Deze groenten groenten kun je in de winter zaaien en kweken

Tijdens de zomer ben je waarschijnlijk voortdurend in de weer in je moestuin, maar in de winter staan de boel er vaak maar somber bij. Gelukkig zijn er verschillende groenten die je ook prima in het najaar of zelfs in de winter kunt zaaien. De meeste ingrediënten van een heerlijke wintersoep kun je eenvoudig zelf kweken in je tuin. Benieuwd welke groenten je het best in de winter kunt zaaien? In dit artikel vertellen we het je!

Waarom is het belangrijk om ook in de winter te zaaien?

Naast het feit dat je ook in de winter groenten kunt oogsten, zitten er nog een aantal andere voordelen aan het zaaien en planten in de herfst of winter. Door ook in de winter te zaaien, haal je het maximale uit de grond van je moestuin. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de grond vruchtbaar blijft, waardoor de planten in het voorjaar en gedurende de zomer een stuk beter zullen groeien. Tot slot zorgt het zaaien in de winter ervoor dat de bodem voortdurend bedekt blijft, waardoor het beter beschermd is tegen de koude winterse temperaturen.

Welke groenten kan ik in de winter kweken?

De lijst met groenten die je in de winter kunt kweken is vrij lang. We hebben hieronder een handig overzicht gemaakt van de bekendste groentesoorten die prima kunnen groeien tijdens een Nederlandse winter.
1. Broccoli
2. Wortels
3. Spruiten
4. Koolraap
5. Selderij
6. Erwten
7. Bloemkool
8. Rabarber
9. Veldsla
10. Knoflook
11. Rucola
12. Bieten
13. Boerenkool

Aangezien de meeste van deze groentesoorten niet houden van te veel warmte, kun je ze het best pas in het najaar of in de winter planten. Veldsla kun je het best 4 tot 8 weken voor de eerste vorst planten. Het is belangrijk om veldsla goed te beschermen tegen de vorst, want anders zullen ze de winter niet overleven. Het verbouwen of kweken van knoflook duurt redelijk lang. Als je ervoor kiest om knoflook in het najaar te planten, dan kun je in het voorjaar pas oogsten. Boerenkool, bieten en rucola groeien gedurende het hele jaar goed in het Nederlandse klimaat. Je kunt deze groentesoorten dus zowel in de zomer als in de winter verbouwen.

Wintergroenten kweken
Broccoli, boerenkool, bieten of rucola kun je prima planten in de winterperiode

Extra bemesting in de winter

Zeker als je in de voorliggende zomer aardig wat groenteplanten hebt gehad in je moestuin, zit er vaak nog maar weinig voeding in de grond. Om ervoor te zorgen dat de planten de winter overleven en ook je winteroogst optimaal is, is het aan te raden om je moestuin in de winter extra te bemesten.

Groenten binnen kweken

Je kunt er ook voor kiezen om aan het eind van de winter binnen alvast wat groenteplanten te laten groeien. Het voordeel hiervan is dat je deze jonge groenteplantjes dan in het vroege voorjaar al buiten kunt zetten. De planten kunnen dan namelijk al een stuk beter tegen de frisse temperaturen. Zorg er wel voor dat de groenteplantjes op een zonnige plek komen te staan, bijvoorbeeld in een moestuinbak voor het raam of in een glazen serre. Ook als je de groenteplantjes in de serre laat groeien is het belangrijk om ze tegen de vorst te beschermen. Het kan in de serre namelijk ook aardig koud worden!

Welk fruit kan ik in de winter kweken?

Heb je nog wat ruimte over in je moestuin? Dan kun je naast groenten ook nog wat fruitsoorten kweken. Als je ervoor kiest om de fruitbomen en struiken in de herfst te planten, dan kun je in het voorjaar al genieten van de eerste oogst. Het is wel belangrijk om fruitsoorten te kiezen die tegen koude temperaturen kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kersen, peren, pruimen, braambessen en bosbessen. Tijdens koude winterdagen is het wel verstandig om de fruitstruiken goed te beschermen tegen de vorst. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld noppenfolie omheen te wikkelen.

Wanneer kan ik fruit oogsten?

Als je ervoor hebt gekozen om in het najaar al wat fruitplanten in je tuin te zetten, dan kun je doorgaans in het vroege voorjaar al oogsten. De meeste eerdergenoemde fruitsoorten kunnen ook in de zomer prima groeien. Je kunt de planten op deze manier dus meerdere keren per jaar oogsten. Aangezien het in het voorjaar ook nog flink koud kan zijn, is het belangrijk om de fruitplanten ook na het oogsten nog tegen eventuele vorst te beschermen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mara
Mara
3 jaren geleden

Welke potgrond kan ik het beste gebruiken om groent te kweken?