Groenbemester zaaien, 5 soorten groenbemesters voor in je tuin

Natuurlijk wil je de oogst van de planten in je moestuin maximaliseren. Om ervoor te zorgen dat je planten goed blijven groeien en uiteindelijk een mooie oogst opleveren, is het van belang om ze regelmatig te bemesten. Je kunt hiervoor klassieke meststoffen gebruiken, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer tuiniers groenbemesters in hun tuin. Groenbemesters worden uitsluitend verbouwd om het uiteindelijk om te spitten of om het om te zetten in compost, om er zodoende uiteindelijk de bodem mee te verbeteren. Ben je benieuwd welke soort groenbemesters je het best in je tuin kunt gebruiken? In dit artikel vertellen we het!

Waarom groenbemesters?

Er zijn ontzettend veel verschillende groenbemesters die, afhankelijk van je doel, effectief kunnen zijn Uiteindelijk kun je de keuze tussen de verschillende groenbemesters daarom het best maken op basis van het doel dat je wilt bereiken.

Groenbemesters die de bodem ontsmetten

Bepaalde groenbemesters zorgen ervoor dat de bodem wordt ontsmet, hetgeen ervoor zorgt dat de planten die daarna in dezelfde grond groeien minder snel ziek worden. Als je groenbemesters wilt gebruik om te bodem te ontsmetten, dan kun je het best kiezen voor afrikaantjes, goudsbloemen of de Oost-Indische kers.

Groenbemesters die de bodem tegen onkruid beschermen

Groenbemesters kunnen ook de groei van onkruid in de bodem tegengaan. Als je voornaamste doel het beschermen van de bodem tegen onkruid is, dan kun je het best gele mosterd zaaien.

Groenbemesters die stikstof uit de lucht binden

Groenbemesters worden regelmatig gebruikt om de stikstof uit de lucht te binden. Je kunt hiervoor het best een vlinderbloemige groenbemester zaaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de blauwe lupine of de incarnaatklaver. Daarnaast werkt het ook prima om beide soorten groenbemesters te combineren.

Groenbemesters die bijen aantrekken

Bijen kunnen erg nuttige insecten zijn voor de planten in je moestuin. Er zijn verschillende manieren om bijen naar je moestuin te lokken, waar het gebruik van groenbemesters er een van is. Als je groenbemesters wilt gebruiken voor het aantrekken van bijen, dan kun je het best phacellia of incarnaatklaver zaaien. Bijkomend voordeel van de incarnaatklaver is dat deze groenbemesters ook het stikstof uit de lucht bindt.

groenbemester
Als je groenbemesters wilt gebruiken voor het aantrekken van bijen, dan kun je het best phacellia of incarnaatklaver zaaien

Groenbemesters die organistische stoffen aan de stoffen toevoegen

Wil je groenbemesters gebruiken om extra organistische stof toe te voegen aan de bodem? Dan kun je er het best voor kiezen om de Japanse haver of winterrogge te zaaien.

Soorten groenbemesters

Erwten

Deze winterharde peulvrucht groeit snel en bindt stikstof in de bodem, waardoor hij ideaal is voor het verrijken van uitgeputte bodems. Plant erwten na de oogst van een herfst- of voorjaarsgewas en voor de zomer begint. Erwten doen het goed bij veel groenten, waaronder broccoli, kool, wortelen en tomaten.

groenbemester
Peulvruchten zoals luzerne, hanenkammetjes, klavers (witte, rode en ondergrondse), honingklaver, lupinen (droge bonen), erwten, wikke en veldbonen zijn allemaal waardevolle bronnen van stikstof.

Harige wikke

Deze peulvrucht heeft harige stengels en bladeren en groeit het best bij koel weer. Harige wikke is uitstekend in het vasthouden van voedingsstoffen totdat ze nodig zijn voor andere planten tijdens warmere maanden wanneer ze moeite hebben om genoeg voeding uit de grond te halen. Zaai harige wikke nadat de zomergewassen zijn geoogst.

Klaver

De meest voorkomende soort groenbemester is klaver (trifolium hybridum). Deze plant is gemakkelijk te kweken en helpt de stikstof in de bodem te herstellen, waardoor hij zeer geschikt is voor moestuinen.

groenbemester
Klaver kan worden geoogst als hooi of worden gebruikt als veevoer voor koeien, schapen en geiten. Het is ook een uitstekende mulch

Waarom moet ik groenbemesters gebruiken?

Voor een doorsnee tuinier is het niet noodzakelijk om groenbemesters te gebruiken. Vaak is het laten groeien van groenbemesters een tijdrovend klusje, waardoor tuiniers doorgaans liever kiezen voor eenvoudigere alternatieven. Mogelijke redenen om groenbemesters te gebruiken is het voorkomen van onkruid, het aantrekken van bijen en het ontsmetten van de bodem. Vind je het toch leuk om met groenbemesters te werken? Dan kun je er ook voor kiezen om de traditionele meststoffen gedeeltelijk aan te vullen met één of meerdere groenbemesters.

Wanneer kan ik groenbemesters het best zaaien?

Je kunt niet alle groenbemesters gedurende het gehele jaar zaaien. Zo kun je de blauwe lupine het best voor juli zaaien. De phacellia kun je prima tot de maand augustus zaaien, maar het is aan te raden om dit in juli al te doen. De Japanse haver, incarnaatklaver en gele mosterd kunnen nog tot september worden gezaaid, maar ook deze groenbemesters kun je het best al wat eerder zaaien De winterrogge kun je het best in de maanden augustus tot en met oktober zaaien, afhankelijk van je eigen wensen. Serradella en boekweit kun je het best alleen in het voorjaar zaaien.

groenbemester
Boekweit is een geweldig bodembedekkend gewas of groenbemester omdat het snel groeit, snel rijpt en een uitstekende bron van groenbemestingsnutriënten is voor de volgende gewassen zoals aardappelen, wortelen, uien of prei.

Boekweit Groenbemester 250 Gram 50 m2

11,95
Bol.com
as of 1 november 2023 09:26

Kenmerken

Aantrekkelijk voor Bijen
Bloeiperiode Zomer
Standplaats Zon
Type zaad Plantzaad
Zaaitijd Voorjaar

Wat zijn de nadelen van het zaaien van groenbemesters?

Hoewel het zaaien van groenbemesters een groot aantal voordelen heeft, kleven er ook een aantal nadelen aan. Doordat de ruimte in je tuin vaak beperkt is, zal je ruimte in je moestuin vrij moeten maken voor het verbouwen van de groenbemesters. Dit zorgt er dus voor dat je minder fruit- en groenteplanten in je moestuin kunt verbouwen. Daarnaast zijn groenbemesters doorgaans trage bemesters. Doordat organische meststof een stuk sneller werkt, verkiezen tuiniers meststof vaak boven groenbemesters. Tot slot is alleen het gebruik van groenbemesters vaak onvoldoende voor een succesvolle oogst. Meestal zal je naast groenbemesters dus alsnog gebruik moeten maken van organische meststof.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties