Een boom kiezen voor in je tuin, let hier op voordat je koopt!

Een boom kopen voor in je tuin is een speciaal moment. Met een beetje geluk groeit de boom een heel leven lang met je mee, en als je er zo over nadenkt is het een hele speciale aankoop. Des te meer een reden om goed na te denken voordat je een boom gaat kopen, want er zijn veel punten waar je vooraf rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we de belangrijkste punten behandelen waar je aan moet denken bij de aanschaf van een boom.

Wanneer kan ik een boom planten?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet in elk jaargetijde een boom kunt planten. Meestal wordt een boom 's winters in

de volle grond geplant, als hij volledig in rust is. Deze rustperiode loopt ongeveer vanaf december tot en met april. In deze periode kunt u bomen planten die uit de volle grond komen.

Na deze periode kunnen alleen bomen geplant worden die hun blad verliezen. Dit zijn de bomen die in potten zijn gekweekt. Indien u  graag een boom met bloesem wilt, dan zijn de komende maanden ideaal om deze bomen te planten. De bloesemtijd loopt namelijk van april tot en met mei. Prefereert u een boom om zijn bladeren, dan kunt u deze ook prima in de zomer planten. Dit soort bomen koopt u bij de kweker of bij een tuincentrum.

Het planten van een boom

Wanneer je een boom mag planten hebben we in de vorige paragraaf besproken. Hoe je een boom moet planten zullen we nu gaan bespreken. Hierbij is het erg belangrijk dat je de boom op dezelfde diepte plant als dat de boom bij de kweker gepland was. Vaak worden bomen te diep geplant, waardoor een deel van de bast onder de grond komt te staan. Let hier goed op want een te diep geplante boom zal niet lang leven!

Graaf het plantgat voldoende breed uit zodat de wortels niet knikken en alle ruimte hebben. Zorg dat de boom goed recht staat, en nadat je de boom op de juiste hoogte hebt gepland, druk je de grond stevig aan. Zodra de boom staat is het verstandig om direct een boompaal te plaatsen. Deze voorkomt dat de boom gaat knikken bij harde wind. Let erop dat je de boom niet met ijzerdraad of touw aan de boompaal vast maakt. Dit zal namelijk naarmate de stam dikker wordt af gaan knellen of in gaan snijden. Gebruik liever een oude autogordel, of koop speciaal binddraad bij een bouwmarkt of tuincentrum. Een kweker heeft altijd wel iets op voorraad liggen dat je gratis mee mag nemen. Staat je boom midden in een gazon, hou dan wat ruimte vrij rondom de stam. Zo voorkom je dat je met het maaien van het gras de bast beschadigd.

Andere zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf

Fruitbomen hebben vaak een leuk extraatje. Allereerst kun je genieten van de prachtige bloesem in het voorjaar. Daarna groeit er ook nog eens fruit aan de boom, en dat is dus dubbel plezier. Denk bijvoorbeeld aan:

  • appelboom
  • perenboom
  • sierkers
  • pruimen of perziken-boom
perenboom in bloei
perenboom in bloei

De bladeren

Let bij de aanschaf ook op de bladeren van de boom, of vraag de kweker om advies. De ene boom krijgt in het najaar prachtige herfstkleuren terwijl de andere boom snel zijn blad verliest.

Hoe hoog wordt je boom?

Vrijwel iedere boom heeft een andere groeivorm. Niet geheel onbelangrijk om vooraf rekening mee te houden is hoe hoog je boom zal worden. Bij sommige bomen is het vooraf goed te bepalen hoe hoog ze worden. Dit is met name het geval bij bomen die geënt zijn. Bij dit soort bomen zal op den duur alleen de stam dikker worden, en de hoogte gelijk blijven. Koop je een boom met een bepaald doel (bijvoorbeeld als afscheiding of om schaduw te creëren) dan zul je regelmatig moeten snoeien. Denk bijvoorbeeld aan een dakplataan om schaduw te creëren, of een lei-linde die kan dienen als afscheiding met de buren. Snoeien doe je meestal in de winter als de sapstromen van de boom op een laag pitje staan. Een leilinde snoeien of dakplataan snoeien doe je meestal één keer per twee jaar gesnoeid worden om de gewenste vorm te behouden.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patricia
Patricia
2 jaren geleden

Dit is precies wat ik nodig heb. Dankzij Covid-19 zaten we veel in ons achtertuin, waarbij ik zag dat er schaduw ontbrak. Ik dacht direct eraan om een boom of enkele bomen te planten. Alleen wist ik niet, welke of waar ik moest starten. Met deze informatie kan ik zeker de juiste keuze maken. Bestaan er ook bomen, waarbij de bladeren tijdens winter ook groen blijven?