0 0 votes
Artikelbeoordeling

Varens zijn prachtige planten, zowel voor binnen als buiten. Daarnaast zijn ze ook nog eens enorm makkelijk te onderhouden. Voor een beginnende tuinier kan het stekken van bepaalde soorten varens een flinke uitdaging zijn. Als je het een aantal keer hebt gedaan zal je het stekken van varens echter snel onder de knie krijgen. Benieuwd hoe varens stekken werkt? In dit artikel geven we je een aantal handige tips!

Wat heb ik nodig voor het stekken van varens?

Voor het stekken van varens zonder een puntig blad heb je alleen een nieuw potje met wat stekaarde nodig. Aangezien jonge varens vaak wat lastig groeien, is het aan te raden om wat extra plantenvoeding toe te voegen aan de aarde van de stekjes.

Het stekken van varens

Niet alle soorten varens zijn even makkelijk te stekken. Wij raden je aan om alleen varens waarbij de bladeren niet in een punt groeien te stekken. De varens waarbij de bladeren wel in een punt groeien zijn namelijk alleen te vermeerderen via de sporen van de plant, wat een erg ingewikkeld klusje is. Je kunt varens zonder puntig blad stekken door de bladeren af te scheuren en vervolgens in een potje met grond te stoppen. In principe kun je veel stekjes van één varen halen, want je kunt zelf kiezen in hoeveel stukken je het scheurt. Het is verstandig om de nieuwe varens na een aantal maanden in een groter potje te zetten.

Varens waarbij de bladeren niet in een punt groeien zijn eenvoudig te stekken

Nieuwe varens die niet goed groeien

Doen de nieuwe varens het nog niet zo goed? Dan is het verstandig om de plant voorlopig via de onderkant water te geven. Dit kun je eenvoudig doen door het potje met gaatjes op een schaaltje te zetten er hier vervolgens wat water in te gieten. De aarde zal vervolgens het water in zich opnemen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om wat extra plantenvoeding toe te voegen. Het is aan te raden om varens in ieder geval in de zomer en lente periode wat extra voeding te geven.

Waar moet ik de nieuwe varens neerzetten?

Hoewel varens erg van licht houden, kun je ze beter niet in direct zonlicht plaatsen. Vlak voor een raam is dus geen geschikte locatie voor varens. Als je ziet dat de bladeren van je plant geel worden, dan is dit een teken dat deze te veel zonlicht krijgt. Zet de plant in dat geval een tijdje op een plek met meer schaduw. Varens kunnen prima groeien bij een gemiddelde kamertemperatuur rond de 20 graden. Als je de planten buiten hebt staan, dan kunnen ze aanzienlijk lagere temperaturen vaak ook prima aan.

blank

Het onderhouden van varens

Varens zijn eenvoudig te onderhouden planten. Je hoeft dus geen groene vingers te hebben om ervoor te kunnen zorgen dat je varens lang mooi blijven. Om te controleren of de varen nog gezond is, is het van belang om de kleur van de bladeren te bekijken. Als de bladeren geel worden, dan is dit een teken dat de plant te veel licht krijgt. Je kunt de kamerplant dan het best wat verder van het raam zetten. Als je ziet dat de bladeren van je plant bruin worden, dan is het aan te raden om je plant voorlopig geen extra water te geven. Bruine bladeren bij varens duiden er namelijk op dat de plant te veel water heeft gekregen.

Snoeien van varens

Goed nieuws voor de mensen die geen groene vingers hebben, want varens hoeven in principe niet te worden gesnoeid. Natuurlijk wil je wel dat je kamerplant er netjes bij staat. Daarom kun je ervoor kiezen om de verdorde bladeren regelmatig weg te knippen. Dit kun je gewoon met een eenvoudige tuinschaar doen.

Ziektes bij varens

Een extra voordeel van de varen is dat deze plant niet gevoelig is voor ziektes. Mocht je plant toch te maken krijgen met ziektes, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Gebruik hiervoor bij voorkeur biologische bestrijdingsmiddelen. Het is daarnaast belangrijk om de besmette bladeren direct te verwijderen.

Giftige varens

Sommige soorten varens kunnen giftig zijn. Het is belangrijk om hier bij het stekken van deze plant rekening mee te houden. Houd zowel volwassen varens als de nieuwe stekjes altijd buiten bereik van kinderen en dieren.

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling