Elektriciteit in huis

Elektriciteit in huis

Werken aan de elektriciteit in uw eigen huis mag dan misschien het werk van een professional lijken toch kunt u heel wat elektriciteitstaken perfect zelf uitvoeren. Om u enigszins op weg te helpen, proberen we u onderstaand enkele tips en nuttige weetjes mee te geven waardoor u zonder zorg elektriciteit kan aanleggen en aansluiten.

Veilig werken zonder stroom

Alvorens van start te gaan met uw elektriciteitswerken is het van uitermate groot belang dat u de elektriciteit in het huis uitschakelt. Begeeft u hiervoor naar de zekeringskast en schakel de desbetreffende groepschakelaar uit. Neem de zekering er ook even uit en test nadien of de elektriciteit wel degelijk uitgeschakeld is. De zekeringskast vormt de basis van uw ganse elektriciteitsnet. In deze kast ziet u een aantal zekeringen. Elke zekering vertegenwoordigt een groep en zorgt ervoor dat bij een eventuele storing of kortsluiting de stroom wordt uitgeschakeld.

De zekeringen zijn ook voorzien van een schakel waarmee u de stroom voor die bepaalde groep kunt uitschakelen. De kast bevat normaal gezien ook een grotere aardlekschakelaar, een kastje met een knop, waarmee alle elektriciteit in een mum van tijd kan uitgeschakeld worden. Mocht u een toestel aanraken dat onder stroom staat dan zorgt deze schakelaar voor het automatische uitschakelen van alle stroom. Is alles uitgeschakeld dan kunt u beginnen met het aanleggen van de elektriciteit in uw huis.

De dradenkleur en de betekenis

Bij moderne elektriciteitssystemen zijn er normaal 4 soorten/kleuren van draden aanwezig.

  • Bruin: ook fasedraad genoemd. Zorgt voor de stroomaanvoer.
  • Blauw: ook nuldraad genoemd. Zorgt voor de stroomafvoer.
  • Zwart: ook schakeldraad genoemd. Zorg bijvoorbeeld voor de verbinding tussen een schakelaar en een lichtbron.
  • Groen-geel: ook aarddraad genoemd. Verzorgt het contact met de aarde.

Bij iets oudere systemen heeft de fasedraad een groene, de aardedraad een grijze en de nuldraad een rode kleur.

Elektriciteitsmateriaal beschreven

Wilt u zelf elektriciteit aanleggen of aansluiten dan is het natuurlijk ook nuttig om te weten welk materiaal u best kiest. De leidingen van uw elektriciteit lopen normaal gezien door 16mm kunststof buizen. De bochten maakt u door haakse bochten te kopen en bij het trekken van de draad zelf maakt u gebruik van een buigveer. Moffen zorgen voor de koppeling tussen verschillende buizen. De elektriciteitsbuizen kunnen zowel over de wand lopen als in de wand. Lopen ze over de wand dan zorgt u voor zadels om de buizen vast te maken. Deze zadels plaatst u om de 40 cm bij horizontale stukken en om de 50 cm bij verticale stukken. Bij bochten, moffen, … plaatst u op 10 cm een zadel. Voor het plaatsen van schakelaar en/of stopcontacten maakt u gebruik van dozen. De draden in deze dozen worden kleursgewijs aan elkaar bevestigd met lasklemmen of laskoppen. Uw elektriciteit aansluiten is dus niet zo moeilijk.

De zekeringen bij het uitbreiden van uw elektriciteitssysteem

Wilt u de elektriciteit in huis uitbreiden dan kunt u best even nagaan dat er geen overbelasting optreedt aan de zekering. Iedere zekering kan immers maar een bepaald aantal ampère aan. Ieder apparaat dat stroom verbruikt, vermeld op een apart plaatje het aantal Watt (vermogen). Als u nu alle wattages optelt van één groep en deze deelt door de voltage van uw netwerk, standaard 230 Volt, dan bekomt u de stroomsterkte in Ampères (A). Op de zekering vindt u een plaatje terug waarop staat hoeveel ampère de zekering aankan. Staat er bijvoorbeeld 16 A op, dan kunt u maximum 16 x 230 = 3680 Watt gebruiken.

Elektriciteit aanleggen met opbouwsysteem

Zoals al eerder vermeld schakelt u best eerst de elektriciteit in huis uit vooraleer u het stopcontact verwijdert. Is het stopcontact verwijderd dan plaatst u een opbouwdoos waarop u nadien het stopcontact kunt bevestigen. Bevestig met behulp van de zadels nu de buizen tegen de muur naar het nieuwe stopcontact of de nieuwe schakelaar toe. Zijn de buizen gemonteerd dan kunt u de draden trekken. De bruine en blauwe draad gaan naar een stopcontact, de bruine draad naar een schakelaar met een blauwe draad, die niet onderbroken mag worden, naar de lichtbron. Een zwarte draad vormt de verbinding tussen schakelaar en lichtbron. Maak de draden overal vast.

Elektriciteit aanleggen met inbouwsysteem

U kunt de elektriciteit in huis ook uitbreiden door middel van het uitbreiden van uw inbouwsysteem. Schakel de stroom uit en haal het stopcontact eraf. Frees in de wand een sleuf naar de nieuwe schakelaar of het nieuwe stopcontact toe. Zorg ook voor openingen voor de schakelaar, het stopcontact of de eventuele nieuwe lichtbron. Plaats de buizen en bevestig ze met spijkers. Na het trekken van de draden ( zie Elektriciteit aanleggen met opbouwsysteem
) kunt u de sleuven en dozen netjes met vulmiddel afwerken.

Enkele handige weetjes

  • Het handigst is om uw elektriciteit aan te sluiten, startende van een doos waar een bruine en blauwe of een groen en rode draad elkaar ontmoeten.
  • Naast de ronde buizen kunt u ook kiezen voor platte buizen. Deze zijn decoratief vaak mooier als u draden op een wand moet plaatsen. U legt de draden erin en klikt ze toe.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
6 jaren geleden

3.5