Het buiten verlichten

Elke stad heeft wel van die mooie wijken. Fraaie jarendertig woningen met buitenverlichting. Van kabouterachtige lampen tot moderne armaturen. Was vroeger de buitenlamp bij de voordeur standaard, nu biedt buitenverlichting veel meer mogelijkheden. Tuinverlichting heeft verschillende functies gekregen. Functionaliteit blijft, maar de aspecten veiligheid en sfeer worden als even belangrijk gezien. De functionele buitenlamp bediend met een binnen schakelaar is veelal vervangen door een donker & licht of bewegingssensor.

Functioneel

Buiten verlichting zorgt er voor dat je zonder struikelen de voordeur vindt. Ook bij de garage is verlichting wel zo prettig vooral als het gecombineerd is met een op afstand bedienbare garagedeur. Sfeerverlichting vinden we vooral in de achtertuin. Aspecten van de tuin worden doordacht verlicht zodat je vanuit binnen een fraai aanzicht krijgt. Voordeel is dat je vanuit binnen niet in een donker gat kijkt, maar subtiel een inkijk krijgt in de tuin. Met spotjes en bodemlampen zijn bepaalde objecten goed te accentueren.

Veiligheid

Veiligheid speelt ook een rol. Voldoende verlichting zorgt voor een veiligere woonomgeving. Armaturen met bewegingssensoren zijn hiervoor het beste geschikt. Uit onderzoek blijkt dat inbraken minder voorkomen bij woningen die verlicht zijn.

Armaturen

Buitenverlichting heeft te maken met weersinvloeden. Om elektronica te beschermen tegen vocht zijn specifieke armaturen noodzakelijk. Dit geldt voor wandlampen, maar vooral voor grondspots. De behuizing dient aan criteria te voldoen zodat de elektronica optimaal beschermd wordt. Er worden verschillende materialen voor buiten verlichting gebruikt zoals roestvast staal, geanodiseerd aluminium en polycarbonaat. Geanodiseerd aluminium is voorzien van een geanodiseerde laag die één geheel vormt met het aluminium. Het materiaal is hierdoor corrosiebestendiger en meer krasvast.

Led

Led tuinverlichting is voor het verlichten van de buitenruimte de meest duurzame en energiezuinige optie. In vergelijking met een traditionele gloeilamp gebruikt led tot wel tachtig procent minder energie en gaat led onder normale omstandigheden wel tien keer langer mee dan bijvoorbeeld een halogeen lichtbron.

Voltage

Buitenverlichting wordt geleverd in een tweetal voltages, namelijk 230 volt en 12 volt. Lampen die gevoed worden door het lichtnet hebben een voltage van 230 volt. Het betreft dan meestal de buitenverlichting aan de woning. Voor de tuinverlichting wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van lage spanning. Een transformator zet 230 volt om in 12 volt. Voordeel is dat de bekabeling minder diep in de grond hoeft te liggen. Daarbij is de lage spanning een stuk veiliger voor mens en dier.

Met verlichting is de stap van binnen naar buiten gemaakt. Het assortiment van buitenverlichting is zeer compleet: van wandlantaarns tot prikspots en van sokkels tot een outdoor lichtstrip. Met Outdoor Motion Sensoren, kan de gehele buitenverlichting geautomatiseerd worden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties