De viervoeter in huis

Steeds meer mensen willen nu ze meer thuis zijn een huisdier. Er wordt meer dan voorheen aandacht besteed door meer te gaan wandelen en te spelen met de hond. Katten hebben een eigen leven en laten zich niet aan een riem vastlijnen.

Ritme

Honden zullen moeten wennen aan die extra aandacht. Werd het huisdier vroeger veel alleen gelaten in de woning omdat de gezinsleden naar het werk en school gaan is dat vanwege de corona drastisch veranderd. Gezinsleden blijven thuis en de hond dient zijn dagelijkse ritme aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat kan de nodige stress opleveren voor het huisdier.

Toename

In het eerste half jaar is er een toename van pups en asielhonden die een nieuw baasje hebben gekregen. De reden is dat mensen meer tijd hebben en dit graag met een hond willen besteden. Een hond zorgt voor gezelligheid, is trouw en aanhankelijk en het geeft aanleiding voor het meer bewegen. Een hond dient minimaal drie keer per dag immers uitgelaten te worden.

Adoptie

Dierenasiels merken de huisdier behoefte, maar voeren wel een vast beleid als mensen een hond willen adopteren. Terecht want huisdieren behoren tot een kwetsbare groep. Ze zijn volledig afhankelijk van hun baasjes. Het asiel wil controleren of de adoptie geen ‘impulsaanschaf’ is. Dit gebeurt aan de hand van een selectieprocedure. Gevraagd wordt naar de gezinssituatie, of er een tuin of een erf is, of er al een ander huisdier aanwezig is en hoe het er financieel voorstaat. En in deze tijd wordt mensen ook gevraagd hoe ze de zorg willen gaan regelen als ze weer op hun werk worden verwacht en de kinderen weer normaal naar school gaan.

Verzorging

Het goed verzorgen van een hond is meer dan het aanschaffen van een honden drinkbak en een mand. Naast de aanschaf zijn er kosten in de huisvesting, voeding, zorgkosten bij de dierenarts en bij de meeste gemeente hondenbelasting. Een dier uit het asiel is goedkoper dan een pup of kitten van een erkende fokker.
Het voorschrift om anderhalve meter afstand te houden tussen mensen, zou ook moeten gelden voor het huisdier en z’n baasje als die corona-achtige verschijnselen vertoont. Een besmetting van het huisdier door de mens lijkt mogelijk. Als je ziekteverschijnselen hebt is het goed om het contact met je huisdier te minimaliseren.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties