Ingezonden door een enthousiaste lezer van dit weblog
Begin dit voorjaar ben ik begonnen met het aanleggen van onze achtertuin. Het idee was om het aanwezige terras te verwijderen en er een groen en fris gazon te leggen. Zo gezegd zo gedaan zou je denken, maar dit had letterlijk nogal wat voeten in aarde (of liever gezegd, wit straatzand..).
Na het verwijderen van de betonklinkers werd als snel duidelijk dat er een laag wit straatzand van maar liefst 30 cm gestort was ter ondersteuning van het terras. De vraag was uiteraard, “wat nu?”. Afgraven en zwart zand storten was mijn eerste gedachte, maar dit zou een enorme klus worden. Ook al was is achtertuin niet heel groot (25 a 30 m2), met een diepte van 30 cm ben je al snel een heel weekend aan het graven.Ik ben dan wel een fanatiek tuinder, maar wist niet goed wat ik met de situatie aan moest. Dus heb de telefoon gepakt en een aantal hoveniers gebeld met de vraag of gras op (gedeeltelijk) wit zand gelegd kon worden. Tot mijn verbazing kreeg ik vrijwel iedere keer een ander advies. Dit varieerde in:
- Gras kan wel wortels krijgen van 30 cm lang, dus je moet het witte zand tot minstens tot 30 cm afgraven en zwart zand storten!
- Gras kun je ook op wit zand leggen. Wij leggen gras in grote voetbalstadions op puur wit zand om de afwatering te bevorderen. Zeer regelmatig beregenen en mesten is dan wel noodzakelijk.
- Afgraven is niet nodig, meng de eerste 10 a 15 cm zwarte tuinaarde, dat is meer dan voldoende.
Kortom, hier schoot ik niet veel mee op. Wat ik wel uit alle adviezen heb kunnen halen is dat gras voldoende water, voeding en zonlicht nodig heeft, zoals alle groene planten. Zolang dit het geval is, ontstaat er geen probleem. Uiteindelijk heb ik besloten op voor optie 3 te kiezen, de snelste weg. Het gras leggen op alleen wit zand durfde ik niet aan. Op naar het tuincentrum! Totaal heb ik zon 30 zakken tuinaarde gebruikt voor 25 a 30 m2. Hierna begon het spitwerk. De tuinaarde met een schop door de eerste 10 a 15 cm van het witte zand gemengd. Hierna de grond aanstampen en enigszins egaliseren.

Voor het egaliseerwerk kan de achterkant van een hark een goed hulpmiddel zijn. Heb je geen brede hark, dan is onderstaande manier ook een oplossing:

Door te egaliseren en te harken merk je al snel of het witte zand goed gemengd is met de tuinaarde. Zo niet dan verschijnen er witte plekken zoals in de foto hierboven. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk moet je mengsel zand / tuinaarde een mooie egale kleur krijgen. In mijn geval heb ik het omspitten, egaliseren en aanstampen een aantal keer herhaald voordat ik helemaal tevreden was.

Zandgrond verbeteren met bentoniet
Een kleine update van dit artikel. 3 jaar later beschik ik nog steeds over een mooie grasmat. Enkele kleine stukken heb ik opnieuw moeten leggen vanwege de hete zomers. Het gras is hier verdord ondanks regelmatig sproeien. Voordat ik nieuwe stukken gras heb gelegd, heb ik bentoniet door de zandgrond gemengd. Dit kan prima icm compost. Bentoniet is een zeer fijn poeder dat bestaat uit kleimineralen en wordt gebruikt om zandgrond te verbeteren. Hierdoor wordt water en voedingsstoffen beter vastgehouden. Bentoniet is bruikbaar in de biologische land en tuinbouw. Onderstaand enkele bekende kwalitatieve merken welke je online kunt bestellen.
Het leggen van de graszoden
Hierna begon het leuke werk. De graszoden werden de volgende dag geleverd. Voor het leggen van de zoden heb ik nog flink beregend zodat het zand goed kon inklinken, en de graszoden direct voldoende vocht zouden krijgen.

Het resultaat?
Na 2,5 spannende maanden van controleren en zoeken naar bruine plekken mag het resultaat er zijn. Een prachtig groen gazon dat groeit als kool! Ondertussen heb ik het 4 a 5 keer gemaaid en denk ik dat het experiment geslaagd is. Het gras wordt dagelijks intensief gebruikt door spelende kinderen, en houd zich prima! De komende tijd goed verzorgen en dan het niet meer mis gaan. Gras zand op wit zand leggen, kan dat? Ja hoor, met een beetje extra werk geen enkel probleem!

Kunst gras had u zo over zand kunnen leggen
Dank je voor de nuttige informatie. Ik zit met hetzelfde probleem. Heb 3 m3 zwart grond besteld voor 30 m3 . Ik ga dat op dezelfde maner doen.
@Linda, veel succes! Zorg er voor dat je met name in het begin niet te veel over het gras loopt. Anders heb je kans dat je plekken kapot loopt.
Dank je, dat zal ik zeker niet doen.
Bedankt voor deze uitleg! Ik zit nu zelf met hetzelfde verhaal, mijn gras heb ik vorig jaar op wit zand gelegd (advies van een hovenier) en is na een jaar helemaal dood. Ben nu begonnen met de laag witzand van 30cm af te graven, worteldoek verwijderd en probeer een gedeelte van het witte zand te mengen met de laag zwarte grond die eronder lag. Hele klus pfff. Dit artikel geeft mij weer hoop Haha. Als er nog andere ervaringen/tips zijn hoor ik het graag.
Groetjes Erik
Hallo, is uw grasveld nog steeds zo mooi? Of merkt u op de lange duur toch nadelen van het witte zand in de ondergrond?
Ja hoor, nog prima op enkele plekken na, Zie daarvoor de extra alinea in het artikel over toevoegen van bentoniet.
Heeft u ook niet een klein beetje afgegraven? Kwam het geheel daardoor niet wat hoger te liggen, omdat er 30 zakken aarde aan het al aanwezige zand werden toegevoegd?
Hoi Anne, nee er is niets afgegraven. 30 zakken lijkt misschien veel maar uiteindelijk zie je er weinig van terug hoor. Wit zand afgraven kan natuurlijk wel, maar dan is het misschien beter om direct tuinaarde te storten.
Wat fijn dat u dit gedeeld heeft! Ik zit met hetzelfde probleem en las elders uw eerdere vraag met alle verschillende antwoorden. Goed te horen dat deze optie werkte!
Leuk om te horen! We horen natuurlijk graag of het gelukt is allemaal, laat je dat weten?
We hadden deels oud gras en deels tegels. Beide verwijderd en de aarde die onder het gras lag vermengd met het zand dat onder de tegels lag. Omdat de grond toen nog wat opgehoogd moest hebben we een bigbag gazongrond gekocht en eroverheen gelegd (3-4 cm). Na egaliseren de graszoden er vorige herfst opgelegd. Het resultaat is echt heel goed! Dus nogmaals dank.
Hé, wat een leuk artikel! De druppel…ik ga ook voor gras. Hartelijke groet!
Hi! wij hebben precies hetzelfde probleem. 10 jaar oud nieuwbouwhuis gekocht en onder de tegels helaas alleen maar zandgrond. Een ander probleem is dat wij het gras tegen een border met de stam en wortels van de klimop-heg willen leggen, precies zoals op jullie plaatje. Overal lees ik dat je het onkruid en wortels moet verwijderen in de grond waar je gras wil leggen, maar er liggen bij ons dus behoorlijk wat dikke wortels van oa klimop, maar ook een mooie blauwe regen en nog een paar andere klimplanten. Als ik die allemaal doorsnij, gaan dan je klimop ed niet dood? Ik ben niet supergehecht aan de klimop, maar wil wel even weten waar we aan beginnen.
En heb je de grond eerst een paar weken laten rusten (ivm inklinken en opkomend onkruid) of toch meteen begonnen met leggen van de zoden?
Alvast bedankt!
Hoi! Als het gaat om het verwijderen van wortels van klimop en andere klimplanten, is het belangrijk om te overwegen of je de planten helemaal wilt verwijderen of alleen een deel van de wortels. Als je de wortels van de planten doorsnijdt, zullen ze waarschijnlijk niet doodgaan, maar ze kunnen wel beschadigd raken en een minder gezonde uitstraling krijgen.
Als het gaat om het rusten van de grond, is het inderdaad verstandig om de grond een paar weken rust te geven voor het leggen van de zoden. Dit zorgt voor minder inklinken en geeft jou de kans om onkruid te verwijderen.
Ik hoop dat dit antwoord helpt bij het oplossen van jouw probleem!
Wat is de inhoud van de 30 zakken tuinaarde die je hebt gebruikt?