Een mooi gazon met de tuinkalender

Je wilt een mooi gazon in de tuin. Dit gaat helaas niet vanzelf. Hier zal je iets voor moeten doen. Het gazon onderhouden is in de zomer best bewerkelijk. Je moet het vaak maaien. Maar denk ook aan het verticuteren, sproeien en bemesten. Hieronder staat een tuinkalender. Deze is gemaakt door de graszoden specialist Tuin en Gras. Volg de stappen en je zult een gazon krijgen waar de buren jaloers op zullen zijn.

Februari: Kalk toevoegen

Januari is een maand waarin je niets aan het gazon hoeft te doen. Sterker nog, je vermijdt het lopen op het gazon in januari en begin februari. Als het vriest of als het veel regent waardoor het gazon enorm nat is, is het beter om er niet overheen te lopen. Je kunt namelijk het gazon hiermee beschadigen. Eind februari tot begin maart neem je een bodemmonster. Met het bodemmonster doe je een test om de zuurtegraad van de ondergrond te bepalen. Een goede PH-waarde voor de ondergrond van je gazon ligt tussen de 5 en 6. Een waarde van 7 is neutraal. Onder de 5 is de grond te zuur en dan is kalk strooien het beste. Doordat je kalk gaat strooien kunnen de mossen zich minder snel ontwikkelen en voedingsstoffen dringen beter de grond in.

Mooi gazon

Maart: de maand van het verticuteren

In maart kun je ook nog kalk toevoegen aan je gazon. Het kan zijn dat het gras al aardig aan het groeien is. Maai het gazon dan en strooi de kalk erover uit. Je kunt in deze maand het gazon ook gaan verticuteren. Ligt je gazon minder dan drie jaar? Dan kan je het verticuteren beter nog een jaar uitstellen. Je trekt anders de jonge plantjes uit de grond.

Verticuteren geeft je gazon lucht en de wortels van het gras gaan beter groeien. Je kerft de bodem in en haalt zo het onkruid en het mos weg. Het is een zware klus maar zeker de moeite waard. Afhankelijk van de oppervlakte van je gazon kun je verticuteren met een machine doen, maar ook met de hand. Na het verticuteren kun je de kale plekken inzaaien met graszaad.

April: je voegt meststoffen toe

We zijn een maand verder en als het goed is zijn de kale plekken nu gevuld met gras. Maart en april zijn de beste maanden om het gazon te gaan bemesten. Gebruik bij voorkeur organische mest. De mest is goed voor een paar maanden voeding voor je gazon. Je zult zien dat het gras in de komende maanden alleen maar mooier groen wordt.

Mei en juni: sproeien en maaien

Door de afwisseling van zon en regen zal het gras in deze maanden enorm snel groeien. In één van deze maanden zal je het gras voor het eerst gaan maaien. Maai het niet te kort. De eerste keer maaien doe je op ongeveer 4,5 centimeter. De volgende keer kun je het gras wel korter maaien maar zeker niet korter dan 3,5 centimeter. Het gras is na de tweede maaibeurt wel sterk genoeg. Je kunt de rest van de zomer maaien op 3 centimeter. Is het droog weer? Sproei het gras dan regelmatig en minimaal een half uur per keer. De bodem wordt dan goed nat. Het is beter om één keer veel en lang te sproeien dan een paar keer heel weinig. Het liefst sproei je in de ochtend. Dan heeft het gras de hele dag de tijd om het water op te nemen. Is er veel zon? Sproei dan ’s avonds om verbranding van het gras te voorkomen. Heb je in maart het gras voor het eerst bemest? Dan is juni de maand om dit voor een tweede keer te doen.

Juli en augustus: nog een keer bemesten

In maart of april heb je het gazon voor de eerste keer bemest. Er moet drie maanden tussen zitten om de tweede keer te kunnen bemesten. Heb je in april voor het eerst bemest? Dan moet je in juli de tweede keer bemesten. De derde bemesting doe je in oktober. Dit geldt voor maart ook zo. In juni de tweede bemesting en in september de derde bemesting.

In de maanden juli en augustus kan het behoorlijk droog en zonnig zijn. Zorg ervoor dat je het gazon in deze maanden voldoende water geeft zodat de grond niet uitdroogt en er bruine plekken in het gazon komen. Groeit het gras niet zo hard? Dan maai je het om de week of één keer in de veertien dagen.

September en oktober: Verticuteren en bemesten voor de derde en laatste keer

Van september tot begin oktober is de laatste keer dat je het gras kunt bemesten. Er is mest te krijgen die geschikt is om in het najaar aan je gazon toe te voegen. In de winterperiode heeft je gras andere voedingsstoffen nodig dan in de zomerperiode. Je zult zien dat je niet meer zo vaak hoeft te maaien. Maai het gras ook niet zo kort, maar op ongeveer 4,5 á 5 centimeter. Zo is het gras beter bestand tegen vorst. In deze maanden komt het gras in de rustperiode en hoef je weinig onderhoud meer te plegen.

Meer informatie

Intratuin - Gras verticuteren

Graswortels willen ademen en groeien, en daarvoor hebben ze frisse lucht nodig.

Hoe vaak moet je gras eigenlijk maaien?

Dit hangt af van de groeiperiode en wat je zelf wilt. Wil je een strak gazon? Dan zal je het vaker moeten maaien dan dat je de voorkeur geeft aan een hogere grasmat. Vanaf mei tot en met augustus groeit gras het snelst. Het is dan ook het beste om in deze periode om de week of om de twee weken het gras te maaien. Een strak gazon maai je dan op 3 centimeter, een speelgazon op 4 centimeter en anders volstaat maaien op 5 centimeter. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat er voldoende zonlicht op de jonge grasplantjes komt. Dit is nodig om het gras goed te laten groeien.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
7 jaren geleden

4