Ficus lyrata / Vioolplant

Beschrijving van de Ficus lyrata -Vioolplant of tabaksplant

De Ficus lyrata (ook bekend als de Viooltjesplant) is een goede keuze als kamerplant in uw woning. Deze plant is een lid van de vijgenfamilie, en is ook bekend als de Sycamore vijg, omdat het lijkt op een plataan. De Ficus lyrata komt oorspronkelijk uit Australië, maar groeit ook in andere delen van de wereld, waaronder Azië en Midden-Amerika.

De Ficus lyrata, of Viooltjesplant, heeft donkergroene bladeren die glanzen aan de bovenkant en mat zijn aan de onderkant. De bladeren hebben de vorm van een hart en buigen aan de uiteinden iets naar buiten. De schorsachtige stam is glad en bruin tot grijs van kleur. Dit is een gemakkelijk te kweken plant die weinig licht verdraagt en de voorkeur geeft aan temperaturen tussen 15 graden en 22 graden C. De Ficus lyrata groeit goed in zowel helder licht als gedimd licht, maar hij houdt niet van direct zonlicht of droge lucht.

Verzorging Ficus lyrata -Vioolplant als kamerplant

De beste manier om te bepalen of uw plant water nodig heeft, is met uw vinger 2,5 cm diep in de grond te prikken. Als de grond op deze diepte vochtig aanvoelt, geef de plant dan nog geen water; als dat niet het geval is, geef de plant dan een flinke plens tot er water uit de bodem van de pot loopt. Gebruik lauw water omdat koud water de wortels kan beschadigen, vooral wanneer je een pas gekochte plant water geeft die nog geen tijd heeft gehad om aan de kameromstandigheden.

Deze plant geeft de voorkeur aan helder licht, maar verdraagt ook weinig licht. Houd de plant uit de buurt van tocht en warmteopeningen.

Temperatuur: Gemiddelde kamertemperaturen zijn prima; vermijd koude tocht en hete droge lucht.

Ficus lyrata
Tabaksplanten kunnen in een jaar tijd 3 tot 4 meter hoog worden wanneer ze binnenshuis worden gekweekt. De tabaksplant heeft de neiging wat langzamer te groeien bij koudere temperaturen, maar wanneer de temperaturen idealer zijn, heeft de plant de neiging meer te bloeien. Als de plant te veel zonlicht krijgt, kan ze verbranden en sterven door de extreme hitte. Het is belangrijk om te weten hoe lang het duurt voordat tabak groeit voordat u besluit er een in uw tuin te planten. Photo by David J. Stang - source: David Stang. First published at ZipcodeZoo.com

Gezondheid en medicinale eigenschappen Ficus lyrata -Vioolplant

Ficus lyrata heeft het vermogen om de binnenlucht te reinigen. De plant wordt beschouwd als een van de beste kamerplanten voor het verwijderen van schadelijke gifstoffen zoals formaldehyde, koolmonoxide en benzeen uit de lucht in uw huis of kantoor.

Standplaats Ficus lyrata -Vioolplant

De plant groeit het best met veel indirect zonlicht, maar doet het ook goed als hij maar een paar uur per dag direct zonlicht krijgt. Het is belangrijk dat u een potgrond gebruikt die goed draineert en die gaten in de bodem heeft om overtollig water te laten ontsnappen. Zorg ervoor dat uw Ficus lyrata in een pot staat die voldoende drainagegaten heeft.

Ficus lyrata -Vioolplant: problemen en ziekten

Bladluizen, mijten en schildluizen behoren tot de grootste vijanden van de ficus lyrata . Ze kunnen uw plant snel ontbladeren terwijl ze de sappen uit de bladeren en stengels zuigen. Als u witte vlekken op uw bladeren ziet, moet u met een vergrootglas op deze insecten controleren en ze verwijderen voordat ze uw plant van binnenuit vernietigen door de wortels af te doden en hem van alle voedingsstoffen te beroven.


Veel gestelde vragen

Hoeveel water moet een ficus Lyrata?

Een Ficus Lyrata heeft minimaal om de week water nodig. Dit is het absolute minimum voor deze plant. Laat de grond tussen de gietbeurten niet uitdrogen, maar geef ook niet te veel water. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en andere schimmelziekten.

Hoe snel groeit de Ficus Lyrata?

Een ficus groeit langzamer dan bijna elke andere kamerplant, en daarom worden ze beschouwd als ideale planten voor beginners die net beginnen met hun binnentuin.

Is Tabaksplant giftig?

De tabaksplant is giftig voor mens en dier omdat hij nicotine bevat. Inheemse Amerikanen gebruikten tabak echter als insectenwerend middel omdat het een chemische stof bevat die ongedierte weghoudt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties