Doe het zelf: wastafel installeren

Uw eigen wastafel monteren aan de hand van duidelijke richtlijnen

wastafel installeren
wastafel installeren

Een van de belangrijkste en meest in het oog springende badkamerelementen is ongetwijfeld de wastafel. Wastafels zijn er in verschillende vormen, types en kleuren en de wastafelmarkt biedt wel voor ieder wat wils. Een wastafel is een eyecatcher die u kunt laten installeren maar die u ook gemakkelijk, mits enige overzichtelijke hulp, zelf kan monteren.

Om u enigszins op weg te helpen en u een overzichtelijk stappenplan mee te geven, bieden wij u onderstaand artikel aan. Het geeft een duidelijk overzicht van de belangrijkste aspecten en enkele handige tips bij het monteren van een wastafel.

Enkele voorbereidingswerken op een rijtje

U bepaalt natuurlijk zelf volgens uw eigen behoeftes en vereisten hoe hoog u uw wastafel monteert maar standaard is de wastafel hoogte op 90 centimeter vastgesteld. Vooraleer met de eigenlijke montage te starten, is het belangrijk om de ideale plek te bepalen. Houdt hierbij rekening met zaken zoals de bewegingsvrijheid en de locatie van aanwezige afvoerleidingen.

Om al teveel buizenwerk te vermijden, is het best dat u uw wastafel dichtbij watertoe- en afvoer plaatst.12 Mm is de ideale buisdikte voor de toevoer terwijl u voor de wastafel afvoer, die zich steeds in het midden van de wastafel bevindt, best opteert voor een Pvc-buisdiameter van 40 mm.

Monteer uw afvoerbuis zo dicht mogelijk tegen de muur en zorg ervoor dat de wastafel sifon een rechtstreekse verbinding met de wand vormt. Het vooraf installeren van de kraan, de afvoerplug en het zeefje op de wastafel besparen u heel wat tijd en moeite nadien. Neem enkele kunststof ringetjes die u onder de moeren van de kraan plaatst en haal dan de kraanslangen met een diameter van om en bij de 10 mm door het midden van de wastafel. Draai de moeren vast en werk eventueel af met wat siliconen.

De montage van de wastafel aan de muur

Nadat u de afvoerplug heeft geplaatst, kunt u met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal aan de eigenlijke wandmontage van de wastafel beginnen. Belangrijk hierbij is dat uw wastafel aan een stevige achterwand bevestigd wordt. Idealiter gaat het hier dan om een betonnen of bakstenen muur. In het geval van een gipsplaten muur is het aan te raden om eerst een extra plaat multiplex (18 mm) van voldoende dikte tussen de wastafel en de wand te plaatsen.

Is de montagewand stevig genoeg dan kan u overgaan tot het boren van de gaten voor de ophanging van uw wastafel. Meet de afstand tussen de openingen van uw wastafel en markeer met een potlood, meetlat en waterpas de gewenste boorgaten in uw wand. Na het boren van de gaten en het plaatsen van de nodige pluggen, kunt u de draadstiften, voorzien van een kunststof ring, vastdraaien waarover u dan nadien de wastafel mag hangen.

Nog even de moeren vastdraaien en uw wastafel hangt. U kunt nu overgaan tot het aansluiten van de kraanslangen op uw waternetwerk. Test nadien niet enkel de waterdichtheid van uw leidingtoevoer maar bekijk na het plaatsen van de wastafel sifon ook of uw wastafel afvoer perfect functioneert en corrigeer waar nodig. Ter afwerking kunt u rozetten plaatsen waar de leidingen de muur ingaan en kunt u alle naden en verbindingsstukken tussen wastafel en wand netjes afwerken met sanitairkit.

Een zuil of sifonkap om het buizensysteem te verbergen

Om het buizenwerk te verbergen en tot een nettere afwerking van de wastafel te komen, kiezen vele mensen er ook voor om hun wastafel ofwel te voorzien van een sifonkap of om de wastafel op een zuil te plaatsen. Een sifonkap is makkelijk te monteren via twee boorgaten. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat een sifonkap enkel kan gebruikt worden bij een horizontaal hangende wastafel.

Als u echter kiest voor een zuil is het belangrijk om de wastafel op de zuil te plaatsen en zo de montagegaten in de muur te bepalen. Bij het eigenlijke ophangen van de wastafel draait u vervolgens de moeren niet helemaal vast zodat de wastafel nog enige bewegingsvrijheid heeft die u toelaat om de zuil eronder te plaatsen. Pas nadien mag u de moeren steviger vastdraaien en de afwerking verzorgen met sanitaire kit.

sifonkap1

Het plaatsen van de wastafel sifon

Het bevestigen van een wastafel sifon aan de waterleiding is niet zo moeilijk en gebeurt door middel van een klemkwartelmoer. De sifon verbindingsstukken onderling worden afhankelijk van het materiaal met lijm, bij Pvc-sifons, of rubber, bij kunststof en chromen sifons, aan elkaar bevestigd.

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties