Ingezonden door een enthousiaste lezer van dit weblog

Begin dit voorjaar ben ik begonnen met het aanleggen van onze achtertuin. Het idee was om het aanwezige terras te verwijderen en er een groen en fris gazon te leggen. Zo gezegd zo gedaan zou je denken, maar dit had letterlijk nogal wat voeten in aarde (of liever gezegd, wit straatzand..).

Na het verwijderen van de betonklinkers werd als snel duidelijk dat er een laag wit straatzand van maar liefst 30 cm gestort was ter ondersteuning  van het terras. De vraag was uiteraard, “wat nu?”. Afgraven en zwart zand storten was mijn eerste gedachte, maar dit zou een enorme klus worden. Ook al was is achtertuin niet heel groot (25 a 30 m2), met een diepte van 30 cm ben je al snel een heel weekend aan het graven.

gazon wit zand gras

Ik ben dan wel een fanatiek tuinder, maar wist niet goed wat ik met de situatie aan moest. Dus heb de telefoon gepakt en een aantal hoveniers gebeld met de vraag of gras op (gedeeltelijk) wit zand gelegd kon worden. Tot mijn verbazing kreeg ik vrijwel iedere keer een ander advies. Dit varieerde in:

 • Gras kan wel wortels krijgen van 30 cm lang, dus je moet het witte zand tot minstens tot 30 cm afgraven en zwart zand storten!
 • Gras kun je ook op wit zand leggen. Wij leggen gras in grote voetbalstadions op puur wit zand om de afwatering te bevorderen. Zeer regelmatig beregenen en mesten is dan wel noodzakelijk.
 • Afgraven is niet nodig, meng de eerste 10 a 15 cm zwarte tuinaarde, dat is meer dan voldoende.

Kortom, hier schoot ik niet veel mee op. Wat ik wel uit alle adviezen heb kunnen halen is dat gras voldoende water, voeding en zonlicht nodig heeft, zoals alle groene planten. Zolang dit het geval is, ontstaat er geen probleem. Uiteindelijk heb ik besloten op voor optie 3 te kiezen, de snelste weg. Het gras leggen op alleen wit zand durfde ik niet aan. Op naar het tuincentrum!

tuinaarde

Totaal heb ik zon 30 zakken tuinaarde gebruikt voor 25 a 30 m2. Hierna begon het spitwerk. De tuinaarde met een schop door de eerste 10 a 15 cm van het witte zand gemengd. Hierna de grond aanstampen en enigszins egaliseren.

wit zand 2

Voor het egaliseerwerk kan de achterkant van een hark een goed hulpmiddel zijn. Heb je geen brede hark, dan is onderstaande manier ook een oplossing:

hark

Door te egaliseren en te harken merk je al snel of het witte zand goed gemengd is met de tuinaarde. Zo niet dan verschijnen er witte plekken zoals in de foto hierboven. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk moet je mengsel zand / tuinaarde een mooie egale kleur krijgen. In mijn geval heb ik het omspitten, egaliseren en aanstampen een aantal keer herhaald voordat ik helemaal tevreden was.

eind zand

 

Zandgrond verbeteren met bentoniet

Een kleine update van dit artikel. 3 jaar later beschik ik nog steeds over een mooie grasmat. Enkele kleine stukken heb ik opnieuw moeten leggen vanwege de hete zomers. Het gras is hier verdord ondanks regelmatig sproeien. Voordat ik nieuwe stukken gras heb gelegd, heb ik bentoniet door de zandgrond gemengd. Dit kan prima icm compost. Bentoniet is een zeer fijn poeder dat bestaat uit kleimineralen en wordt gebruikt om zandgrond te verbeteren. Hierdoor wordt water en voedingsstoffen beter vastgehouden. Bentoniet is bruikbaar in de biologische land en tuinbouw. Onderstaand enkele bekende kwalitatieve merken welke je online kunt bestellen.

 

Het leggen van de graszoden

Hierna begon het leuke werk. De graszoden werden de volgende dag geleverd. Voor het leggen van de zoden heb ik nog flink beregend zodat het zand goed kon inklinken, en de graszoden direct voldoende vocht zouden krijgen.

graszoden leggen

 Het resultaat?

Na 2,5 spannende maanden van controleren en zoeken naar bruine plekken mag het resultaat er zijn. Een prachtig groen gazon dat groeit als kool! Ondertussen heb ik het 4 a 5 keer gemaaid en denk ik dat het experiment geslaagd is. Het gras wordt dagelijks intensief gebruikt door spelende kinderen, en houd zich prima! De komende tijd goed verzorgen en dan het niet meer mis gaan. Gras zand op wit zand leggen, kan dat? Ja hoor, met een beetje extra werk geen enkel probleem!

gazon wit zand gras

 

7 Reacties

 1. Avatar

  Kunst gras had u zo over zand kunnen leggen

  Antwoord
 2. Avatar

  Dank je voor de nuttige informatie. Ik zit met hetzelfde probleem. Heb 3 m3 zwart grond besteld voor 30 m3 . Ik ga dat op dezelfde maner doen.

  Antwoord
 3. Avatar

  @Linda, veel succes! Zorg er voor dat je met name in het begin niet te veel over het gras loopt. Anders heb je kans dat je plekken kapot loopt.

  Antwoord
  • Avatar

   Dank je, dat zal ik zeker niet doen.

   Antwoord
 4. Avatar

  Bedankt voor deze uitleg! Ik zit nu zelf met hetzelfde verhaal, mijn gras heb ik vorig jaar op wit zand gelegd (advies van een hovenier) en is na een jaar helemaal dood. Ben nu begonnen met de laag witzand van 30cm af te graven, worteldoek verwijderd en probeer een gedeelte van het witte zand te mengen met de laag zwarte grond die eronder lag. Hele klus pfff. Dit artikel geeft mij weer hoop Haha. Als er nog andere ervaringen/tips zijn hoor ik het graag.

  Groetjes Erik

  Antwoord
 5. Avatar

  Hallo, is uw grasveld nog steeds zo mooi? Of merkt u op de lange duur toch nadelen van het witte zand in de ondergrond?

  Antwoord
  • Avatar

   Ja hoor, nog prima op enkele plekken na, Zie daarvoor de extra alinea in het artikel over toevoegen van bentoniet.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *