4 2 votes
Artikelbeoordeling

Walnotenboom snoeien, wanneer en hoe

Notenbomen houden niet van vrieskou. We hebben maar geluk dat Nederland is één van de noordelijkst gelegen gebieden waar nog steeds noten kunnen groeien. De walnoot, behorende tot de okkernootfamilie (Juglandaceae), is één van die soorten die in ons land nog kan gedijen. Hij komt eigenlijk uit Azië, maar is waarschijnlijk door Alexander de Grote en later de Romeinen verspreidt in Europa. Vroeger werden walnootbomen vaak bij huizen en boerderijen geplant, omdat de bladeren de stof Juglandine bevatten waar muggen niet van houden. Veel voorkomende soort in Nederland is de Juglans regia

De walnotenboom kan wel 20 meter hoog worden en met een kroon van zo’n 10 meter breed. Het wortelgestel is bijna net zo groot, en daarom staat de boom meestal in zijn eentje in een op een plek war hij veel licht en ruimte heeft. De grootte van de boom is vaak een reden om hem te willen snoeien. In dit artikel lees je meer over hoe een walnoot snoeien in zijn werking gaat.

Wanneer kun je een Walnotenboom snoeien?

Eigenlijk hoef je notenbomen niet te snoeien. Vaak willen we een notenboom snoeien omdat hij te groot wordt, teveel licht wegneemt bij ons huis, of uitstekende takken heeft die ons belemmeren. Wat er meestal met snoeien wordt bedoeld is het weghalen van dode of zieke takken, of takken die kruisen en teveel naar binnen groeien.

Als je wilt snoeien kun je dat het beste doen tussen juli en eind oktober wanneer de sapstroom begint terug te lopen, maar nog niet helemaal is stilgevallen. De boom kan de wond dan nog afsluiten zodat er geen schimmels en parasieten kunnen binnendringen. Het lijkt tegenstrijdig omdat de boom dan vol in blad staat, maar als je wacht totdat het blad eraf is gevallen ben je te laat of als je begint te snoeien in het vroege voorjaar kan de boom doodbloeden.

Notenbomen houden er niet erg van om gesnoeid te worden, en de Walnoot is geen uitzondering. Hij is slecht in staat om knoppen en uitlopers aan te maken op teruggesnoeid meerjarig hout, en is erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien.

Ze staan er ook om bekend dat ze heel erg kunnen bloeden na het snoeien. Als je zeker wilt weten of je wel op het goede moment begint te snoeien kun je beginnen met een kleine tak af te knippen. Als de snoeiwond de volgende dag is opgedroogd en de boom niet meer bloedt, dan kun je verder gaan met snoeien. Maar blijft de snoeiwond vochtig, dan kun je maar beter even wachten.

Hoe snoei je een Walnotenboom?

Kijk voordat je begint met snoeien eerst goed naar de boom. Welke takken steken te ver uit, of groeien naar binnen? Probeer de natuurlijke vorm van de boom in al zijn grilligheid in stand te houden en haal niet teveel weg. 

Je kunt takken het beste terugsnoeien tot de vertakking, dan valt het minder op en zullen de niet afgeknipte zijtakken langzaam verder groeien waardoor het eigenlijk niet opvalt dat de boom gesnoeid is. Bij bomen is de regel dat je niet meer dan 20% moet wegsnoeien, maar bij Walnootbomen kun je liever nog minder dan dat wegnemen. Je kunt beter elk jaar een beetje snoeien. Als takken dikker zijn geworden dan 10 centimeter kun je ze beter niet meer weghalen. De wond is dan zo groot dat de boom moeite kan hebben om de wond af te sluiten.

Als de Walnootboom te hard groeit, kun je hem eens in de 15 jaar in de lengte terugsnoeien, maar met mate. In feite houdt het in dat je de scheuten die te ver recht omhoog zijn gegroeid weghaalt.

Gebruik voor het snoeien een scherpe lange snoeischaar of een scherpe boomzaag. Zorg dat je een tak altijd haaks afzaagt, zodat de wond zo klein mogelijk blijft. Dan kost het de boom minder energie om zichzelf te herstellen.

Verzorging van de Walnotenboom na het snoeien.

Omdat de Walnotenboom zo makkelijk bloedt kan het geen kwaad om de wonden in te smeren met een wondafdekmiddel. Wat ook tegen het bloeden schijnt te helpen is de wonden in te smeren met sigarenas of houtas.

Okkernootboom Walnoten Boom

Alle belangrijke punten op een rij:

  • Walnotenbomen kunnen niet goed tegen snoeien
  • Snoei als het moet tussen juli en eind oktober
  • Test eerst met een klein takje of de boom erg bloedt. Zo ja, wacht met snoeien.
  • Snoei per jaar niet meer dan 20% weg
Albert

Hovenier

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
harrie
Gast
harrie
1 jaar geleden

wil walnoot als parasol in vorm houden

4 2 votes
Artikelbeoordeling