Een zonneboiler mooi integreren in je tuin of huis

Energiebesparende maatregelen zoals de installatie van een zonneboiler of het installeren van zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering. Het grootste punt waartegen mogelijke bezitters hiervan opkijken, is de integratie van die oerlelijke panelen in je tuin of huis. Het is dan soms ook zonde om  de nodige extra architecteenkosten te gaan betalen voor je nieuwbouwwoning om daarna het dak te gaan volleggen met die zwarte panelen. Gelukkig komen er meer en meer mogelijkheden voor een mooie integratie van deze panelen in je huis of tuin. Zo heb je geen lelijke opbouw meer, die vanaf de straatkant het uitzicht van je huis verpest.

Alternatieve locatie zoeken

1 van de mogelijkheden is om je zonnepanelen op een alternatieve locatie te gaan plaatsen. Zo heeft je garage of tuinhuis misschien een perfecte zuid-gerichte dakligging en kan je de panelen daar gaan plaatsen? Bij zonnepanelen moet je dan wel denken aan de extra elektriciteitskabel, die dient gelegd te worden naar de meterkas in je huis.

Bij een zonneboiler is dit meestal wat moeilijker, daar je bij een zonneboiler de afstand tussen opwarmplaats (de zonnecollector op je dak) en de verbruiksplaats (meestal de badkamer) zo kort mogelijk dient te houden om geen warmteverlies te verkrijgen.

Als je de zonneboiler echter gebruikt voor het verwarmen van je buitenzwembad, dan kan je die zonneboiler zeker gaan “verstoppen” op het dak van je tuinhuis, poolhouse of garage.

Heb je een plat dak op je huis, dan kan je mooi de zonnepanelen zo laten plaatsen, zodat je deze van in de tuin of op straat niet kan zien. Natuurlijk rekening houdende met de efficiëntste oriëntatie van de panelen.

Hieronder kan je een andere moderne integratie van zonnepanelen zien in de Belgische studentenstad Gent, waar een nieuwbouw met studentenkamers aan de terassen de zonnepanelen heeft bevestigd. Een integratie in de architectuur met vooral een perfecte oriëntatie richting het zuiden. Op deze manier kan dit gebouw volledig voorzien worden van elektriciteit met deze afzonderlijke panelen.

Nieuwe technologiën komen eraan

De afgelopen 10 jaar hebben de overmatige subsidies voor zonnepanelen geen goed gedaan aan de R&D van deze technologie. Technische verbeterde de zonnepanelen wel, maar estetisch staan we toch nog altijd nergens.

Gelukkig beginnen er meer mooie integratiemogelijkheden te komen. Zo heeft Velux reeds een systeem van het integreren van een zonnecollector in de gekende Velux dakramen, zodat deze mooi verwerkt worden in je dak.

Ook producenten zoals Eternit en Koramic  is al enkele jaren op de markt met zonnepanelen verwerkt in dakpannen. Hierdoor kan je je dak bedekken zonder een lelijke opbouw op je dak. Momenteel heeft dit systeem nog steeds een lager rendement dan de klassieke opbouwsystemen. Gelukkig is er nu wel meer en meer tractie aan het komen voor verder onderzoek in deze richting.

Het is momenteel dus nog een keuze maken tussen de zeer efficiënte opbouwsystemen of een mooiere oplossing met een iets minder rendement.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties