Denk hieraan voordat je een radiator laat plaatsen

Niemand wilt in de kou zitten, zeker niet in de winter. Een manier om dit te voorkomen is door het laten plaatsen van een radiator. Wanneer je dit laat doen, zul je toch op een paar dingen moeten letten. Gelukkig zijn hier wat vuistregels voor, om het gemakkelijker voor je te maken. Hieronder hebben wij alvast wat to-do stappen voor je opgeschreven als je een designradiator wilt aanschaffen.

Stap 1: bereken de kubieke meter van je kamer

Wanneer je gaat voor een simpele radiator of toch een designradiator, je zult moeten kijken naar de afmetingen van de radiator die jouw ruimte het beste zal verwarmen. De eerste stap je hiervoor dient te zetten is het meten van de afmetingen van de ruimte die je wilt verwarmen in kubieke meters. Het zit namelijk zo: hoe groter de ruimte is die je wilt gaan verwarmen met je designradiator, hoe meer vermogen je nodig zult hebben om dit te doen. De kubieke afmetingen van de ruimte bereken je als volgt. Als eerste stap zul je met een meetlat de lengte, breedte en hoogte moeten opmeten. Noteer deze, en vermenigvuldig deze vervolgens met elkaar. Dit zorgt voor de volgende som: lengte x breedte x hoogte. De waarde die je berekent moet in meters zijn.

Stap 2: welke temperatuur wil je de kamer hebben?

Bekijk vervolgens goed wat de gewenste kamertemperatuur is die je in de ruimte wilt hebben. Vaak is dit al een algemeen gegeven en kun je werken met vuistregels. Wel zo makkelijk! Voor het verwarmen van de badkamer is de vuistregel dat de aanbevolen temperatuur 24 graden is. Om deze temperatuur te bereiken, heb je 93 watt per kubieke meter nodig. Dit is volgens de vuistregel de warmste kamer in het huis. De slaapkamer is de koelste, namelijk met een temperatuur van slechts 18 graden. Hier heb je dan ook minder watt voor nodig: ‘slechts’ 70 per kubieke meter. 

Stap 3: zoek uit hoe het met je isolatie zit

Ook zal je de isolatie van je huis moeten nakijken wanneer je een radiator wilt plaatsen voor verwarming. Nieuwbouwhuizen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd, terwijl oude huizen vaak gevuld zijn met kieren in de isolatielaag en dus hun warmte snel verliezen. Dit alles heeft natuurlijk effect en invloed op het vermogen dat jouw radiator moet hebben om de kamer te verwarmen. Wanneer je in een hoek- of vrijstaande woning woont, kun je verwachten dat je meer capaciteit nodig hebt. In rijtjeshuizen krijg je vaak nog wel wat warmte van de buren en hoef je minder muren dik te isoleren. Ook wanneer je je ruimte warmer wilt hebben dan de vuistregels aangeven, zul je op een hogere capaciteit moeten stoken. Houdt hier dus vooral rekening mee wanneer je je designradiator laat plaatsen. 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties