Een Taxus planten en verzorgen

Veel mensen hebben of willen een taxus in hun tuin. De taxus, eigenlijk de taxus baccata maar ook wel de venijnboom, wordt veel gebruikt om hagen mee te vormen. De taxus is een onderhoudsvriendelijke haag die ook in de winter kleur vertoont. Voor veel mensen is dit dus de ideale manier om een haag in, of om, hun tuin te plaatsen. Er zijn verschillende soorten taxussen. Sommigen worden decoratief geknipt in de vreemdste vormen, anderen worden enkel als heg gebruikt en op verschillende hoogtes bijgehouden. In deze tekst leert u hoe u een taxus plaats en verzorgt.

taxus planten


Benodigdheden:

  • Taxusplanten
  • Meststof
  • Humus
  • Eventueel: Scherp zand
  • taxus planten
  • Verder:
  • Spade
  • Gieter
  • Touw
  • Haagschaar

Plaats bepalen

Om te beginnen kiest u de plaats waar u de taxussen gaat plaatsen. Taxus heeft weinig voorwaarden, wat een groot voordeel is. De grond onder de plant moet niet te nat kunnen worden, maar dat is eigenlijk de enige voorwaarde bij deze plant. De plant kan namelijk tegen zon én schaduw, tegen kleigrond én zanderige grond. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de taxus giftig is. De plant moet dus niet geplaatst worden op een plaats waar bijvoorbeeld dieren er van kunnen eten.

Planten van de Taxus

Nu begint het daadwerkelijke planten van de taxus. De ideale periode waarin u dit kunt doen loopt van begin oktober tot eind maart / begin april. Hoeveel planten u nodig zal hebben, is erg moeilijk te zeggen. Het hangt uiteraard af van het door u te beplanten oppervlak, maar ook het soort plant telt mee. Het beste is om zelf een inschatting te maken die past bij de eigen situatie. Wat u als maat kunt nemen, is het volgende: Drie tot vier jongen planten met een hoogte van ongeveer 50 centimeter zijn nodig voor één strekkende meter.

Meer informatie

Handige tips en info voor het planten van een mooie taxushaag

Als u een rechte rij planten wilt plaatsen, span dan een touw langs de plaats waar u de haag wilt planten. De planten komen zo met zekerheid mooi op rij te staan. De planten moeten in grote gaten komen te staan. Het gat moet minstens de omvang hebben van twee maal de kluit, maar hoe groter, hoe beter, al moet u natuurlijk niet in de tuin van de buren uitkomen. In het gat doet u vervolgens humus, eventueel vermengd met scherp zand. Het is logisch, maar: Hoe beter de grond, hoe beter de plant zal groeien.
De plant moet u niet dieper in de grond zetten, dan dat ze in de pot stond. Houd hier dus rekening mee! Na het plaatsen van de taxus maakt u het gat weer dicht en geeft u de plant water.

Het onderhoud van een taxus

Nu uw taxus is geplaatst moet deze uiteraard onderhouden worden. Taxus groeit vaak ongeveer dertig centimeter per jaar. U zult de plant dus bij moeten snoeien en regelmatig bemesten. Om de taxus er zo mooi mogelijk uit te laten zien, snoeit u minstens één keer per jaar. Snoeien doet u bij voorkeur tussen mei en september en als het kan op een dag waar op de zon zo min mogelijk schijnt. De plant moet van boven smaller zijn dan van onderen. Dit voorkomt dat het onderste deel van de plant geen licht zou krijgen. U kunt uw taxus eventueel bemesten in maart-april of in juni-juli.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Theo
Theo
9 jaren geleden

Vreemd. Op andere sites wordt aangegeven dat de juiste plant periode eind september tot april is. Bij jullie net andersom. Hoe kan dit en wat is nu juist.