Framboos snoeien, wanneer en hoe?

Een framboos snoeien, hoe doe je dat?

Frambozen zijn heerlijke vruchten die je prima in je achtertuin kan laten groeien. Naast dat frambozen erg lekker zijn, is het ook leuk om de groei van de vruchten mee te maken. In de tuin zitten is dan nog specialer. Frambozen zijn echte zomervruchten. Maar als het gaat om het snoeien van de framboos, wanneer doe je dit en hoe ga je te werk?

Twee soorten frambozen

Een framboos snoeien is een leuk werkje. Werken in de tuin heeft een rustgevend effect op je gemoedstoestand en de frambozen in een aantal weken zien groeien kan je ervaren als een prettige ontwikkeling.

Een framboos snoeien, wanneer en hoe? Er bestaan twee soorten frambozen. Je hebt zomerframbozen en herfstframbozen. De zomerframbozen en de herfstframbozen oogst je in verschillende periodes. De zomerframboos moet je oogsten in juni-juli en de herfstframboos oogst je van juli tot september. Wanneer je beide soorten plant in je tuin, kun je dus lang genieten van de frambozen. Zelfs tot aan de nazomer heb je dan frambozen in je tuin die je heerlijk kunt opeten. De frambozen groeien met takken die aan de slappe kant kunnen zijn en deze kun je dan ook het beste ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door de frambozen tegen een schutting te plaatsen waar veel zonlicht komt. Ook kun je draden spannen tussen palen waarlangs je ze leidt.

Verschil zomerframboos en herfstframboos

De zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak, terwijl dit bij een herfstframboos niet het geval is. Herfstframbozen hebben de vrucht in een tros aan het einde van de tak. Een aantal goede rassen van frambozen zijn de herfstframboos Polka, de ‘Tulameen’ en de zomerframboos ‘Malling Promise’.

De ‘Tulameen’ brengt grote vruchten en is lekker zoet. De zomerframbozen groeien aan takken die de zomer daarvoor gegroeid zijn, ook wel tweejarige scheuten genoemd. Vaak worden frambozen als jonge plant verkocht en gekocht. Op het moment dat de planten nog jong zijn, zitten er nog niet veel bloemscheuten aan. Het is belangrijk dat je de framboos plant in grond die voedzaam is. Wanneer de grondscheuten gaan groeien, verbind je de sterkst groeiende scheuten verticaal aan draden. Deze draden kun je spannen tussen palen die je in de grond zet. Bij herfstframbozen gaat het proces anders. Deze frambozen krijgen vruchten op takken die gegroeid zijn in één zomer.

Hoe en wanneer snoei je een zomerframboos?

Bij een zomerframboos snoei je, wanneer het voorjaar is, de scheuten weg die zwakker groeien. Dit doe je tot vlak boven de grond. Aan de scheuten die overblijven, groeien dan zijscheuten waaraan bloemen en vruchten komen. Ook groeien daarnaast nieuwe scheuten uit de grond die je kunt laten staan. De volgende zomer groeien daar dan de vruchten aan.

Vervolgens  is het de bedoeling dat je de takken waar de frambozen aan zijn gegroeid, losmaakt in het najaar. Daarna kun je ze dicht bij de grond afknippen. Na de vruchtdracht zullen de takken waar de frambozen aan zijn gegroeid altijd afsterven. Het proces begint in het voorjaar weer van voren. Je kiest dan de grondscheuten die het sterkst groeien en je knipt de zwakker groeiende scheuten weg.

Hoe snoei je een herfstframboos?

Het snoeien van een herfstframboos gaat iets anders dan het snoeien van een zomerframboos. Bij een herfstframboos snoeien is het de bedoeling dat je na de winter alle scheuten afknipt. Vervolgens komen er na een aantal weken, in de loop van het voorjaar, nieuwe scheuten uit de grond. Daarna kies je ongeveer 10 goed groeiende scheuten per meter. Dit doe je wanneer de scheuten ongeveer 20 cm hoog zijn. Je kunt ze verticaal aan elkaar binden met behulp van draden tussen de palen. Ook kun je gaas hier goed voor gebruiken. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het wegknippen van andere grondscheuten. De vruchten van de herfstframboos groeien aan de uiteindes van de aan elkaar gebonden scheuten. De totale hoogte van een herfstframboos is ongeveer 1,25 meter.

Framboos - Tayberry

De Tayberry is een kruising van een framboos en een braam.

Taybes - Rubus Loganobaccus 'Tayberry'

49,95
Bol.com
as of 11 juli 2023 09:13

Kenmerken

Type fruit Framboos
Bloeitijd 1 maand
Plantperiode hele jaar, bij voorkeur in het najaar
Inclusief pot Ja
Bloeiperiode Voorjaar
Gewicht 2 kg
Groeiperiode Voorjaar / Zomer
Groenblijvend Nee
Kleur rood
Product hoogte 50 cm
Standplaats Zon

De Tayberry is een kruising van een framboos en een braam. Ze lijken op reuzeframbozen. Standplaats: zonnig - halfschaduw. Vruchtkleur:diep rood. Bloeitijd: mei - juni Smaak: zoet Oogsttijd: juli-augustus Snoeien: maart

Gele framboos

Zoete smaak - zelfbestuivend - winterhard

Frambrozenstruik - Rubus idaeus 'Fallgold' - Gele framboos

★★★★★
19,95
Bol.com
as of 11 juli 2023 09:13

Kenmerken

Type fruit Framboos
Bloeitijd september-oktober
Plantperiode Gehele jaar door
Volgroeide hoogte 200 cm
Inclusief pot Ja
Aantal stuks in verpakking 1 stuk(s)
Bloeiperiode Voorjaar
Gewicht 1.5 kg
Groeiperiode maart - oktober
Groenblijvend Nee
Kleur Goud
Product hoogte 50 cm
Standplaats Zon

Framboos Fallgold (50cm)Deze vrucht heeft een diepgele tot oranje kleur en zijn heel smakelijk.

Standplaats: zonnig - halfschaduw
Vruchtkleur: geel
Bloeitijd: mei - juni
Smaak: zoet
Oogsttijd: augustus - september

De ideale standplaats voor frambozenplanten is een wind beschutte zonnige plaats...

Framboos Autumn Bliss

Deze zomerframboos geeft al in de vroege zomer frambozen.

Framboos Autumn Bliss |ca. 60cm hoog

★★★★★
19,95
Bol.com
as of 11 juli 2023 09:13

Kenmerken

Type fruit Framboos
Bloeitijd april - mei
Plantperiode voorjaar en najaar
Volgroeide hoogte 200 cm
Inclusief pot Ja
Bloeiperiode Voorjaar
Gewicht 750 g
Groeiperiode mei tot september
Groenblijvend Nee
Kleur rood/roze
Standplaats Half-schaduw

Framboos Autumn Bliss (60cm)Standplaats: zonnig - halfschaduwBloeitijd: april - meiOogsttijd: juli - augustusConsumptie: juli - augustusDe ideale standplaats voor Frambozenplanten is een wind beschutte zonnige plaats in de tuin.Om wortelziektes te voorkomen moet de grond rul en humus rijk zijn...

Goed snoeien van je frambozen zorgt voor meer frambozen. Soms is het ook nodig om je framboos in toom te houden. De framboos groeit vrij wild en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je moet snoeien. Niet alleen hoe, maar ook het moment van snoeien heeft veel invloed. Met de juiste aanwijzingen, weet je zeker dat je de framboos goed kunt verzorgen en dat je verzekerd bent van een hoge productie.

Meer informatie

Het verschil tussen het snoeien van zomer -en herfstframbozen.

Wil je weten hoe je frambozen kunt snoeien bekijk dan deze video.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties