Fatsia / vingerplant

Beschrijving van de Fatsia vingerplant

De Fatsia-plant is een ideale kamerplant vanwege zijn kleine formaat en geringe onderhoudsbehoefte. De plant wordt ook wel eens Chinese lantaarnplant genoemd. Omdat deze plant prachtige grote bladeren heeft met ingewikkelde patronen, is hij ook algemeen bekend als Japanse Aralia, Japanse Boomvaren of Chinese Zilveren Pothos. De Fatsia is een overblijvende groenblijvende struik die tot 1,5 meter hoog kan worden met een breedte van 2 meter. De plant heeft ovale bladeren die puntig zijn aan de uiteinden en 1 tot 2 centimeter lang zijn. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben fijne, draadvormige haartjes langs de randen. De Fatsia produceert kleine roze bloemen die aan bengelende stengels aan de takken groeien. De bloemen veranderen na de bloei in rode bessen.

De bloemen van de Fatsia plant verschijnen in het voorjaar aan de top van de takken. Deze bloemen hebben een witte kleur met een geel hart en lijken op leliebloemen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, verschijnen er kleine rode bessen aan de voet van de bladeren, die het hele jaar door aan de plant kunnen blijven zitten.

Fatsia is een groot geslacht van tropische planten dat algemeen bekend staat als de vingerplant. Deze naam is afgeleid van de vingervormige bladeren die uit de basis van de plant groeien. De Fatsia behoort tot dezelfde familie als de Cycad, die door velen wordt beschouwd als een van de meest primitieve levende zaadplanten op aarde. De Fatsia werd voor het eerst geïntroduceerd in Europa in de 18e eeuw en is uitgebreid gebruikt in de landschapsarchitectuur en interieurinrichting in tropische gebieden over de hele wereld.

Verzorging Fatsia vingerplant als kamerplant

De vingerplant heeft zeer weinig verzorging nodig, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die nieuw zijn in tuinieren of die in gebieden wonen met koude winters. De planten gedijen in de volle tot gedeeltelijke zon, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Fatsia planten geven de voorkeur aan vochtige grond, dus is het ideaal om ze in de buurt van een waterbron te zetten, zoals een gootsteen of badkuip. Een langzaam vrijkomende meststof moet elk seizoen worden gebruikt om de plant gezond te houden en zijn levendige kleur te behouden.

  • Licht: Fatsia geeft de voorkeur aan gefilterd licht of schaduw. Ze verdraagt geen direct zonlicht.
  • Water: Geef grondig water wanneer de grond droog wordt. Laat de grond goed uitlekken tussen twee gietbeurten.
  • Grond: Fatsia houdt van goed gedraineerde potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Een op turf gebaseerde mix met sphagnum mos werkt ook goed voor deze plant.
  • Temperatuur: Geeft de voorkeur aan iets koelere temperaturen
  • Vochtigheid: Een gematigde luchtvochtigheid heeft de voorkeur, maar is niet noodzakelijk voor het overleven van deze plant binnenshuis.

Soorten Fatsia vingerplant

Fatsia japonica is een lid van de leliefamilie die in zijn inheemse habitat wel 25 meter hoog kan worden. Hij is ook bekend als Japanse Aralia, Japanse walnoot en Japanse Fatsia. De Fatsia-plant is lid van de Araceae-familie en is verwant aan Caladium en Dieffenbachia.

Er is een variëteit van Fatsia bekend als Baby Jade die bonte bladeren heeft met roomgele vlekken erop. Deze variëteit is sterker dan de standaard Fatsia, maar is nog steeds een kamerplant omdat hij niet lang lage temperaturen verdraagt.

Gezondheid en medicinale eigenschappen Fatsia vingerplant

De plant wordt in Japan al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt. De bladeren werden gebruikt om koorts, verkoudheid en tuberculose te behandelen. Ze werden ook gepureerd om te dienen als kompres op wonden, brandwonden en insectenbeten. Bovendien werden de wortels tot pasta gestampt om een zalf te maken die werd gebruikt om koorts te behandelen. De pasta werd ook gebruikt voor huidzweren, huiduitslag en bepaalde vormen van dermatitis.

Standplaats Fatsia vingerplant

De Fatsia groeit het best in gedeeltelijke schaduw en vochtige grond (niet nat). Te veel zon doet de bladeren verschroeien, dus houd hem uit de hete middagzon en zorg altijd voor een goede luchtcirculatie rondom. Fatsia planten reageren niet goed op droogte of perioden van natte grond gevolgd door uitdroging.

Fatsia vingerplant: problemen en ziekten

Het meest voorkomende probleem van een Fatsia vingerplant is dat hij stopt met groeien of dat hij doodgaat. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals overbewatering, te weinig voeding, verkeerde temperatuur, verbrande plekken op de bladeren of spintmijten. De Fatsia kan dus in elke ruimte van uw huis worden geplaatst, zolang hij maar de juiste verlichting, vochtigheid, water en voedingsstoffen krijgt. Zet deze plant op een plaats waar hij ongeveer de helft van de dag indirect zonlicht krijgt. U kunt de plant ook bij een raam of een glazen schuifdeur zetten, als er gordijnen of jaloezieën zijn die het directe zonlicht tegenhouden.

Fatsia Japonica Vingerplant - Handelskwekerij Mark Verbeek - Groene Kamerplant/Buitenplant - Potmaat 17cm - Hoogte 50cm

Bekijk ook dit filmpje over de Fatsia vingerplant

Meer informatie

Frans van den Braken - Winterharde vaste planten

Veel gestelde vragen

Is Fatsia giftig?

Fatsia planten zijn giftig - alle delen van de plant bevatten calciumoxalaatkristallen, die in grote hoeveelheden als giftig worden beschouwd. Laat kinderen of huisdieren geen enkel deel van deze plant binnenkrijgen!

Hoeveel water Fatsia?

Deze plant geeft het hele jaar door de voorkeur aan vochtige grond, maar tussen twee gietbeurten moet de grond kunnen opdrogen. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken, dus controleer de grond om de paar dagen

Hoe groot wordt een Fatsia?

Hij kan binnenshuis tot 1,80 m hoog worden, maar blijft meestal onder de 1,80 m wanneer hij in een pot wordt gekweekt

Is Fatsia winterhard?

Fatsia is geen winterharde plant. Ze wordt alleen aanbevolen voor binnenteelt. Fatsia planten zijn geweldige kamerplanten omdat ze mooie, glanzende bladeren hebben en in de zomer kleine, kleurrijke bloemen produceren.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties