Wat is een dennenprocessierups, en bestrijden hoe doe je dat?

Foto header: This image is created by user Daniel Capilla at observado.org, a global biodiversity recording project., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dennenprocessierups

Terwijl de meeste mensen de ellende van de eikenprocessierups nog volop meemaken dreigt er alweer een nieuw gevaar, de dennenprocessierups. Op dit moment is de dennenprocessierups gelukkig nog niet in Nederland gesignaleerd, maar dit zou wel eens een kwestie van tijd kunnen zijn, En dat is beslist geen goed nieuws, aangezien de dennenprocessierups waarschijnlijk voor nog veel meer overlast gaat zorgen dan zijn neefje.

Wat is een dennenprocessierups?

De dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa) ontwaakt tijdens de late winter / vroege lente. Ze zijn te herkennen aan  opvallende slangachtige lijnen in dennenbomen. Ookal doet de naam anders vermoeden, je zal de dennenprocessierups niet alleen in in grote dennenbossen tegenkomen. Ze zijn net zo goed te vinden in dorpen en in beplantingen langs de weg. In feite kunnen ze overal zitten waar dennenbomen aanwezig, of in de buurt zijn. Een van de eerste signalen zijn de witte zijden nesten bevestigd aan het uiteinde van een tak. Deze nesten vallen in de maanden december tot maart het meeste op.

Meer informatie

Boswachter Frans Kapteijns legt uit wat voor beestje de dennenprocessierups is

Boswachter Frans Kapteijns legt uit wat voor beestje de dennenprocessierups is.

Het leefgebied van de dennenprocessierups

De dennenprocessierups staan in spanje ​​bekend als 'procesionaria del pino'. Hij komt voor in Zuid-Europa, Midden-Europa en Noord-Afrika. De soort is nog niet in Nederland, maar al wel bij de zuidelijke grens (bij België) waargenomen.

Dennenprocessierups bestrijden
Het nest van een dennenprocessierups: Katja Schulz from Washington, D. C., USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dennenprocessierups en klachten

Net zoals de eikenprocessierups beschikt de dennenprocessierups over veel kleine haartjes welke een ernstig gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen. De haren bevatten thaumetopoeïne, een toxine dat bij aanraking of opname door mensen of dieren kan leiden tot extreme huidirritatie, ademhalingsproblemen en allergie kunnen veroorzaken. De klachten zijn vrijwel identiek als de klachten die men krijgt bij de eikenprocessierups.

Bestrijden van de dennenprocessierups

Het bestrijden van de dennenprocessierups is net als het bestrijden van de eikenprocessierups niet iets waar u zelf aan moet beginnen. De haartjes van de rups verspreiden zich eenvoudig via de lucht, en zonder beschermende kleding en de juiste kennis veroorzaakt u waarschijnlijk meer ellende, en wordt het probleem alleen maar groter. Wel kunt u enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om de gezondheidsrisico's voor u en uw huisdieren te minimaliseren:

Niet doen

  • Nesten of rupsen aanraken of naderen
  • Laat kinderen niet in de buurt spelen
  • Probeer niet zelf nesten of rupsen te verwijderen

Wel doen:

  • Leer kinderen om de nesten of rupsen niet aan te raken of naderen.
  • Voorkom dat huisdieren de rupsen aanraken.
  • Neem contact op met een apotheker voor verlichting van huid- of oogirritaties.
  • Bel een arts als u denkt dat iemand een allergische reactie heeft (gehad).
  • Bezoek een dierenarts als u denkt dat uw huisdier contact heeft gehad
  • Vraag een ongediertebestrijdingsexpert om plagen in uw eigen bomen te verwijderen

Tip van de expert

Ga niet zelf aan de slag met het bestrijden van de dennenprocessierups. Hiermee maakt u het probleem waarschijnlijk alleen maar erger. Voorkom contact, blijf uit de buurt en bel met uw gemeente. Ervaart u toch overlast dan kunnen onderstaande producten verlichting van de pijn geven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties