Hemerocallis is een al van oudsher toegepaste tuinplant. Bij ons is hij bekent onder de naam Daglelie. Al decennia geleden kwamen we hem tegen in tuinen rond boerenerven. Daardoor heeft hij lang last gehad van een ouderwets imago. Ook de harde bloemkleuren geel, oranje en rood werkte niet in zijn voordeel. Zeker toen de cottagetuinen mode werden en er voornamelijk getuinierd werd in pastelkleuren, raakte de Hemerocallis uit de gratie.

Maar ook al werd de Hemerocallis door vele tuinierders met de nek aangekeken, de kwekers hebben in al die jaren niet stilgezeten. Inmiddels is er een enorme variatie aan Daglelies op de markt gebracht en er komen nog steeds nieuwe soorten bij.
De nieuwe variëteiten hebben bloemen in de kleuren wit, witgroen en zelfs violet en paars. Naast de bijzondere, slechts één dag bloeiende bloemen is de Hemerocallis ook vanwege zijn afwijkende grasachtige bladvorm een dankbare borderplant.
Hemerocallis of Daglelie
De naam Hemerocallis geeft, zoals gebruikelijk bij de Latijnse plantnamen, al een deel van de kenmerken van de plant weer. Hemerocallis betekent “Schoonheid voor één dag”. Dit is afgeleid van hemera (dag) en Kalos (mooi). De bloemen van de Daglelie bloeien slechts één dag. Daarmee is de Nederlandse naam ook gelijk verklaard. Maar één volgroeide plant maakt vele bloemstelen en elke bloemsteel telt vervolgens weer vele bloemknoppen. Dus ondanks de korte bloei van een enkele bloem heeft u toch lang plezier van deze veelzijdige tuinplant.
Verzorging van de Hemerocallis
Daglelies zijn sterke en makkelijke tuinplanten, die het op elke losse en vruchtbare tuingrond goed zullen doen. Ze staan graag in de volle zon, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Bij de aanplant moeten de Daglelies niet te diep geplant worden.

Belangrijk is ook om rekening te houden met de onderlinge plantafstand. Als de planten te dicht op elkaar worden aangeplant, dan komt de natuurlijke vorm van de lancetvormige uitwaaierende bladeren niet goed tot zijn recht. Houdt een afstand aan van ongeveer 45 cm.
Na 4 à 5 jaar zijn de pollen aan verjonging toe. Graaf de pollen uit, deel ze op in kleinere exemplaren en plant deze terug. Zo bent u weer verzekerd van jarenlange bloei.
Verschillende soorten Hemerocallis
Al vanaf halverwege de vorige eeuw is men bezig met de veredeling van de Hemerocallis. Er zijn inmiddels al meer dan 60.000 verschillende soorten geregistreerd. De soorten verschillen in bloemvorm (trompetvormig, klokvormig, stervormig of spinachtig) en bloemkleur (bijna alle kleuren zijn inmiddels op de markt, behalve blauw en zuiver wit).

De vele soorten maakt het onmogelijk om deze hier allemaal te noemen. Daarom een korte opsomming van de meest opvallende en bijzondere exemplaren:
- Hemerocallis “Green Inferno” (Spinachtige groen/gele bloemen)
- Hemerocallis “Heavenly Curls” (Gekrulde spinachtige bloemen, bijna wit)
- Hemerocallis “Rolling Raven” (Spinachtige diepdonker paarse bloemen met een fel geel hart)
- Hemerocallis “Babuschka” (Teruggeslagen violet/groene bloemblaadjes)
- Hemerocallis “Anna Rubinina” (Spinachtige violetkleurige bloemen) Hemerocallis “Blueberry Sundae” (witpaarse bloemen, half wintergroen)
- Hemerocallis “Black Ambrosia” (zwartpaarse bloemen, half wintergroen)
- Hemerocallis “Big Bird” (felle citroengele bloem)
Hemerocallis in de keuken
Bij velen is dit misschien niet bekend, maar de bloemen van de Hemerocallis zijn eetbaar. Overigens gaat het dan alleen om de enkelvoudige bloemen! Ze zijn knapperig als sla en hebben een frisse, beetje zoete smaak. Maar naast de smaak is het decoratieve effect van deze kleurige bloemen in het eten veel spectaculairder. U oogst vast veel lof met een salade opgemaakt met kleurige Daglelies!
Meer informatie
Het planten van Hemerocallis
De stekken van de Hemerocallis (eendagslelie) worden secuur per stek geplant.