Een Clematis snoeien, hoe en wanneer?

Clematis snoeien, wanneer en hoe

Het snoeien van een clematis bezorgt zelfs doorgewinterde tuiniers kopzorgen. De moeilijkheid ligt in het feit date er verschillende soorten Clematissen zijn die ook allemaal op een ander moment en op een andere manier gesnoeid moeten worden. En dat kaartje wat vastzat aan de plant met de informatie erop is natuurlijk allang verdwenen.

Maar gelukkig is het niet meteen einde oefening als je verkeerd snoeit. Hooguit wil jouw clematis dit jaar niet meer bloeien, maar dat maakt hij het jaar erop vaak weer helemaal goed door nog meer bloemen te krijgen. We kunnen de Clematissen onderverdelen in 3 groepen:

  • De vroegbloeiende kleinbloemige Clematissen zoals de Bergclematis 'montana rubens'.
  • De grootbloemige en dubbelbloemige Clematissen die in het late voorjaar bloeien zoals ‘Nelly Moser’.
  • De soorten die in de nazomer bloeien zoals ‘Perle d’Azur’.

De vroegbloeiende Clematissen

Deze Clematissen bloeien vroeg in het jaar, van januari tot mei. Het zijn allemaal kleinbloemige soorten zoals de Alpina's, Macropetala's, Chrysocoma, Montana, Armandii, Cirrhosa en Forsterii.

Over het algemeen hoeven de soorten uit deze groep niet jaarlijks gesnoeid te worden. Omdat deze Clematissen vroeg in het jaar bloeien, ontstaan de bloemen op meerjarig hout wat is gevormd in de zomer van het jaar ervoor. Snoei deze soorten dus absoluut niet in de herfst of de winter, want dan snoei je al het hout weg waar de bloem op ontstaan. Mocht het nodig zijn dan kun je ze het beste licht snoeien in de zomer nadat ze zijn uitgebloeid. Verwijder dan vooral de dode takken.

In de eerste jaren nadat je ze hebt aangeplant kun je door snoeien ervoor zorgen dat er meer vertakkingen ontstaan of de snel groeiende soorten zoals de Montana en de Armandii een beetje in toom te houden. Als je bij deze soorten om het jaar ongeveer een kwart van de scheuten weghaalt, zorg je ervoor dat de plant van onder niet kaal wordt en stimuleer je dat er onderaan de plant scheuten ontstaan. Haal nooit meer dan een derde van de plant weg, deze groep kan slecht tegen overdadig snoeien. Snoei ook niet teveel in dikke houtige takken. Deze snoeiwonden zijn broeihaarden voor schimmels, en kunnen de plant ziek maken waardoor ze zelfs kunnen afsterven.

De laat-voorjaars bloeiende Clematissen

Deze groep bloeit van mei tot en met juni. Het is een grote groep die bestaat uit grootbloemige hybride clematissen met soorten als The President en de Nelly Moser, en dubbelbloemige soorten als de Multi Blue en de Vyvyan Pennell. In tegenstelling tot wat je vaak kunt vinden op het internet, kun je deze soorten het beste direct na de bloei snoeien. Ook deze soort bloeit op meerjarig hout, dus snoeien in het vroege voorjaar wat vaak als snoeitijd wordt aangegeven kan ervoor zorgen dat je al het bloemhout wegsnoeit, of bij de dubbelbloemige soorten dat de bloemen kleiner zijn dan normaal en minder talrijk. Bij deze soorten is een lichte snoeibeurt in de vroege zomer wel aan te raden. Je snoeit de hele plant tot 1 meter boven de grond af. Zo zorg je ervoor dat de plant sterke nieuwe scheuten gaat ontwikkelen en niet kaal wordt aan de onderkant. Bovendien zullen de bloemen dan niet alleen helemaal bovenin de plant ontstaan.

Clematis snoeien
bc anna, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons, Photo has not been adjusted

De laat-zomer bloeiende Clematissen

Deze groep bloeit in de nazomer en in de herfst, het zijn de grootbloemige hybrideclematissen zoals de Jackmanii en de kleinbloemige Viticellas, Orientalis, Diversifolia en Texensis. Dit is wat snoeien betreft de makkelijkste groep, omdat ze bloeien op nieuwe scheuten die in datzelfde jaar zijn gevormd. Je kunt deze soorten daarom het beste in februari of maart snoeien. Je snoeit de plant terug tot de eerste dikke groeiknoppen vanaf de grond, wat vaak betekent dat je ze tot zo’n 50 centimeter boven de grond terugsnoeit. De planten zullen daarna veel sterke nieuwe scheuten met veel bloemknoppen ontwikkelen en tot een weelderige bloei komen.

Clematis snoeien
Clematis 'Perle d'Azur', ook wel bekend als de 'Perle d'Azur'(Bosdruif, bosrank). I, Epibase, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. I, Epibase, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Algemene tips bij het snoeien van een Clematis

Snoei nooit een Clematis in hetzelfde jaar als de aanplanting. Wacht altijd tot het volgende jaar zodat de plant de tijd heeft te aarden. Gebruik voor het snoeien een scherpe en schone snoeischaar.

Nog even alle punten op een rij:

  • Probeer uit te vinden met welke soort Clematis je te maken hebt.
  • Alle soorten, behalve de vroegbloeiende Clematissen, hebben baat bij regelmatig snoeien.
  • Wacht tot een jaar nadat je de clematis geplant hebt met snoeien.
  • Gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
  • Geef na het snoeien wat extra Clematis voeding

Meer informatie

De makkelijkste manier om je clematis te snoeien

Bloeit je clematis in de lente, dan snoei je hem meteen na de bloei. Bloeit hij in de zomer, dan snoei je hem in maart.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties