Een pannenkoekplant stekken, hoe doe je dat?

Pannenkoekenplanten zijn in steeds meer Nederlandse huiskamers terug te vinden. Aangezien de planten relatief duur zijn in de aanschaf, is het fijn dat je ze enorm gemakkelijk zelf te stekken. Een pannenkoekplant stekken is niet moeilijk, en je hoef er dus helemaal geen groene vingers voor te hebben!

In vorige artikelen hebben we het al eens gehad over hoe je varens kunt stekken, vetplanten kunt stekken of hoe je een muntplantje kunt stekken.

Ben je benieuwd hoe je een pannenkoekenplant het best kunt stekken en om wat voor onderhoud de plant vervolgens vraagt? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Wat heb ik nodig voor het stekken van een pannenkoekenplant?

Voor het stekken van een pannenkoekenplant heb je alleen een scherpe tuinschaar, (eventueel) een klein schepje en een nieuw potje met aarde nodig. Eventueel kun je ervoor kiezen om wat extra voeding aan het potje met aarde toe te voegen.

Het stekken van een pannenkoekenplant

Een pannenkoekplant stekken kun je het beste doen als deze minimaal een 6 maanden oud is. In de pot van de pannenkoekenplant zullen na verloop van tijd allerlei nieuwe kleine plantjes naast de stengel van de moederplant groeien. Van deze stengels kun je perfect stekjes maken. Als de stengels een hoogte van zo’n 10 centimeter hebben bereikt, kun je ze voorzicht uitgraven. Het zal je opvallen dat er een wortel tussen het stengeltje en de moederplant loopt. Knip deze voorzichtig door met een scherpe tuinschaar. Maak in het midden van het nieuwe potje met aarde aan klein gaatje en graaf het stengeltje in order de aarde.

Je bent nu eigenlijk al klaar met het stekken van je pannenkoekenplant! Vergeet niet om het nieuwe stekje regelmatig met water te besproeien. Je kunt de pannenkoekenplant het best één keer per week een flinke scheut water geven. Zorg er in ieder geval voor dat de grond nooit droog komt te staan, want daar kan deze plant niet goed tegen. Aangezien de pannenkoekenplant behoorlijk snel kan groeien, zal je deze na een aantal maanden in een groter potje moeten zetten. Dit is ook de perfecte tijd om de plant wat extra voeding te geven, zodat het snel een volwaardige pannenkoekenplant kan worden!

Groeien er in jou situatie geen klein broertjes of zusjes naast je grote plant, dan kan je onderstaande werkwijze hanteren:

  • Neem een stekje van je bestaande pannenkoekenplant. Het moet ongeveer 3-4 centimeter lang zijn met twee of drie bladeren eraan.
  • Knip beschadigde bladeren af die aan het uiteinde van de stek zitten
  • Plaats je stekje een minuut of twee in je glas water zodat het wat water uit het glas opneemt wat stengelrot helpt voorkomen bij het planten in natte grond.
  • Vervolgens moet je alle bladeren van je stek verwijderen op één na - laat er één (als er twee sets bladeren zijn) of twee (als er twee sets bladeren zijn) zitten

Je kunt de stekken het beste in de lente of herfst nemen, maar niet midden in de zomer. Zorg ervoor dat het geen oud hout is waarvan je de stekken neemt, maar verse nieuwe groei. Je wilt ook niet dat ze te lang zijn omdat ze dan vast kunnen komen te zitten als je ze in water probeert te wortelen.

pannenkoekplant stekken

Waar moet ik mijn nieuwe stekje neerzetten?

Pannenkoekenplanten vinden het fijn om op een zonnige plek te staan, maar de plant kan niet goed tegen te veel warmte. Wissel de plek van de stekjes regelmatig af tussen lichte en schaduwrijke plekken. Als je ziet dat de bladeren van de plant geel worden, dan is dit een teken dat de plant op een te zonnige plek staat. Je kunt de pannenkoekenplant tijdens warme zomerdagen beter uit de zon zetten. Door de hitte kunnen de jonge bladeren namelijk snel verschrompelen. De pannenkoekenplant kan prima overleven bij een normale kamertemperatuur, zo rond de 20 graden.

Heb je je ooit afgevraagd hoe je een kamerplant goed kunt verzorgen, vooral als het gaat om het kweken vanaf een stekje? Céline, bekend van haar blog en instagrampagina, deelt in dit boek alle tips en trucs die ze door de jaren heen heeft geleerd. Ze geeft je instructies over hoe je 30 verschillende planten zoals cactussen, palmen en varens kunt stekken, evenals advies over de beste locatie en watergeefgewoonten voor hen. Met deze gids wordt stekken een makkie!

Het onderhouden van je pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant vraagt om relatief weinig onderhoud. In sommige gevallen zal je de plant echter wel moeten onderhouden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je verkleurde bladeren opmerkt bij je pannenkoekenplant. Als je verkleurde bladeren ziet, dan hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je de plant te weinig water hebt gegeven. Bij pannenkoekenplanten komen verkleurde bladeren namelijk zeer regelmatig voor. Je kunt de verkleurde bladeren het best direct nadat je ze opmerkt wegknippen. Merk je dat de bladeren van je pannenkoekenplant geel worden? Dan is dit een teken dat de plant te veel of te weinig licht krijgt. Stond de plant altijd voor het raam? Zet het dan een tijdje in de schaduw. Stond de plant juist in een schaduwrijke omgeving? Zet de pot dan een stukje dichter bij het raam. Als de gele bladeren niet meer bijtrekken, dan mag je deze ook afknippen.

Snoeien van je pannenkoekenplant

In principe bestaat het snoeien van een pannenkoekenplant uitsluitend uit het verwijderen van verkleurde of dode bladeren. Het is voor de gezondheid van je pannenkoekenplant niet van belang om deze regelmatig te snoeien, maar het ziet er natuurlijk wel zo verzorgd uit. Zoals eerder aangegeven is het wel van belang om de kleur van de bladeren goed in de gaten te houden. Jonge pannenkoekenplanten hoeven niet te worden gesnoeid, omdat de bladeren nog erg klein zijn.

Ziektes bij de pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant is niet erg vatbaar voor ziektes. De meest voorkomende ziekte bij dit soort planten is meeldauw. Je kunt meeldauw relatief eenvoudig bestrijden met biologische middelen. Het is wel van belang om de besmette bladeren direct af te knippen. Hiermee voorkom je dat ook andere delen van de plant ziek worden.

Meer informatie

Pannenkoekplant Stekken

Pannenkoekplant, beter bekend als Pilea Peperomioides, geeft heel veel stekjes.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties