Een parasol kopen, waar moet je op letten?

Welke soorten parasols bestaan er?

Een parasol is toch een parasol? Nou, niet dus! De meeste mensen staan er niet bij stil hoeveel soorten en maten parasols er zijn. Over het algemeen rennen we naar de bouwmarkt, of zoeken we wat online en doen vervolgens een aankoop. En dat is jammer, want de keuze voor een goede degelijke parasol draagt enorm bij aan een gezellige en functionele tuin. Daarom vandaag een aantal zaken waar je op zou kunnen letten bij de aanschaf van de juiste parasol.

Soorten parasols

We kunnen parasols indelen in 2 soorten, nl de zweefparasol en de midden-mast parasol.

Een zweefparasol is een parasol waarbij de mast zich aan de zijkant bevindt in plaats van in het midden. Het voordeel hiervan is dat je meer ruimte creëert onder je parasol, omdat de mast niet in het schaduwgedeelte staat. Deze parasols zijn dus ideaal voor bij je tuintafel of om onder te liggen op een ligbed.

De middenmast parasol is het meest bekende type parasol, waarbij de mast recht onder de parasol staat. Voordeel hiervan is dat de parasol erg stabiel staat, en dus beter bestand is tegen wind dan een zweefparasol.

Het doek

Bij de aankoop van je parasol is het ook belangrijk te kijken naar het doek. Uiteraard kun je kiezen uit kleuren en opdrukken, maar vergeet ook zeker niet te kijken naar hoe sterk het doek UV straling filtert. Dit is lang niet altijd 100%, let hier goed op want dit is natuurlijk een van de belangrijkste redenen waarom je de parasol aanschaft.

Daarnaast zou je kunnen overwegen een parasol te kopen die weerbestendig is, en die je dus niet hoeft in te klappen tijdens een regenbui. Parasols met een waterafstotende coating zijn ideaal tijdens een zomerse regenbui, je zit dan lekker droog. Bij langere perioden met regen is het altijd verstandig je parasol binnen te zetten.

Accessoires

Tegenwoordig zijn er veel handige accessoires te verkrijgen waarbij je een parasol multifunctioneel maakt. Zo zijn er heaters verkrijgbaar (infrarood) die eenvoudig in de parasol te bevestigen zijn. Zo creeer je ook bij koudere dagen een aangename atmosfeer. Het voordeel van infrarood is dat het energiezuinig is, en direct een aangename warmte geeft.

s'avonds lekker een boekje lezen is natuurlijk heerlijk. Op veel parasols zit nu standaard LED verlichting, en soms kun je deze ook als extra accessoire bijkopen. Vaak eenvoudig te bevestigen met een plakrand (ledstrip), of te bevestigen om de staander.

De parasolvoet

Uiteraard wil je dat je parasol stevig staat, en niet met een licht briesje omver waait. Hier komt de parasolvoet om de hoek kijken, en daarin kun je ook kiezen uit verschillende opties.

De meest voorkomende oplossing is een parasolvoet die je kunt openen en vullen met zand of water. Deze voeten zijn vaak geschikt voor verschillende soorten parasols. Doordat deze voeten niet zwaarder worden dan 40kg zijn ze niet geschikt voor de grotere parasols.

Een parasolvoet op wielen is ideaal als je de parasol regelmatig wilt verplaatsen. Hier zitten kleine wieltjes onder bevestigd, en zodra je de voet kantelt kun je hem vrij eenvoudig verrijden.

Esthetisch zijn de betonnen of granieten parasolvoeten het mooist. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, maar zijn vaak erg zwaar. Niet geschikt indien u de parasol regelmatig wilt verplaatsen. Wel geschikt voor de grotere parasols (vanwege het hoge gewicht) die op een vaste plek staan.

Een andere manier om je parasol te bevestigen is door middel van een grondanker. Dit anker zet je vast onder de grond waardoor deze voor het blote oog niet meer zichtbaar is. Vaak de meest mooie oplossing, maar u bent zo wel gebonden aan een vaste plek.

Tot slot is het mogelijk om een parasol aan de muur te bevestigen. Dit is vaak handig indien u niet veel ruimte beschikbaar heeft voor een parasolvoet.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties