0 0 votes
Artikelbeoordeling

haag-3Groenblijvende hagen zijn onmisbaar in elke tuin. In de winter behoudt de tuin door het toepassen van voldoende groenblijvende bomen, struiken en/of vaste planten zijn structuur. Ook in de overige maanden van het jaar hebben de groenblijvers een duidelijke en onmisbare functie in de tuin. Ze vormen een (groen) rustpunt tussen alle overdadig bloeiende planten.

Groenblijvende planten?

Bestaan er echt groenblijvende bomen en struiken? We spreken wel vaak over groenblijvers in de tuin. Maar eigenlijk verliest elke plant zijn bladeren. De meeste bomen of struiken hebben een rigoureuze bladval in de herfst en gaan kaal de winter in. En dat is het grote verschil met de zogenaamde groenblijvende bomen en struiken. Deze categorie planten verliest ook zijn bladeren, maar dit gaat min of meer ongemerkt. De planten verliezen het hele jaar door blad. Hierbij geldt wel dat het meeste bladverlies in het voorjaar plaats vindt. Maar omdat dat ook de periode is waarin het nieuwe blad weer volop wordt aangemaakt, is dit bladverlies nauwelijks zichtbaar.

Waarom groenblijvende planten in de tuin?

Als een tuin alleen beplant zou zijn met bollen, eenjarigen, vaste planten en bladverliezende struiken dan stort de tuin, na een zomer lang genoten te hebben van een bloemenzee, in de herfst volledig in. Als er eenmaal een flinke nachtvorst over de tuin is gegaan, dan zal er van de eerder genoemde planten niet veel meer overblijven. De tuin is dan veranderd in een troosteloze massa van bevroren en/of rottende bladresten. En dat is jammer, want met een beetje slimme aanpak kan de tuin ook in de winter nog een prachtige aanblik geven.

Structuur door het gebruik van groenblijvende hagen

De tuin krijgt onmiddellijk structuur door het gebruik van groenblijvende hagen. Deze hagen kunnen gebruikt worden als erfafscheiding, maar ook als rand rondom een plantvak of kruidentuin. Ook het toepassen van groenblijvende hagen die haaks op de erfafscheiding staan geven een tuin, zeker in de winter, extra structuur.

Naast de aanplant als hagen zijn groenblijvers natuurlijk ook ideaal voor vormsnoei. Denk hierbij aan bollen, blokken, piramides en allerlei andere figuren.

Geschikte struiken voor een groenblijvende haag:

 • haag-1Buxus sempervirens (Palmboom)
 • Cupressocyparis leylandii (Leylandii cypres)
 • Eleagnus ebbingi (Olijfwilg)
 • Prunus laurocerasus Caucasica (Laurierkers)
 • Taxus baccata (Venijnboom)
 • Thuja occidentalis Brabant (Levensboom)
 • Geschikte struiken voor lage groenblijvende hagen:
 • Buxus sempervirens (Palmboom)
 • Euonymus variegatus (Kardinaalshoed)
 • Lonicera nitida (Struikkamperfoelie)
 • Osmanthus burkwoodii (Schijnhulst)
 • Teucrium (Gamander)

Semi-wintergroene struiken:

De bekende en vroeger veel als haagplant toegepaste Ligustrum ovalifolium (Liguster) is half wintergroen. De meeste bladeren blijven de hele winter wel aan de struik, behalve als er sprake is van veel en strenge vorst. Een extra sierwaarde van Liguster zijn de prachtige blauwe bessen. Bovendien worden de struiken druk bezocht door de mussen. Jammer dat deze struiken niet meer zo veel worden toegepast!

Het lijkt wel of de Liguster zijn plaats heeft moeten afstaan aan de Fagus Sylvatica (Beukenhaag). Deze struiken worden massaal toegepast in nieuwe tuinen en vormen een stevige haag met glanzend groen blad, in de herfst verkleurend naar roodbruin. Het blad blijft dus niet groen, maar het blijft wel aan de struik. Het oude blad droogt langzaam in. Als in de winter een stevige wind waait, dan kun je het blad horen ritselen. Pas als in het voorjaar de nieuwe bladeren zich ontrollen, verliest de struik zijn oude blad, omdat het door de nieuwe bladeren wordt weggedrukt. De Fagus Sylvatica is dus niet wintergroen, maar “winterbruin”. Ook deze bruine verschijning geeft de tuin in de winter voldoende structuur.

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling