Gele kornoelje – Cornus mas

Gele kornoelje is een bladverliezende, meerstammige struik, maar hij wordt ook gekweekt als halfstammige en hoogstamboom die een ronde kroon heeft. Hij heeft gesteelde, lichtgele bloemen in grote, hoofdvormige trossen met 4 schutbladeren aan de basis van elke bloem die bloeien nadat de bladeren al zijn verschenen. De bloemen zelf zijn vijftallig en vrouwelijk, terwijl de kenmerkende vruchten besvormig zijn en in ovale trossen groeien. De bladeren zijn eivormig en verkleuren in de herfst naar geel of oranjerood. Cornus mas behoort tot de kornoeljesfamilie Cornaceae, die ongeveer 1300 soorten houtachtige klimstruiken omvat uit de hele wereld, met uitzondering van Australië, Zuid- en Midden-Amerika en Afrika.

Gele Kornoelje | Cornus mas | Stamomtrek: 8-10 cm

158,55
Bol.com
as of 23 januari 2024 09:03

Kenmerken

Bloeiperiode Voorjaar
Meerjarige plant Ja
Volgroeide hoogte 600 cm
Aantal stuks in verpakking 1
Kleur Groen | Geel | Rood
Groenblijvend Nee
Soort boom Bolboom
Standplaats Half-schaduw

Gele kornoelje | Cornus Mas met een glimlach voor jou Deze bijzondere boom; de Gele Kornoelje | Cornus Mas bloeit geel aan het eind van de winter. Hij heeft dan nog geen bladeren. De grijs/bruine bast schilfert in kleine deeltjes. Zijn jonge twijgen zijn glad.

De gele kornoelje is een brede struik welke 3-7 m hoog kan worden. Het is een erg vroeg bloeiende struik, de gele bloemen verschijnen al in februari of maart nog voordat de struik bladeren heeft. De vruchten zijn een groot en verschijnen in de herfst. Je kunt ze eten en zijn vooral na de eerste vorst erg zoet. De gele kornoelje prefereert zonnige plaatsen en kan goed tegen de droogte. Deze struikhout van een lichte humusgrond.

Bloemen: kleine gele bloemen in bolvormige schermen
vruchten: ovale vruchten, rood, 1,5-2 cm lang

Meer informatie

Gele Kornoelje

Wies Teepe, bioloog, natuurgids en kok, legt uit welke delen van planten je kunt verzamelen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties