0 0 votes
Artikelbeoordeling

De lente schreeuwt om zich heen. EINDELIJK. De zon schijnt weer lekker zo nu en dan en de gele narcissen schieten her en der alweer vrolijk uit de grond: het voorjaar is in vol ornaat aan het losbarsten. Nog een paar maandjes en dan is het alweer tijd voor de barbecue, stranddagjes, zomervakantie, enzovoorts.

Wanneer de lente en de zomer aanbreken, betekent dat ook dat we weer meer en vaker buiten gaan leven. Lekker buiten zitten, buiten dineren, buiten spelen, buiten fietsen, buiten sporten, ga zo maar door. Als we lekker van onze tuin gaan genieten, is het natuurlijk wel zo mooi, gezellig en prettig als het gras er netjes groen en egaal bij ligt. Dat is voor veel huishoudens geen vanzelfsprekendheid. Daarom hierbij praktische do’s en dont’s voor het onderhouden van je gazon.

Bijzaaien

Gras maaien is belangrijk. Want te lang gras krijgt slappe wortels, te weinig zonlicht en ziet er simpelweg niet mooi uit.

Gras maaien is belangrijk. Want te lang gras krijgt slappe wortels, te weinig zonlicht en ziet er simpelweg niet mooi uit.

Lijkt je gazon wel een maankraterlandschap omdat het vol zit met bruine, lelijke, dorre plekken? Dan is het nu in maart wel echt de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Want wil je het gras bijzaaien, dan zul je direct zodra de vorst het laat afweten in ons land, moeten zaaien. Valt je gazon echt niet meer te redden? Dan raden we aan graszoden te leggen. Dat gaat lekker snel en het resultaat is direct na je middagje tuinieren zichtbaar. Je bestel graszoden gewoon online, hier bijvoorbeeld, of haalt ze bij het tuincentrum.

Maaien

Gras maaien is belangrijk. Want te lang gras krijgt slappe wortels, te weinig zonlicht en ziet er simpelweg niet mooi uit. Maai je gazon ongeveer op de volgende lengte:

  • Nieuw gazon: zodra het 10 cm is maaien op 6 à 7 cm
  • Sier- en schaduwgras: maaien op 2 cm
  • Speelgras: maaien op 4 à 5 cm
  • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af
  • Maai bij warm weer boven de 25 graden minder kort

Let wel: als het erg warm weer is, en dat houdt enkele dagen of zelfs weken aan, dan raden we aan je gazon iets minder kort te maaien. Maaien doe je het beste zo eens per vijf dagen.

Sproeien

Bij echt droog weer is sproeien belangrijk. Maar een groot misverstand is dat het goed is om dagelijks te sproeien. Je gras wordt daar slap en ongezond van. Beter is om wekelijks één keer te sproeien bij aanhoudende hitte. Sproei dan ook meteen twee uur lang. Doe dat in de avond of vroege ochtend, zodat het gesproeide water geen kans krijgt om te verdampen. 

Bemesten

Mest is voeding voor gras. Zonder voeding zal het sterven, net als mensen, planten en dieren. Bemest gras daarom zo’n vier keer per jaar. Bijvoorbeeld in maart, mei, juli en september. Liever een keer extra dan een keer minder! Voor het beste resultaat raden we aan kunstmest te gebruiken. Meer over bemesten? Je vindt het hier 

Bekalken

Veel gazonnetjes hebben last van grote hoeveelheden onkruid en mos. Dat komt omdat de zuurwaarde van de grond dan niet goed is. Wat je er tegen kan doen is heel simpel: strooi eens per jaar kalk in je gazon. Dat kalk koop je gewoon bij de bouwmarkt of het tuincentrum. Let wel: het is belangrijk dat tussen het bekalken en bemesten van je gazon minstens een maand tijd zit. Kalk en mest gaan namelijk niet samen. Het is daarom eigenlijk handig om in januari of februari al te kalken. Onthoud dat dus voor komend najaar!
Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Marcus Lobenstein
Gast
6 jaren geleden

Waarom willen mensen eigenlijk gras? Het heeft geen nut en kost veel tijd en geld 🙂
Beter eetbare sierplanten, struiken en bomen toch?

0 0 votes
Artikelbeoordeling