Doe het zelf: een WC plaatsen

Stap voor stap uw toilet installeren

Spreken we over sanitaire installaties dan vormt ook het toilet een vitaal onderdeel. Terwijl vroeger het toilet zich nog in een apart kamertje bevond, maakt het toilet vandaag de dag ontegensprekelijk deel uit van de badkamer. Het zelf installeren van zulk een toilet is met de juiste richtlijnen een fluitje van een cent voor de handige Harry’s onder ons. Laten we de verschillende stappen even overlopen.

Enkele voorbereidingswerken op een rijtje

Vooraleer u aan de eigenlijke installatie van het toilet begint, zult u een toiletpot keuze moeten maken. Over het algemeen zijn er twee soorten toiletpotten: een vlakspoel en een diepspoel toiletpot. Bij een diepspoel verdwijnt alles meteen in het water terwijl bij een vlakspoel alles op een vlak oppervlak blijft liggen. Beiden bestaan zowel met een uitlaat langs de grond (AO) als langs de muur (PK). De toiletpot kiezen is louter subjectief terwijl de uitgang bepaald wordt door de ligging van uw afvoerbuizen. Er bestaan nog enkele andere modellen zoals het invalidetoilet, het wandcloset en het duoblock maar het toilet installeren is bij al deze submodellen gelijklopend met de twee hoofdmodellen. Naast het kiezen van een gepaste toiletpot is het ook belangrijk dat u even stilstaat bij de locatie van het toilet. Een wc plaatsen mag er niet voor zorgen dat bewegen in uw badkamer onmogelijk wordt en dat er ellenlange leidingen moeten gebruikt worden.

De toiletpot installeren

Een toilet installeren begint met het plaatsen van de toiletpot. U begint best met het brede gedeelte van de afvoermanchet op de afloop van het toilet te bevestigen zodat het smallere gedeelte in de grond of de wand kan verdwijnen. Schuif nadien uw toiletpot tegen de wand en bepaal door de schroefgaten waar er moet geboord (beton) of geschroefd (hout) moet worden. Werk voor het boren met pluggen. Zijn de gaten geboord dat kan u de pot weer tegen de muur schuiven en hem aan de grond bevestigen door middel van speciale messing toiletschroeven die best voorzien worden van een kunststof ringetje. Ter afwerking kunt u met wat sanitaire kit de naden tussen de vloer en de pot afwerken en de schroefkoppen bedekken met mooie sierdopjes.

De montage van het toiletreservoir

De tweede stap in een wc plaatsen is de montage van het toiletreservoir. Welk toiletreservoir u best kiest, is afhankelijk van de ruimte tussen uw toiletpot en de muur. U hebt de keuze uit volgende reservoirs: een hooghangende, een laaghangende, een inbouw of een duobloc.

Laat uw toilet aansluiten op het reservoir door middel van een buis en bijhorende sok die u tussen het reservoir en de pot bevestigt. Het plaatsen van deze tussenstukken gebeurt zonder het gebruik van sanitaire kit of lijm. Een dergelijke aansluiting is echter niet nodig bij het gebruik van een duobloc omdat deze rechtstreeks op de toiletpot wordt geplaatst. Aangezien u ongetwijfeld een waterval wil vermijden als u het toiletreservoir of de toiletpot om de een of andere reden van dichtbij moet bekijken, wordt uw reservoir via een vlotterkraan met een stopkraan op de waterleiding aangesloten zodat u makkelijk de watertoevoer kunt afsluiten.

De installatie van een inbouwreservoir

Niet enkel omwille van het mooiere visuele aspect maar ook om praktische redenen, een beperkte ruimte, kiezen mensen vaak voor een inbouwreservoir. Bij een inbouwreservoir zijn enkel de toiletpot en de spoelknoppen zichtbaar en is de rest van de installatie netjes in de achterliggende wand verborgen. U kunt opteren voor een zelfdragend systeem of voor een systeem dat ingemetseld moet worden. De meeste inbouwreservoirs zijn zelfdragend en bestaan uit een frame, met bevestigingsgaten voor vloer en wand, dat voorzien is van een mogelijkheid om de toiletpot op te bevestigen.

Plaats het frame tegen de wand en bepaal met de aanwezige verstelbare pootjes de gewenste hoogte van uw toiletpot. Om een perfecte horizontale plaatsing te garanderen, maakt u best gebruik van een waterpas. Is de perfecte hoogte gevonden, markeert u door middel van een potlood via de bevestigingsgaten de gewenste boorpunten op de muur en de vloer. Gebruik bij een betonnen ondergrond pluggen en bevestig het volledige frame via zogenaamde keilbouten. Laat uw toilet aansluiten op de afvoer door middel van een closetafvoerpijp en sluit het waterreservoir via een vlotterkraan met een stopkraan op de waterleiding aan.

Eens aangesloten kunt u meteen de waterdichtheid en de werking van het waterreservoir testen. Werkt alles naar behoren dat kunt u het wandcloset via draadstiften aan het frame bevestigen waarna u er vervolgens zowel het reservoir als de closetafvoer op monteert. Ook hier is geen lijm nodig! Ter afwerking verwijdert u vervolgens het wandcloset en kunt u de gewenste ombouw rond het frame maken. Plaats nadien het wandcloset terug en het plaatsen van uw wc is een feit. Werk alle naden af met sanitaire kit.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lien
Lien
6 jaren geleden

het plaatsen van de toilet is duidelijk uitgelegd
graag zou ik weten hoeveel ruimte er aan de zijkanten van de toilet minimaal moet zijn.
vriendelijke groet Lien