De verwarming ontluchten en bijvullen

Het gebeurt soms dat uw centrale verwarming niet, niet goed of maar half werkt. De radiator straalt maar een beperkte warmte uit of maakt rare borrelende geluiden. In een groot deel van de gevallen wijst dit op lucht in het verwarmingsysteem. De oplossing? Uw verwarming ontluchten en uw verwarming bijvullen. Met onderstaande tips kunt u dit zelf in een handomdraai.

Het ontluchten van uw centrale verwarmingsinstallatie is een relatief eenvoudige taak, die veel mensen echter uitstellen tot het een probleem wordt. Het kan zeer frustrerend zijn als u geconfronteerd wordt met een gebrek aan warm water of radiatoren die niet meer werken, vooral als u net een nieuwe ketel hebt laten installeren of het systeem een onderhoudsbeurt hebt gegeven. Door de lucht uit uw centrale verwarmingssysteem te ontluchten, zorgt u ervoor dat warm water en stralingswarmte alle delen van uw woning bereiken en maakt u het systeem efficiënter.

Voorbereidende stappen

Vooraleer tot het eigenlijke ontluchten en bijvullen van de verwarming over te gaan, is het best om uw verwarmingsradiatoren allen een klein kwartier volledig open te zetten zodat de aanwezige lucht aan het ontluchtingsventiel van iedere radiator wordt verzameld. Zet alle radiatoren uit, wacht een tiental minuutjes en zorg ervoor dat u de ontluchtingssleutel bij de hand heeft.

Het ontluchten van uw leidingen

Zorg naast de sleutel ook voor een handdoek, emmer of vod. Bij het opendraaien van de verluchtingsventielen kan namelijk wat vuil water naar buiten stromen. Open nu alle ventielen, bij voorkeur startende op de benedenverdieping om zich stelselmatig richting bovenverdieping te bewegen en zo de verwarming te ontluchten.

De radiatoren bijvullen

Nadat u de radiatoren zelf ontlucht heeft, moet ook het expansievat een ontluchting ondergaan. Zet daarom de expansievatpomp aan en houdt de druk van het vat in het oog. Bij de meeste expansievaten mag deze druk niet onder de 1 bar aangeven. Voor een goede druk van uw systeem houdt u best de groene zon van de drukmeter in het oog. Staat deze onder de groene zone dan moet u de verwarming bijvullen. Open hiervoor de bijvulkraan tot de gewenste druk wordt aangegeven. U kunt nu de kraan weer afsluiten en uw verwarming weer opendraaien.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties