Beschrijving van de Crassula
De Crassula ovata is ook bekend als de jadeplant. Het is een groenblijvende vetplant afkomstig uit Zuid-Afrika. De bladeren van de Jadeplant hebben een uniek "bobbelig" uiterlijk, waardoor deze kamerplant er soms wat onaantrekkelijk uitziet, maar het is nog steeds een populaire kamerplant. De jadeplant kan tot 3 m hoog worden en produceert rode, roze of witte bloemen aan de uiteinden van zijn takken.
De Jadeplant heeft vele namen waaronder Vriendschapsboom, Geluksplant, Dollarplant en Geldboom. Sommige mensen geloven dat een Jadeplant voorspoed en geluk brengt in je huis. Deze vetplant is gemakkelijk te verzorgen en nog gemakkelijker te vermeerderen.
Verzorging Crassula als kamerplant
Licht: Houd je jadeplant ergens in je huis waar helder, maar indirect licht is. Hij gedijt goed in helder, indirect licht, maar kan ook weinig licht verdragen. Zet hem niet in direct zonlicht, want dan verschroeien de bladeren.
Water: Laat je jadeplant nooit helemaal uitdrogen. Geef pas water als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Geef minder vaak water als het een oudere plant is met goed gewortelde wortels. Overbewatering is de meest voorkomende doodsoorzaak bij deze plant. Je kunt zien dat je te veel water geeft als je vergelende bladeren of zwarte vlekken op de bladeren ziet.

Soorten Crassula
Crassula is een groot geslacht van vetplanten, dat deel uitmaakt van de plantenfamilie Crassulaceae. Het is het grootste geslacht in de familie, met ongeveer 1.400 soorten. Er zijn dus honderden verschillende soorten, maar de meest voorkomende zijn de jadeplant (Crassula ovata), de kip-en-kuikenplant (C. comosa), en de dwergkettingzwaard (C. pyramidalis).
Gezondheid en medicinale eigenschappen Crassula
Crassula wordt in Zuid-Afrika veel gebruikt voor medicinale doeleinden. Men gelooft dat de plant verkoudheid, hoofdpijn, huidziekten, maagpijn en constipatie geneest. Crassula wordt ook gebruikt om slangenbeten te behandelen in vele delen van Afrika. Crassula wordt ook aanbevolen voor de behandeling van huidaandoeningen (eczeem, psoriasis), aandoeningen van het bewegingsapparaat (reuma), infectieziekten (gonorroe).
Standplaats Crassula
De Crassula ovata gedijt het beste in halfschaduw en helder indirect licht. Als je ervoor kiest om je Jade plant buiten te zetten, zorg er dan voor dat hij veel indirect zonlicht krijgt. De Jade plant groeit het beste als de grond constant vochtig gehouden wordt, maar mag niet te lang in stilstaand water staan. De ideale temperatuur voor deze vetplant is tussen 30,8 -42 graden met een gelijkmatige verdeling van de vochtigheid over de dag.
Crassula: problemen en ziekten
Bij extreem hoge temperaturen of tocht zullen de bladeren van uw Crassula beginnen te verwelken. Om de plant weer vochtig te krijgen, moet u hem overvloedig water geven, vooral de grond. De Crassula is een zeer tere plant, wat betekent dat de bladeren gevoelig zijn voor allerlei invloeden: wind, vocht, extreme hitte of koude. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor ongedierte. De meest voorkomende plagen zijn wolluis en schildluis. Ze zijn ook gevoelig voor meer ernstige aantastingen door bladluizen, mijten en tripsen.
Eriocactus warasii | 1 stuk | Ø 12 cm | ↕ 18 - 23 cm
Bekijk ook dit filmpje over de Crassula
Meer informatie
Vetplant (Sedum) stekken - Eerste Hulp Bij Kamerplanten - Tuinen.nl
Het stekken van Sedum is erg makkelijk en kan op twee manieren; door bladstek of door stengelstek. In deze video leggen we je ...
Veel gestelde vragen
Hoe groot wordt een Crassula?
De grootte van deze planten hangt af van de soort. Sommige variëteiten, zoals de Jade Crassula, groeien uit tot kleine bomen die een hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 2 meter en een breedte van ongeveer 2 tot 3 meter.
Is Crassula giftig?
Van Crassula planten is niet bekend dat ze giftig zijn voor de mens. Ze bevatten wel calciumoxalaten, wat een veel voorkomend gif is in veel planten. Ze bevatten echter niet genoeg om schadelijk te zijn voor de mens.
Kan Crassula buiten?
Ja! Hij houdt van een plekje halfschaduw en dat kan best onder takken of op een beschutte plaats. Geef hem dan wel veel water om te voorkomen dat hij droog wordt.