Gele bladeren in mijn plant, wat moet ik doen?

Soms kunt u uw kamerplant zo goed mogelijk verzorgen, en toch is hij niet gelukkig. Het is normaal dat kamerplanten na verloop van tijd wat bladeren verliezen. Maar als een kamerplant gele bladeren heeft of verwelkt, is dat meestal een teken dat er iets mis is. Kamerplanten kunnen om allerlei redenen geel worden. Als je weet waar je op moet letten, is het gemakkelijk om erachter te komen waarom de bladeren van je kamerplant geel worden, en weet je wat je eraan kunt doen. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van vergelende bladeren en hoe u deze kunt verhelpen!

Gele bladeren veroorzaakt door onderbewatering.

Gele bladeren kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, maar de meest voorkomende oorzaak van gele bladeren bij een kamerplant is onjuiste bewatering. Gele bladeren zijn een signaal dat uw plant meer water nodig heeft. Als je hebt gewacht tot de grond droog is voordat je water geeft en je ziet dat de nieuwe groei geel is en stagneert, is dit een indicatie dat je waarschijnlijk vaker water moet geven.

Als de vergeling zich over de hele plant uitstrekt, kijk dan goed naar de stengels en bladeren om te zien of ze droog of slap zijn. Als dat zo is, kan dat betekenen dat je plant meer water nodig heeft. Controleer ook de grond om te zien of deze droog of vochtig is. Als de grond een tijdje droog is geweest en de bladeren van uw plant verwelken, kan het nodig zijn de plant flink water te geven.

Gele bladeren door overbewatering.

Geef minder vaak water, ongeveer om de 4 dagen in plaats van om de 5 dagen. Geef grondig water, verzadig de wortels, totdat het water uit de drainagegaten druppelt. Dit kan 1 tot 2 minuten duren, of langer voor grotere potten. Laat overtollig water gedurende 10 minuten of langer uit schalen of trays lopen voordat u de planten erin zet. Bemest alleen als de planten slecht groeien.

Als zowel overbewatering als onderbewatering zijn uitgesloten, kun je op zoek gaan naar ongedierte op je plant of de bladeren onderzoeken op tekenen van ziekte of beschadiging."

gele bladeren plant
Te weinig of te veel water is de meest voorkomende oorzaak van gele bladeren. Als de grond droog is en de plant verwelkt, heeft hij meer water nodig. Aan de andere kant, als de plant in een modderpoel staat, laat dan het overtollige water uit de pot weglopen en opdrogen voordat u opnieuw water geeft.

Gele bladeren kunnen betekenen dat je plant meer zonlicht nodig heeft.

Als uw kamerplanten in een kamer groeien die geen direct zonlicht heeft, moet u ze verplaatsen naar een lichtere ruimte. Planten hebben ten minste zes uur zonlicht per dag nodig. Als de bladeren geel worden en afvallen, betekent dit dat de plant chlorofyl verliest, wat essentieel is voor de fotosynthese. Chlorofyl geeft de bladeren hun groene kleur. Planten verliezen chlorofyl als ze niet genoeg licht krijgen.

Als uw planten te donker staan, beginnen de stengels en nerven door de bladeren heen zichtbaar te worden. Dit wordt etolatie genoemd en komt voor bij planten die niet genoeg licht krijgen; hierdoor kan de plant er ook kaal of moe uitzien omdat hij niet langer in staat is nieuwe groei te produceren. Etiolatie kan ook worden veroorzaakt door vele andere factoren, zoals een beperkte watertoevoer, overbemesting of een tekort aan voedingsstoffen zoals stikstofgebrek.

Gele bladeren kunnen betekenen dat je plant aan te veel kou is blootgesteld

Gele bladeren kunnen betekenen dat uw plant aan te veel kou is blootgesteld - vooral als het een nieuwe plant is met gezonde groene bladeren. De bladtemperatuur is direct gerelateerd aan de luchttemperatuur; wanneer de buitentemperatuur daalt, kan de binnenkant van een blad een stuk kouder worden dan de buitenlucht. Dit kan 's nachts gebeuren en bruinverkleuring van de bladeren veroorzaken, omdat de kou een schok is voor de bladeren.

Als u vermoedt dat uw plant het te koud heeft, breng hem dan naar binnen en houd hem uit de buurt van tocht en ventilatieopeningen. Als je hem nergens anders kwijt kunt, zet hem dan voor de verwarming. De extra warmte zal helpen de wortels op te warmen en de systemen van de plant in staat stellen hun normale functies te hervatten, zodat ze zichzelf kan genezen. Als je plant niet lijkt te reageren, probeer dan de hoeveelheid zonlicht te verhogen door hem naar een zonnig raam te verplaatsen of door hem meer bloot te stellen aan natuurlijk zonlicht.

Gele bladeren kunnen door ongedierte.

Gele bladeren kunnen zoals je hebt kunnen lezen verschillende oorzaken hebben, maar een vaak voorkomende oorzaak is ongedierte. Ongedierte dat sap uit bladeren zuigt, kan mijnen, gallen of andere schade achterlaten. Een plant met (bladzuigend) ongedierte doet het niet goed en de bladeren kunnen geel verkleuren. Controleer daarom regelmatig op de aanwezigheid van bijvoorbeeld spint of luizen. Een gezonde plant, die tevreden is met zijn standplaats en andere omstandigheden, is veel minder vatbaar voor ongedierte dan een plant die niet optimaal verzorgd wordt. Kijk daarom wat je plant nodig heeft en verander bijvoorbeeld de hoeveelheid licht die hij krijgt. Heb je ongedierte gevonden? Verwijder het blad voorzichtig met een vochtig watje of keukenpapier. Behandel de plant daarna met een (biologisch) bestrijdingsmiddel.

Gele bladeren kunnen betekenen dat uw kamerplant een tekort heeft aan stikstof.

Een andere oorzaak van gele bladeren kan betekenen dat uw kamerplant een stikstoftekort heeft. Stikstof is de voedingsstof die ervoor zorgt dat de bladeren groen en gezond blijven. Als uw plant een stikstoftekort heeft, kan het zijn dat de onderste bladeren het eerst geel worden. Deze bladeren zijn waarschijnlijk ouder dan de nieuwere groei aan de top van de plant en krijgen daarom minder water en voedingsstoffen. Het goede nieuws is dat de meeste stikstoftekorten kunnen worden verholpen door uw kamerplant een kunstmeststoot te geven. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking van de meststof leest. Overbemesting kan net zo schadelijk zijn voor kamerplanten als onderbemesting!

Ecoworld Planten Voeding

★★★★★
14,95
Bol.com
as of 28 januari 2024 12:27
Om kamerplanten in topconditie te houden en gele bladeren te voorkomen, is plantenvoeding soms onmisbaar. Deze vloeibare meststof is geschikt voor zowel groene als bloeiende planten. Het zorgt voor een optimale groei en veelvuldige bloei met intense kleurintensiteit.

Gele bladeren kunnen betekenen dat uw plant aan te veel zonlicht is blootgesteld.

Een andere veel voorkomende reden voor gele bladeren is te veel zonlicht. Wanneer een plant te veel zonlicht ontvangt, produceert hij meer chlorofyl dan hij kan gebruiken. Chlorofyl is wat bladeren hun groene kleur geeft, en het helpt planten energie van de zon te absorberen. Planten gebruiken deze energie om voedsel te produceren en te groeien door middel van fotosynthese. Wanneer planten te veel zonlicht krijgen, kunnen ze niet al het chlorofyl gebruiken dat ze produceren, wat ertoe leidt dat een deel ervan wordt weggegooid als gele bladeren.

Als uw plant te veel zonlicht heeft gekregen, is de oplossing eenvoudig: verplaats de plant naar een plek met minder blootstelling aan licht

Gele bladeren door verkeerde grond

Gele bladeren kunnen betekenen dat uw plant groeit in grond die niet aan zijn behoeften voldoet. Als uw plant bijvoorbeeld zure grond nodig heeft en u heeft hem in alkalische (kalkrijke) grond geplant, kunnen de bladeren geel worden. Als uw plant vochtige grond nodig heeft en u heeft de grond te veel laten uitdrogen, of als u uw plant te veel water geeft en wortelrot veroorzaakt, zullen de bladeren geel kleuren.

Gele bladeren kunnen er echter ook op wijzen dat je planten niet in voedselrijke grond groeien. Om dit probleem op te lossen, kun je je planten wat organische meststof geven. Dit zal ze helpen sterkere wortels te kweken en hun natuurlijke groene kleur naar voren te brengen. Geef niet te veel mest. De meeste kamerplanten hebben geen bemesting nodig of slechts een zeer kleine hoeveelheid eenmaal per jaar.

Samenvatting

De meest voorkomende oorzaak van gele bladeren bij kamerplanten is te weinig of te veel water geven. Controleer de grond elke week en houd hem vochtig, maar niet zompig. Vergeet niet dat planten minder vaak water willen dan je zou denken. Probeer ze om de 7-10 dagen water te geven, tenzij ze in een hete, droge ruimte staan.

Houd ook rekening met de hoeveelheid zonlicht die uw plant krijgt. Als de plant niet genoeg zonlicht krijgt, zullen de bladeren geel kleuren om te compenseren voor het weinige licht. Maar andersom zal de plant bij teveel zonlicht ook gele bladeren krijgen. Zorg er ten slotte voor dat je kamerplant niet wordt blootgesteld aan koudere temperaturen. Als de temperatuur in huis lager is, kunnen de bladeren verwelken en geel worden - net als wanneer je planten 's winters buiten laat staan.

Wat zeggen gele bladeren?

Planten hebben elke dag een specifieke hoeveelheid licht nodig om te overleven en gezond te blijven. Om gele bladeren te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw planten veel licht krijgen, maar niet te veel. Te veel licht kan bij sommige planten ook gele bladeren veroorzaken.

Kan een geel blad weer groen worden?

Dit hangt af van de reden waarom het blad geel wordt. Maar in veel gevallen kun je het blad weer groen laten worden of nieuwe groene bladeren laten groeien door de oorzaak van het probleem van gele bladeren op te lossen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
imaine
imaine
1 jaar geleden

je planten worden meestal geel tijdens het herfst sezioen omdat het dan water zal afgeven en het is gewoon herfts!! ze hebben ook gewoon rust nodig