De voordelen van composiet vlonderplanken

Vroeger was composiet nog niet zo populair als nu. Het was weliswaar een goedkoop alternatief voor hardhout, maar een groot nadeel was dat composiet heel snel kon kromtrekken. Gelukkig is composiet tegenwoordig zo veel verder ontwikkeld, dat daar helemaal geen sprake meer van is. Benieuwd naar alle voordelen van composiet vlonderplanken? We sommen er hier een aantal voor je op.

Weinig onderhoud

In onder andere wpc composiet en composiet zweedse rabatdelen zit veel minder organisch materiaal. Dat betekent dat algen minder de kans krijgen om te groeien. Composiet vlonderplanken kun je heel makkelijk schoonmaken met groene zeep met water en een harde borstel. Gebruik geen hogedrukspuit, want dan worden de houtstof deeltjes uit het composiet geblazen.

Kleurvast

Composiet is gemaakt van een combinatie van houtstof en kunststof. Bij de productie worden er ook UV-filters en kleurstoffen in composiet aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de vlonderplanken van composiet enkel in het eerste jaar iets verkleuren, maar daarna niet meer. Sterker nog, composiet kan tot zo’n 20 jaar zijn kleur behouden terwijl hout na ongeveer 5 tot 10 jaar vergrijst.

Geen olie of beits

Hout moet je vaak behandelen met olie of beits om verkleuring of aantasting door insecten te voorkomen. Bij vlonderplanken van composiet is dat door het gebruik van kunststof niet nodig.

Niet kromtrekken

Vroeger stond composiet erom bekend dat het snel kon kromtrekken of scheuren. Tegenwoordig is het materiaal zoveel verder ontwikkeld, dat daar geen sprake meer van is. Zo is de holle houtvezel vervangen door houtstof, waardoor vocht geen kans maakt. Daardoor kunnen composiet vlonderplanken niet kromtrekken en al gauw zo’n 20 tot 25 jaar meegaan!

Kindvriendelijk

Houten vlonderplanken kunnen splinteren. Doordat composiet vlonderplanken van kunststof zijn gemaakt, kunnen deze niet splinteren. Niet alleen een groot voordeel voor jezelf, maar ook voor kleine kinderen!

Antislip

Composiet planken worden vaak, na productie, nog een keer goed geschuurd zodat het de uitstraling krijgt van echt hout. Dat zorgt voor een ‘antislip’ oppervlakte.

Duurzaam

Tot slot is composiet een duurzaam materiaal. Bij het schuren van hout komt namelijk houtstof vrij, en dit houtstof wordt in combinatie met gerecycled kunststof gebruikt voor het maken van composiet vlonderplanken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties