Dakpannen reinigen, hoe doe je dat?

Om uw dakpannen weer schoon te krijgen, kunt u kiezen uit verschillende methoden. Wij zullen u nu uitleggen welke soorten reiniging er bestaan en hoe u uw dak verder kunt onderhouden. Het reinigen van uw dakpannen is belangrijk om uw huis in goede staat te houden. Een vuil dak is immers niet alleen lelijk om te zien, maar kan ook lekkages veroorzaken. Een regelmatig onderhoud en reiniging is daarom erg belangrijk.

Is er een manier om dakpannen schoon te maken? Nou, ja en nee. Ten eerste zijn niet alle dakpannen hetzelfde. Zo heb je kleidakpannen die bij hoge temperaturen gebakken worden, cementpannen en betonnen dakpannen. Kleidakpannen kunnen tegen veel water en druk, dus ze kunnen met hogedrukreinigers worden schoongemaakt. Betondakpannen en cementdakpannen kunnen niet tegen hogedrukreiniging en mag daarom niet op dit materiaal worden gebruikt. Hoe maak je het dan schoon?

Mos op uw dak reinigen en verwijderen

Het regelmatig verwijderen van mos, algen en bladeren van uw dakpannen is belangrijk. Deze onderdelen tasten de kwaliteit van uw dak aan. U kunt de onzuiverheden zelf verwijderen met behulp van een ladder en een tuinslang met een sproeikop. Gebruik hiervoor in eerste instantie geen hogedruk- of middeldrukreiniger, of vraag eerst bij uw fabrikant na of de dakpannen hiermee schoon gemaakt kunnen worden. Sommige dakpannen zijn daar niet voor gemaakt en kunnen daardoor snel stuk gaan.

Verwijder mos of korstmos bijvoorbeeld met een geschikt reinigingsmiddel voor dit doel. Gebruik een verfkwast om dit over het gehele tegeloppervlak aan te brengen. Hoe langer u het reinigingsmiddel laat inwerken, hoe beter het zal werken. Controleer na het afspoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger of alle vlekken verwijderd zijn. Indien nodig herhaalt u het proces tot alle verkleuring verdwenen is.

Bij oude dakpannen is het soms nodig om het mos en korstmos mechanisch te verwijderen, bijvoorbeeld met een borstel. In dat geval moet u oppassen dat u de glazuurlaag niet beschadigt.

Dakpannen impregneren

Een dakpanimpregnatie is een investering die u eenvoudig zelf kunt doen en waarbij u profiteert van een langere levensduur van uw dak. Een dakpanimpregnatie voorkomt de groei van mos, algen, schimmels en korstmossen. Ook behoedt het de dakpannen voor vroegtijdige breuk.

In de meeste gevallen gaat een dakpanimpregnatie ongeveer 10 jaar mee. Na deze periode is het noodzakelijk om een nieuwe impregnatie uit te voeren. Als u kiest voor een tegelimpregnering met een garantie van 15 jaar, kost u dat waarschijnlijk ongeveer 5 dollar per vierkante meter meer dan wanneer u kiest voor een garantie van 10 jaar.

Wat is impregneren van dakpannen precies?

Dakpannen impregneren is een proces waarbij u uw dakpannen behandelt met waterafstotende impregneermiddelen. Deze middelen dringen door tot in de poriën van het materiaal, waardoor het beter bestand is tegen het indringen van vocht en vuil. Impregneermiddelen beschermen ook tegen vervuiling door algen, mossen, korstmossen en schimmels!

Hoe werkt het impregneren van tegels?

Impregneermiddelen zijn op waterbasis (ECO) of op basis van oplosmiddelen (SOLO). Impregneren op waterbasis is een veel milieuvriendelijkere optie dan impregneren op basis van oplosmiddelen. Oplosmiddelen zijn organische verbindingen die bij verhitting op kamertemperatuur van vloeibaar in gas veranderen.

Misschien heeft u wat onderzoek gedaan naar dakpan impregneren en denkt u erover om het zelf te doen. Is dat wel verstandig? Nou, daar is niets mis mee. U kunt dit altijd zelf doen als u dat wilt. Als u nog twijfelt over hoe het werkt, kunt u hulp vragen aan professionals

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Categorieën Dak
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties