Groenten kweken in kas

In een kas kunt u gewassen telen die het buiten niet kasvruchten, maar er zijn er meer die in de kas gedijen. Daarom vandaag een overzicht van een aantal populaire groenten die u zelf eenvoudig in een kas kunt kweken.

Tomaten kweken in de kas

De meeste kastomaten worden gekweekt aan planten met één stengel, omdat bossige variëteiten te veel ruimte innemen. U kunt de planten stutten met stokken, maar het is gebruikelijker ze langs draad te leiden. De draad bevestigt u aan het dak van de kas en de stengels van de opklimmende planten windt u er voorzichtig omheen. Haal zijscheuten weg zodra ze aan de bladknopen ontspruiten liefst ‘s ochtends, omdat de planten dan nog veel vocht bevatten.

tomaten kweken in een kas gaat prima!
tomaten kweken in een kas gaat prima!

Knijp de groeitop eruit voordat hij tegen het dak aan komt. De planten hebben veel water nodig. Soms moet u ze een paar keer per dag begieten. Voeg aan de aarde in potten en groeizakken vocht vasthoudende korrels toe. Giet vooral veel wanneer de planten bloeien en vrucht beginnen te zetten, want als ze dan verleppen, krijgen heel wat tomaten neusrot (bruine vlekken aan één kant). Bevorder de vruchtzetting door de bloeiende planten dagelijks te benevelen en regelmatig vloeibare mest met een hoog aandeel aan kaliumcarbonaat te geven.

Paprika kweken in kas

Bij paprikaplanten kunt u de zijscheuten laten zitten. Ze worden opgekweekt als struiken en meestal gestut met een stok. Bind de hoofdstengel op zodra hij weer iets is gegroeid. Begiet, benevel en bemest paprikaplanten zoals hierboven voor tomaten is beschreven. Voor een hoge opbrengst moet u de paprika's plukken als ze nog groen zijn. Hoe meer u er aan de plant laat rijpen, hoe minder u er in totaal krijgt. Pluk ze zodra ze een zweem kleur vertonen en leg ze in de zon om na te rijpen.

Bij paprikaplanten kunt u de zijscheuten laten zitten
Bij paprikaplanten kunt u de zijscheuten laten zitten

Aubergines kweken in kas

Deze aantrekkelijke, tropische planten met stekels houden van wat meer warmte dan tomaten en paprika's, maar stellen verder dezelfde eisen. Ze groeien uit tot bossen, net als paprikaplanten, en worden meestal opgebonden aan een stok. Normaliter draagt één plant vier of vijf vruchten. Die mag u pas afsnijden wanneer ze diep van kleur zijn meestal paars, hoewel er ook aubergines met een andere kleur zijn. Aubergines zijn gevoelig voor alle plagen in de kas, maar hebben vooral veel last van witte vliegen.

Komkommerplanten kweken in kas

Deze klimplanten houden van warmte en een hoge luchtvochtigheid. U kunt ze het beste langs draad leiden. Van alle zijscheuten moet u de groeitoppen afknijpen bij het tweede blaadje achter de bloem. Mannelijke bloemen moet u weghalen, want bestoven vruchten zijn misvormd en smaken bitter. De mannelijke en de vrouwelijke bloemen kunt u onderscheiden door het piepkleine komkommertje dat bij de vrouwelijke bloem vanaf het begin te zien is. Ook aan ‘puur vrouwelijke' variëteiten komen soms mannelijke bloemen. Geef komkommerplanten vaak water en af en toe plantenvoedsel met een hoog gehalte aan kaliumcarbonaat. Pluk de komkommers zodra ze groot genoeg zijn, liefst 's morgens, want dan zijn ze het stevigst.

Komkommers kweken
Komkommers kweken

Meloenen kweken in de kas

Leid de stengels langs draad omhoog en top de planten af zodra ze tot bovenin zijn geklommen. Knijp de toppen van de zijscheuten af zodra er vijf bladeren aan zitten. De vruchten komen aan de onderste zijtakken. Knijp die af bij het tweede blad achter de bloem. Bestuif de bloemen met een penseel. Begiet de planten royaal en geef ze geregeld plantenvoedsel met een hoog gehalte aan kaliumcarbonaat.

Biologische bestrijding

In de kas geteelde gewassen zijn vooral vatbaar voor spintmijten en witte vliegen. Om de schade te beperken kunt u biologische middelen inzetten. Spintmijten worden opgevreten door de roofmijt Phytoseiulus persimilis en op witte vliegen parasiteert de sluipwesp Encarsia formosa. Deze middelen kunt u per postorder thuis laten bezorgen. maar ze zijn ook in de meeste tuincentra te koop. Ze zijn alleen bedoeld om de plaag te beheersen. niet om er voorgoed een einde aan te maken.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties