Cementresten verwijderen

Bent u aan het klussen geweest, en denkt u eindelijk klaar te zijn? Vaak is dit dan nog niet het geval en moet er nog een boel opgeruimd worden. Zeker als u met cement aan de slag bent geweest, kan dit voor vervelende opruimklusjes zorgen. Hier leest u hoe u deze klusjes het beste aan kunt pakken.

Benodigdheid:

- Cementsluierverwijderaar

Verder:

- Plamuurmes
- Hamer
- Beitel
- Veiligheidsbril

Belangrijk!

Belangrijk om te houden gedurende het klussen met cement, is dat cement hard wordt. Het klinkt logisch, mar dit houdt dus in dat u snel moet zijn als u knoeit met cement. U moet ervoor zorgen dat het cement niet hard zal worden op de verkeerde plaats en het dus zo snel mogelijk schoonmaken.

De dikke stukken

Om te beginnen vertel ik u hoe u dikke stukken cement goed kunt opruimen. Deze dikke stukken verwijderd u met een beitel en een hamer. Voor de zekerheid is het verstandig om een veiligheidsbril te dragen. Mocht het gemorste cement zich bevinden op zink cdan moet u dit beslist niet zomaar wegkrabben. Hierdoor kan het zink namelijk fors beschadigd raken. Stel dat er toch krassen te zien zijn bij het zink (en dus niet op het zink zelf) dan kunt u het omliggende gebied, om de zink, verven in een kleur zie lijkt op zink. Het schilderen van het zink zelf heeft geen zin, want de verf zal hier niet op hechten.

Stel dat er dikke kluiten cement zijn blijven plakken op gipsplaten en u wilt deze verwijderen, dan doet u dit het beste met een plamuurmes en een beitel. Na het verwijderen van het cement schuurt u het oppervlak glad. Wat ook kan, in plaats van het schuren, is het wegwerken van oneffenheden met een afwerkingspleister. Het is misschien logisch, maar nog een kleine tip: Vermijdt het werken met water zoveel mogelijk. Water en gips zijn nu eenmaal geen goede combinatie als u het gips in ere wilt houden.

Kleinere hoeveelheden

In plaats van dikke klodders cement kunt u ook mindere hoeveelheden hebben gemorst. Uiteraard is ook daar wat aan te doen. U spreekt nu van een sluier, waas of van een film. Hiervoor gebruikt u een cementsluierverwijderaar. Dit middel is erg sterk en zuur en wordt gebruikt voor onder andere het verwijderen van cementsluiers, maar ook voor het verwijderen van kalk- en betonsluiers. Het middel is niet te gebruiken op ondergronden die kalk houden. Door het zuur in het middel zal de kalk er niet beter uit komen te zien. Mochten bijvoorbeeld uw tegels kalk bevatten dan zullen ook deze er minder mooi van worden. Kijk dus uit met kalk en cementsluierverwijderaar!

HG Cementsluierverwijderaar - 1000 ml

Verwijdert cementsluiers en roest zonder de voegen aan te tasten. Toepassing op keramische tegels, plavuizen en niet kalkhoudende natuursteensoorten, zoals leisteen, graniet, zandsteen en kwartsiet. Niet meer dan 10 - 15 m2 per keer.

Mocht u wel aan de slag willen bij een kalkhoudende ondergrond, dan kunt u hiervoor het beste een alkalische reiniger gebruiken. Deze reiniger werkt ontvettend, en wordt machinaal gebruikt.
Gaat u eenmaal aan de slag met de cementsluierverwijderaar, dan moet u deze verdunnen met voldoende water. Hoe sterk u het goedje verdund, hangt af van het te verwijderen cement, afhankelijk van de hoeveelheid hiervan. De meest gebruikte  maat is 1 deel cementsluierverwijderaar om 10 tot 20 delen water. Als u het middel heeft verdund met water, dan brengt u het goedje aan op het cement met een borstel. Dit laat u dan inweken. Na het inweken spoelt u het mengsel van het oppervlak af met water. Als het geknoeide cement hardnekkig is, kunt u dit ook tijdens het inweken van het mengsel proberen weg te krabben met een borstel.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Nu is er nog één manier over waarop je cement kunt knoeien. Dit is eigenlijk geen manier waarop, maar een plaats waar. Als u namelijk cement knoeit op een glad oppervlak, kunt u het cement hier gemakkelijk handmatig vanaf halen. Het cement hecht namelijk niet op materialen zoals glas en is hierdoor in zulke gevallen eenvoudig te verwijderen. Een tegenovergestelde hiervan is staal. Staal en cement gaan sterk aan elkaar hechten. Deze twee zult u dus moeten scheiden met behulp van een hamer en een beitel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G.Kok
G.Kok
7 jaren geleden

we hebben een stuk van 5 meter lang en halve meter breed cement in de tuin liggen willen dit graag verwijderen misschien tips om een apparaat te huren 15 centimeter dik