Het kiezen van de juiste kussens bij je loungeset

Tegenwoordig is onze tuin steeds meer een verlenging van onze woonkamer. Een belangrijke rol hierin speelt de loungebank. Heerlijk urenlang loungen op een mooie zomerdag. Een erg belangrijk onderdeel en onderschat onderdeel van zo'n loungeset zijn toch wel de kussens. Hoe je set eruit ziet en of je echt lekker kan zitten worden toch wel bepaald door de kussens. Het is daarom goed om hier met een aantal zaken rekening te houden, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

Hoe kies ik de juiste kussenvulling?

Welke vullingen stoffen wil je gaan gebruiken? Het is natuurlijk helemaal de vraag op welke manier je de kussens gaat gebruiken. Hieronder een aantal vragen die je hier mee kunnen helpen.

* Wat is de plek van de kussens? Liggen ze buiten of juist afgesloten op een droge plek?
* Wil je ze (het hele seizoen) buiten laten liggen of haal je ze elke avond binnen?
* Hoe intensief ga je ze gebruiken?
* En wat is je budget?

Onderstaand hebben wij de diverse populaire materialen toegelicht.

- Polyetherschuim

Dit type schuim is makkelijk te tillen en voelt licht en stevig aan. Het vormt zich snel terug in zijn originele vorm zodra je opstaat. Iets waar je wel rekening mee moet houden indien je intensief gebruik maakt van polyetherschuim is dat je wel kans op kuilvorming heb.

Er zijn diverse vormen van hardheid verkrijgbaar van het Polyetherschuim:

* SG 20 (Perfect geschikt als rugkussen)
* SG 25 (Voor gebruik als tuinkussen)
* SG 35 (geschikt voor gebruik als zitkussen)

- Eco schuim
De zachtste vulling in zijn soort welke bestaat uit één stuk en heeft een lange levensduur. Wat heel fijn aan eco schuim is, is dat het zelfs na enkele uurtjes nog steeds heerlijk zit.

Het schuim is gemaakt van ademend materiaal en een verantwoorde keuze voor het milieu. De reden hiervan is, is dat het voor een deel wordt geproduceerd met plantaardige olie. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat het in gewicht zwaarder is dan Polyetherschuim en daardoor voor dikke en lange kussens minder geschikt.

- Koudschuim
De juiste benaming voor High Resilience (HR) is ook koudschuim. Koudschuim is veerkrachtiger dan polyetherschuim en zit steviger dan eco schuim. Heerlijk om een avond lang op te zitten. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Ook bij koudschuim geldt dat het zwaar is en lastig te tillen is in vergelijking tot polyetherschuim.

Hieronder de diverse verkrijgbare varianten van koudschuim:

* HR 30 (Voor rugkussens)
* HR 45 (Voor zitkussens)

- Quick Dry Foam

Dit schuimrubber is lucht- en waterdoorlatend en droogt snel. Quick Dry Foam is bestand tegen regen en/of sneeuw en hierdoor kun je je kussens met een gerust hart buiten laten liggen.

Bepaal de afmeting van je kussens

Voor de afmetingen zijn er een aantal praktische zaken waarmee je rekening dient te houden:

* Wil je kussens uit 1 stuk of wil je lossen delen?
* Heb je genoeg ruimte om de kussens te kunnen opbergen?
* Grote kussens kunnen behoorlijk zwaar zijn en moeilijk te hanteren.

Met onderstaande schema's kun je je kussens opmeten:

Welke stof kiezen?

Klaar met de materialen en de maten? Dan kan het leuke werk beginnen. Hoe je kussens eruit komen te zien? Er is tegenwoordig zoveel mogelijk dat je je fantasie de vrije loop kunt geven.

Hieronder de populaire stoffen van dit moment met een toelichting:

- Sunbrella
Sunbrella biedt een perfecte bescherming tegen wind, zon en regen.
De stof is voorzien van een ademende acrylcoating en hierdoor rolt het water over het doek en trekt dit er niet in. Hierdoor wordt voorkomen dat condens en vocht zich niet kunnen ophopen. Een perfecte weerstand tegen schimmels. Het is een comfortabele stof die zacht aanvoelt wat het extra aangenaam maakt. Wassen in de wasmachine kan zonder problemen.

- Sunproof
Sunproof stoffen zijn goed bestand tegen het mooie zonnige weer van de aankomende zomer en dit zie je terug in het minder snel verkleuren van de stof. De stof voelt stug aan maar kan daarentegen wel weer goed tegen een forse regenbui.

- Flame kunstleer
De kunststoffen waar deze stof uit bestaan zijn divers namelijk polyurethaan en polyester. Deze kunstleer is goed bestand tegen vocht en daardoor kan het leer bij het morsen van bijvoorbeeld wat drinken makkelijk worden schoongeveegd. Goed om te weten is dat het jarenlang kleurbestendig is en zeer eenvoudig is schoon te houden.

Onderhoud
Afhankelijk van de gekozen materialen hebben kussens evengoed gewoon onderhoud nodig. Tegenwoordig kun je veel stoffen gewoon wassen in de wasmachine wat natuurlijk erg handig is. Ook is het zelfs mogelijk om met de agressievere schoonmaakmiddelen de kussens goed schoon te maken. Als je dit na de zomer doet dan kun je aan het begin van de volgende zomer je kussens weer in gebruik nemen alsof ze nog nieuw zijn.
Inspiratie

Ter inspiratie vind je onderstaand enkele loungeset voorbeelden:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leemans
Leemans
6 jaren geleden

Waar kan ik zulke tuinkussen laten maken bestellen op maat