Dicksonia Antarctica

Beschrijving van de Dicksonia Antarctica

Dicksonia Antarctica of Tasmaanse boomvaren is een zeer grote, winterharde en snelgroeiende varen die oorspronkelijk uit Tasmanië komt. De bladeren worden tot 3 m lang en zijn overwegend groen van kleur. De stammen kunnen tot 12 m hoog worden en groeien met een snelheid van ongeveer 50 cm per jaar. De boomvaren dankt zijn naam aan de botanicus Joseph Dalton Hooker, die hem vernoemde naar zijn vriend en collega-botanicus James Dickson. De stam is bedekt met bruingrijze schubben die gemakkelijk verwijderd kunnen worden. De bladeren kunnen tot 3,7 m lang worden en zijn lansvormig. Ze zijn donkergroen van kleur en hebben een glanzende glans op het bovenste oppervlak. De onderkant van de bladeren is lichtgroen en heeft zichtbare bruine schubben.

Verzorging Dicksonia Antarctica als kamerplant

Zelfs in hun inheemse habitat worden Dicksonia Antarctica vaak aangetroffen in zeer uiteenlopende bodemsoorten en lichtomstandigheden. In hun natuurlijke omgeving groeien ze op plaatsen die blootstaan aan harde wind en zoute lucht. Wanneer ze als kamerplant worden gekweekt, moeten ze het hele jaar door op een licht beschaduwde plaats worden gehouden, uit de buurt van direct zonlicht.

Een van de belangrijkste zaken bij het kweken van boomvarens is de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Het eerste wat u moet onthouden is dat de plant aanzienlijk meer water nodig heeft wanneer hij actief groeit; dit is meestal tussen de lente en de herfst. Tijdens de wintermaanden kan het water geven drastisch worden verminderd en mag het pas worden gedaan als de bovenste laag van de compost volledig zijn opgedroogd.

Bemest een gezonde Dicksonia Antarctica eens in de twee maanden met een vloeibare meststof op halve kracht in het voorjaar en de zomer wanneer de plant actief groeit. In de herfst en winter, als de groei vertraagt, eenmaal per maand bijmesten.

Soorten en familie Dicksonia Antarctica

Dicksonia Antarctica, de zachte boomvaren of Tasmaanse boomvaren, is een boomvarensoort die endemisch is voor Tasmanië, waar zij wijd verbreid is. Een nauw verwante soort, D. squarrosa, wordt aangetroffen op het vasteland van Nieuw-Zeeland, op de Chathameilanden van Nieuw-Zeeland en in Zuidoost-Australië.

Dicksonia Antarctica
De Dicksonia Antarctica is bereid zich aan te passen aan elke weelderige omgeving en kan een geweldige aanvulling zijn op een buitenruimte of gebruikt worden als een op zichzelf staande plant.

Gezondheid en medicinale eigenschappen Dicksonia Antarctica

De zachte nieuwe groei van de boomvaren staat bekend als "vioolkoppen", die eetbaar zijn en op sommige markten worden verkocht. Deze boomvaren werd door de inheemse bevolking van Australië gebruikt als voedsel en voor medicinale doeleinden. De binnenste vlezige stam werd rauw of gekookt gegeten, terwijl de bladbasissen ook als groente werden gebruikt. Dicksonia Antarctica wordt al eeuwenlang geneeskrachtig gebruikt door de plaatselijke bevolking van Tasmanië, die elk jaar in de lente verse toppen eet als laxeermiddel. De bladeren worden tot een kompres gestampt voor toepassing op pijnlijke spieren en gewrichten, steenpuisten, abcessen, snijwonden en insectenbeten. Daarnaast wordt een afkooksel van de vezelige wortelstokken gebruikt bij diarree, koorts, hoofdpijn en gonorroe

Dicksonia antarctica

52,99
Bol.com
as of 24 maart 2023 10:17

Kenmerken

Kleur Groen
Standplaats Schaduw
Luchtzuiverend Nee
Giftig Nee (voor huisdieren)
Waterbehoefte Gemiddeld
Onderhoud Gemiddeld
Meerjarige plant Ja
Groenblijvend Ja
Bloeiend Nee

Prachtige, indrukwekkende en bekende boomvaren. Deze prachtige varen op stam is afkomstig uit Australië/Tasmanië. Dicksonia antarctica is te herkennen aan de massieve roodbruine tot donker bruine stam die maximaal 5 meter kan worden.

Is de Dicksonia Antarctica giftig?

De Dicksonia Antarctica is niet giftig. Het is echter een boomvaren, dus de bladeren zijn zeer stekelig en kunnen verwondingen veroorzaken als ze in contact komen met de huid.

Standplaats Dicksonia Antarctica

De Dicksonia Antarctica is een makkelijke plant om te verzorgen. Plant hem in goed doorlatende grond en houd hem steeds zompig. De juiste standplaats voor een Dicksonia is een beschutte plaats in de schaduw. Deze soort boomvaren geeft de voorkeur aan vochtige, beschaduwde plaatsen met goed gedraineerde grond die rijk is aan organisch materiaal zoals bladafval of compost voor een optimale groei.

Dicksonia Antarctica: problemen en ziekten

Dicksonia Antarctica is winterhard, dus veel kan worden vergeven, maar we moeten wel aandacht besteden aan een paar problemen en ziekten waar deze varen onder kan lijden. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door slechte beplanting en plaatsing - te veel schaduw en/of te weinig water zullen tot problemen leiden. Er zijn twee ziekten waarvan u op de hoogte moet zijn:

Corticium Salmonicolor (roze rot) - deze ziekte kan de basis van de stam en de bladeren aantasten, waardoor ze zwart worden. Knip geïnfecteerde bladeren of stammen af, maar vergeet niet de snoeischaar na gebruik te steriliseren.

Sphaeropsis - deze ziekte is vergelijkbaar met de hierboven beschreven ziekte, maar staat ook bekend als witrot en kan ervoor zorgen dat de basis van de stam wegrot. Behandel als hierboven.

Als u merkt dat uw varen met een van deze ziekten is besmet, is het van essentieel belang dat u al het besmette materiaal verwijdert.

Bekijk ook dit filmpje over de Dicksonia Antarctica

Meer informatie

La Palmeraie virtual garden visit 2020

Veel gestelde vragen

Hoeveel vorst kan een boomvaren hebben?

De boomvaren is niet volledig winterhard, maar kan korte vorstperioden verdragen als hij vochtig wordt gehouden. In de winter moet hij worden beschermd, dus plant hem tegen een zonnige muur of op een beschutte plaats.

Hoe snel groeit dicksonia Antarctica?

Dicksonia antarctica is een langzaam groeiende varen die wel 6 m hoog kan worden, maar alleen in warme klimaten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties