De top 10 mooiste siergrassen voor in je tuin + foto’s

Siergrassen zijn hip, en niet voor niets. Ze geven het hele jaar door sfeer aan uw tuin, en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het zijn prima bodembedekkers en vergen weinig onderhoud. Kortom, tijd voor onze top 10 van de mooiste siergrassen. 

Groenblijvende siergrassen

Siergrassen tuin +foto's
BLAUW ZWENKGRAS
Festuca glauca

De Festuca glauca is een mooie blauwe variant van het zwenkgras. Polvormige grassoort. Door in het voorjaar de dorre bladeren uit deze tuinplant te plukken en hem tot op 20 cm boven de grond terug te knippen, houdt je hem mooi fris en jong. Festuca glauca is een groenblijvende tuinplant. Dit Blauw zwenkgras of Schapengras bloeit van mei t/m juni met bruine bloemen, wordt uiteindelijk ongeveer 30 cm hoog en staat bij voorkeur in de zon.

Siergrassen tuin +foto's
GROTE VELDBIES
Luzula sylvatica

De Luzula sylvatica is een wintergroene grassoort. U houdt deze tuinplant het mooiste, door hem na de winter tot ongeveer 20 cm boven de grond af te knippen. Hierdoor gaat hij mooi frisgroen nieuw blad aanmaken. Luzula sylvatica is een groenblijvende tuinplant. Deze Grote veldbies bloeit in mei met witte bloemen, wordt uiteindelijk ongeveer 40 cm hoog en staat bij voorkeur in de halfschaduw / schaduw.

Siergrassen tuin +foto's
PIJPESTROOTJE
Molinia caerulea ‘Variegata’

Dit is een mooie rechtopstaande plant. De stengels zijn hol. Pijpenstrootje is een polvormig siergras. Deze tuinplant staat het mooist als solitair in de tuin. Snoei deze plant na de winter terug tot 10 cm boven de grond. De Molinia ‘Moorhexe’ is een lagere variant van dit siergras. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ is een bladverliezende tuinplant. Dit Pijpestrootje bloeit van juli t/m augustus met bruine bloemen, wordt uiteindelijk ongeveer 60 cm hoog en staat bij voorkeur in de zon – halfschaduw.

Siergrassen tuin +foto's
PRACHTRIET
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’

Wordt ook wel Tijgergras genoemd en is 1 van de minst woekerende siergrassen. Hij groeit in polvorm en is met zijn recht opgaande groei en schitterende pluimen een prachtige verschijning in uw tuin. Dit prachtriet heeft lange smalle bladeren en de bladeren hangen mooi overi in een boog. U kunt dit siergras goed als solitair aanplanten met bijvoorbeeld bodembedekkers onder aan de voet. De Miscanthus sinensis Strictus valt op door zijn groenwit gestreepte blad. De bloeiperiode van dit siergras valt in de maanden augustus tot september, in het najaar krijgt het blad een geel-bruine kleur.

Siergrassen tuin +foto's
PAMPASGRAS
Cortaderia Selloana

Cortaderia selloana is een wintergroene grassoort met een opgaande, polvormende habitus. De bladeren zijn smal, afhangend, ruw aanvoelend en middengroen gekleurd. Cortaderia selloana bloeit van augustus tot oktober met decoratieve, zijdeachtige, langwerpige, roomwitte bloempluimen. De plant houdt van een zonnige standplaats en een goed vruchtbare, doorlatende grond. Dit pampasgras is redelijk tot goed winterhard. Dit sierlijk gras is goed verdraagt goed droogte, zeewind en luchtvervuiling.

Siergrassen tuin +foto's
LAMPENPOETSERGRAS
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

De beste en het meest gebruikte Lampenpoetsersgras. De aren blijven tot in de winter staan. Snoei deze tuinplant na de winter terug tot op 10 cm boven de grond. Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een bladverliezende tuinplant. Dit Lampenpoetsersgras bloeit van juli t/m september met bruine bloemen, wordt uiteindelijk ongeveer 75 cm hoog en staat bij voorkeur in de zon – halfschaduw.

Siergrassen tuin +foto's
LELIEGRAS
Liriope muscari ‘Moneymaker’

Grasachtige wintergroene tuinplant met in de late zomer bloemen als Blauwe Druifjes. De Liriope muscari ‘Moneymaker’ is goed te gebruiken als gesloten vakbeplanting. Liriope muscari ‘Moneymaker’ is een groenblijvende tuinplant. Dit Leliegras bloeit van augustus t/m oktober met violetblauwe bloemen, wordt uiteindelijk ongeveer 25 cm hoog en staat bij voorkeur in de halfschaduw / schaduw.

Rode en roze siergrassen

Siergrassen tuin +foto's

JAPANS BLOEDGRAS

Imperata cylindrica ‘Red Baron’

Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of Japans bloedgras. De Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is een mooi decoratief siergras met rood blad. Mooi in combinatie met rood en roze bloeiende vaste planten. Knip deze tuinplant na de winter terug tot op 15 cm boven de grond. Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is een bladverliezende tuinplant. Dit Japans bloedgras wordt uiteindelijk ongeveer 40 cm hoog en staat bij voorkeur in de halfschaduw.

Siergrassen tuin +foto's

RODE ZEGGE

Uncinia rubra

Uncinia rubra is een siergras afkomstig van Nieuw-Zeeland. Het rode loof is een opvallende verschijning onder de grassen. In de winter blijft deze tuinplant zijn kleur vasthouden. Zet de plant op een zonnige beschutte plaats. Bij strenge vorst behoeft deze tuinplant plant enige bescherming. Uncinia rubra is een groenblijvende tuinplant. Deze Uncinia wordt uiteindelijk ongeveer 40 cm hoog en staat bij voorkeur in de zon – halfschaduw.

Siergrassen tuin +foto's

ROZE PAMPASGRAS

Cortaderia Selloana ‘Rosea’

De Cortaderia Selloana Rosea wordt ook wel Pampasgras genoemd. Dit siergras is terug te zien in veel tuinen als solitair of in kleine groepen. Hij is te herkennen aan de prachtige roze pluim die uitgroeit in het najaar en heel de winter zichtbaar kan blijven. De hoogte van de Cortaderia Selloana Rosea is zo’n 210 centimeter.

4 1 stem
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties