Een walnotenboom snoeien, wanneer en hoe een walnoot snoeien?

Walnotenboom snoeien, wanneer en hoe

Notenbomen houden niet van vrieskou. We hebben maar geluk dat Nederland is één van de noordelijkst gelegen gebieden waar nog steeds noten kunnen groeien. De walnoot, behorende tot de okkernootfamilie (Juglandaceae), is één van die soorten die in ons land nog kan gedijen. Hij komt eigenlijk uit Azië, maar is waarschijnlijk door Alexander de Grote en later de Romeinen verspreidt in Europa. Vroeger werden walnootbomen vaak bij huizen en boerderijen geplant, omdat de bladeren de stof Juglandine bevatten waar muggen niet van houden. Veel voorkomende soort in Nederland is de Juglans regia

De walnotenboom kan wel 20 meter hoog worden en met een kroon van zo’n 10 meter breed. Het wortelgestel is bijna net zo groot, en daarom staat de boom meestal in zijn eentje in een op een plek war hij veel licht en ruimte heeft. De grootte van de boom is vaak een reden om hem te willen snoeien. In dit artikel lees je meer over hoe een walnoot snoeien in zijn werking gaat.

De verzorging van een walnotenboom

De beste manier om je notenboom gezond te houden is hem regelmatig water te geven, zodat hij zijn bladeren groen houdt en veel voedingsstoffen kan gebruiken. Houd hem goed in de watten, kijk uit voor balgwantsen, mijten en andere insecten. Bemest hem regelmatig in het voorjaar en snoei hem indien nodig na de oogst in het voorjaar.

De walnotenboom is dus betrekkelijk zorgeloos en is in dit opzicht vergelijkbaar met de appelboom. Hij groeit niet goed in gebieden met veel beton en bebouwing door de grote hoeveelheid vervuiling. Hij groeit het best in een natuurlijke omgeving waar de luchtkwaliteit goed is. Als je ervoor wilt zorgen dat je notenboom gezond en sterk wordt, moet je hem al vroeg verzorgen door hem de juiste hoeveelheid meststoffen te geven en ervoor te zorgen dat ongedierte uit de buurt van zijn kleine stam blijft. De bomen kunnen een totale hoogte van 121 voet bereiken, wat betekent dat ze geschikt zijn voor windschermen in tuingebieden. Een notenboom kan met de juiste verzorging en zonder problemen wel 500 jaar oud worden.

Walnoten- en kastanjeopraper - ergonomische verzamelkorf

★★★★★
89,50
Bol.com
as of 30 januari 2024 12:27

Handige rolkorf voor het verzamelen van walnoten of kastanjes. Met de notenraper verzamel je gevallen walnoten zonder te bukken. Inclusief houten steel en handige emmerhouder om de noten weer in de emmer te lossen.


Wanneer kun je een Walnotenboom snoeien?

Eigenlijk hoef je notenbomen niet te snoeien. Vaak willen we een notenboom snoeien omdat hij te groot wordt, teveel licht wegneemt bij ons huis, of uitstekende takken heeft die ons belemmeren. Wat er meestal met snoeien wordt bedoeld is het weghalen van dode of zieke takken, of takken die kruisen en teveel naar binnen groeien.

Als je wilt snoeien kun je dat het beste doen tussen juli en eind oktober wanneer de sapstroom begint terug te lopen, maar nog niet helemaal is stilgevallen. De boom kan de wond dan nog afsluiten zodat er geen schimmels en parasieten kunnen binnendringen. Het lijkt tegenstrijdig omdat de boom dan vol in blad staat, maar als je wacht totdat het blad eraf is gevallen ben je te laat of als je begint te snoeien in het vroege voorjaar kan de boom doodbloeden.

Notenbomen houden er niet erg van om gesnoeid te worden, en de Walnoot is geen uitzondering. Hij is slecht in staat om knoppen en uitlopers aan te maken op teruggesnoeid meerjarig hout, en is erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien.

Ze staan er ook om bekend dat ze heel erg kunnen bloeden na het snoeien. Als je zeker wilt weten of je wel op het goede moment begint te snoeien kun je beginnen met een kleine tak af te knippen. Als de snoeiwond de volgende dag is opgedroogd en de boom niet meer bloedt, dan kun je verder gaan met snoeien. Maar blijft de snoeiwond vochtig, dan kun je maar beter even wachten.

Hoe snoei je een Walnotenboom?

Kijk voordat je begint met snoeien eerst goed naar de boom. Welke takken steken te ver uit, of groeien naar binnen? Probeer de natuurlijke vorm van de boom in al zijn grilligheid in stand te houden en haal niet teveel weg. 

Je kunt takken het beste terugsnoeien tot de vertakking, dan valt het minder op en zullen de niet afgeknipte zijtakken langzaam verder groeien waardoor het eigenlijk niet opvalt dat de boom gesnoeid is. Bij bomen is de regel dat je niet meer dan 20% moet wegsnoeien, maar bij Walnootbomen kun je liever nog minder dan dat wegnemen. Je kunt beter elk jaar een beetje snoeien. Als takken dikker zijn geworden dan 10 centimeter kun je ze beter niet meer weghalen. De wond is dan zo groot dat de boom moeite kan hebben om de wond af te sluiten.

Als de Walnootboom te hard groeit, kun je hem eens in de 15 jaar in de lengte terugsnoeien, maar met mate. In feite houdt het in dat je de scheuten die te ver recht omhoog zijn gegroeid weghaalt.

Gebruik voor het snoeien een scherpe lange snoeischaar of een scherpe boomzaag. Zorg dat je een tak altijd haaks afzaagt, zodat de wond zo klein mogelijk blijft. Dan kost het de boom minder energie om zichzelf te herstellen.

Meer informatie

Wanneer mag je een notelaar snoeien? Wanneer gaat ie bloeden?

Veel mensen hebben er wel al van gehoord, van het bloeden van bomen. Notelaar is hierin de meest gekende. In deze video leg ...

Verzorging van de Walnotenboom na het snoeien.

Omdat de Walnotenboom zo makkelijk bloedt kan het geen kwaad om de wonden in te smeren met een wondafdekmiddel. Wat ook tegen het bloeden schijnt te helpen is de wonden in te smeren met sigarenas of houtas. Walnoten moeten goed bewaterd en regelmatig bemest worden. De beste tijd voor irrigatie is de late herfst en winter, maar het is belangrijk om geen water in de buurt van de stam van een jonge boom te gieten. Het is beter als u de grond in een cirkel eromheen besproeit met een straal van ongeveer 5 meter. Water geven helpt jonge jonge boompjes om zich goed te ontwikkelen en als ze tijdens de bloeiperiode niet te veel zon krijgen, krijgen ze mooie vruchten. Maar water geven moet niet overdadig zijn. Anders kan het leiden tot rotting van de wortels en een afnemende productiviteit.

Substral Naturen wondafdekmiddel 350 g

23,23
Bol.com
as of 30 januari 2024 12:27

Substral Naturen gebruiksklaar wondafdekmiddel dat snoeivlakken op fruit-en sierbomen beschermt. Het middel bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen, die de boom normaliter voor eigen bescherming gebruikt.


walnotenboom snoeien

Alle belangrijke punten op een rij:

  • Walnotenbomen kunnen niet goed tegen snoeien
  • Snoei als het moet tussen juli en eind oktober
  • Test eerst met een klein takje of de boom erg bloedt. Zo ja, wacht met snoeien.
  • Snoei per jaar niet meer dan 20% weg
2.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
harrie
harrie
4 jaren geleden

wil walnoot als parasol in vorm houden