De tafel is het hart van het huis

De tafel is het hart van het huis

Een goede eettafel is tijdloos, ofschoon de tafel veranderd is met onze manier van leven. Nog niet zo lang geleden was de keuken een afgescheiden ruimte en stond de eettafel in de woonkamer. Nu zijn er kookeilanden met open keukens waarbij de tafel een open afscheiding vormt met de living. Een cultuurverandering.

Essentie

De eetkamertafel is bij veel mensen het centrale punt in huis. De gehele dag wordt de tafel multifunctioneel ingezet. Als een gezamenlijke eetplek en om thuis te werken. Het bijpraten na school en vervolgens huiswerk maken. Na het avondeten blijven we dikwijls napraten of we pakken de laptop. Tafels worden ook groter. Indien de ruimte het toelaat, zijn tafels met een lengte van tweeënhalve meter geen uitzondering. De hedendaagse tafel is groot en liefst van massief hout: een stamtafel of een kloostertafel. Hout heeft een ziel; in de loop der jaren krijgt hout een mooi patina.

Ruimte

De ruimte is bepalend voor de grootte. Plaats een zo lang mogelijke eettafel, maar neem wel een smalle tafel. Rechthoekige tafels worden nog steeds het meest verkocht ofschoon rond of ovaal vele voordelen biedt. Een rechthoekige tafel kan vaak maar op één manier in de ruimte staan, met een ronde of ovalen tafel zijn er meer mogelijkheden.

Functie

De functie van de tafel is eigenlijk bepalend. Een ronde, ovale of met rechte hoeken tafel? Vervolgens het materiaal zoals hout, metaal of glas. Wat is jouw favoriet? Het ontwerp van Le Corbusier uit 1928 had een stalen onderstel met een zwevend tafelblad van glas. Voor velen is dit ontwerp nog steeds het uitgangspunt van een tafel. Interieur is mode geworden, maar dat geldt minder voor de eettafel. Die moet robuust zijn en traditioneel in eenvoud.  De materialen zijn belangrijk geworden. Is het blad gebutst en bekrast door de kinderen of is een vlek van gemorste wijn zichtbaar? De tafel is een afspiegeling van de gebeurtenissen. Op glas is het kouder, maar in hout zit het hele alledaagse leven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trilsbeek Saartje
Trilsbeek Saartje
3 jaren geleden

Eens met dit artikel! Mijn favoriet is een houten ovale tafel. Deze heb ik ook in mijn huis! De rechthoeken tafels vind ik te puntig in de hoeken, deze kan ongeluk veroorzaken bij kinderen, daarom kies ik liever voor een ovale tafel.