Een muntplant stekken, hoe doe je dat?

De muntplant (Mentha) is één van de bekendste geneeskrachtige planten ter wereld. Niet alleen worden de bladeren van de muntplant vaak verwerkt in gerechten, ook kan munt helpen bij het bestrijden of verzachten van allerlei kwaaltjes. Muntenplanten kunnen in het Nederlandse klimaat perfect groeien. Daarom kiezen veel mensen ervoor om muntplanten te kweken in hun moestuin. Als je eenmaal één muntplant hebt, dan kun je de plant eenvoudig vermeerder door stekjes te nemen. Benieuwd hoe je een muntplant precies moet stekken en hoe je de nieuwe plantjes vervolgens moet verzorgen? In dit artikel vertellen we het je!

Wat heb ik nodig voor het stekken van muntplanten?

Voor het stekken van een muntplant heb je alleen een scherpe, schone (tuin)schaar, een glaasje met water en een nieuw potje met aarde nodig. Daarnaast is het aan te raden om wat extra voeding aan de aarde toe te voegen. Door extra voeding toe te voegen, ondersteun je het nieuwe stekje de eerste maanden namelijk in het moeizame groeiproces.

Mentha Piperita 'Nigra' - Zwarte Pepermunt

Mentha Rotundifolia 'Variegata' - Bonte Munt

Mentha Spicata 'Marocco - Mojitomunt

Het stekken van muntplant

Het stekken van een muntplant is kinderlijk eenvoudig. Je hoeft hier dus absoluut geen groene vingers voor de hebben. We hebben een handig stappenplan gemaakt voor het stekken van een muntplant. In principe mag je zoveel stekjes nemen als je zelf wilt, maar voor de gezondheid van de moederplant is het aan te raden om niet in één keer een grote hoeveelheid stekjes te nemen.

1. Knip allereerst één van de takjes van de muntplant af. Als het goed is groeien er tal van kleine stengels uit de grond, dus je kunt ook meerdere takjes afknippen als je meerdere stekjes wilt nemen.

2. Knip vervolgens met een scherpe schaar het topje van het stengeltje af.

3. Vervolgens mag je de onderkant van het takje afknippen, net onder de twee blaadjes van de stengel. Trek daarna de onderste blaadjes van het stekje er voorzichtig af.

4. Zet het stekje vervolgens in een klein glaasje of bekertje met water, het liefst op een plek met flink wat daglicht. Het is wel belangrijk dat de blaadjes van het muntstekje het water niet raken, want hierdoor kunnen ze snel verschrompelen.

5. Na een kleine 2 weken zijn er al wat kleine worteltjes aan de stekjes gegroeid. Wacht dan nog een klein weekje tot de wortels nog wat groter zijn gegroeid en plant het muntstekje vervolgens in het nieuwe potje met aarde. Het is aan te raden om ook wat extra voeding aan de aarde toe te voegen.

6. Het is je gelukt om een stekje te nemen van je muntplant! Vergeet niet om het nieuwe stekje regelmatig water te geven, want dit hebben ze absoluut nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast is het aan te raden om het nieuwe stekje nog een aantal maanden in een groter potje te zetten. Een te klein potje zorgt er namelijk voor dat de muntplant niet verder kan groeien.

Nieuwe muntstekjes die niet goed groeien

Als je merkt dat het nieuwe muntstekje niet goed groeit in het potje met aarde, dan kun je ervoor kiezen om het plantje wat extra voeding te geven. Het is aan te raden om muntplantjes in ieder geval twee keer per jaar extra voeding te geven.

Waar moet ik de nieuwe muntstekjes neerzetten?

Je kunt nieuwe muntstekjes het best binnen op een plek met redelijk wat daglicht zetten. Na een aantal maanden kun je de muntplantjes eventueel ook buiten in een wat grotere pot zetten. Aangezien muntplantjes niet goed tegen vorst kunnen, is het wel belangrijk om ze in de winter goed te beschermen.

Het onderhouden van muntplanten

Muntplanten kunnen zowel binnen als buiten groeien. Het is wel zo dat muntplanten die buiten in de grond staan doorgaans een stuk sneller groeien dan kamerplanten. Aangezien de muntplant erg onderhoudsarm is, ben je aan het onderhouden van je plant in principe niet veel tijd kwijt. Het is wel belangrijk om de muntplant regelmatig water te geven, want dat heeft deze plant zeker nodig om goed te kunnen groeien. Het is daarnaast aan te raden om de muntplant regelmatig wat extra voeding te geven. In het potje van de muntplant groeien namelijk voortdurend nieuwe stengels, waardoor het belangrijk is dat de grond altijd voldoende voeding bevat.

Snoeien van muntplantjes

Het is niet nodig om je muntplantjes te snoeien. Wel is het aan te raden om verdorde bladeren en takjes regelmatig te verwijderen. Dit kun je gewoon met een eenvoudige (scherpe) keukenschaar doen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties