataan, linde en kastanje) - van de herfst tot de winter.
Fruitbomen (bijv. appel-, peren- en pruimenbomen) - van de herfst tot de winter.
ABC-bomen (b.v. esdoorn, berk en haagbeuk) - van de herfst tot de winter.

Welke bomen mag je niet snoeien in het voorjaar?

Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn),  Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen beslist niet gesnoeid worden in de maanden december tm mei.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaas
6 jaren geleden

SUper helder artikel, erg duidelijk. Bedankt voor het plaatsen

Harold
Harold
4 jaren geleden

Wanneer is het de beste tijd om een kastanjeboom te snoeien, nu is het oktober er hangen nog kastanjes en blad aan de boom of wachten totdat het blad eraf is?

ralph
4 jaren geleden
Antwoord aan  Harold

Beste Harold,
Zowel de berk als de kastanje kun je het beste voor de jaarwisseling snoeien. Bij deze bloeiende bomen komt de sapstroom vroeg op gang, en je wilt dan juist niet snoeien want dan gaat de boom bloeden. Snoei dus op het moment dat deze bomen in winterrust zijn, en dat is in de herfst wanneer al het blad is afgevallen. P.s. snoei niet tijdens vorst, maar dat geldt eigenlijk voor iedere bloemen- en plantensoort.

sas
sas
3 jaren geleden

wanneer is het beste tijd om een laurierstruik drastisch te snoeien.

ralph
3 jaren geleden
Antwoord aan  sas

Hoi Sas, het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april)