Bouwkundige keuring en bouwkundig rapport

Op het moment dat u een woning of bedrijfspand koopt, dan kunt u in het voorlopige koopcontract een aantal ontbindende voorwaarden opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u voor de aanschaf van het pand een hypotheek moet afsluiten en de koop enkel door kunt laten gaan op het moment dat de hypothecaire lening daadwerkelijk wordt verstrekt. Een andere ontbindende voorwaarden is het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Wat is een bouwtechnische keuring precies?

Een bouwtechnische keuring wordt altijd door een erkend bedrijf uitgevoerd. Tijdens een bouwtechnische keuring bekijkt een bouwkundige de algehele staat van een woning of bedrijfspand en maakt hier vervolgens een uitgebreid bouwkundig rapport van. In het bouwkundig rapport staat welke gebreken er aan het pand zijn geconstateerd en welke kosten ermee gemoeid zijn om deze gebreken op te lossen. Met de resultaten van een bouwtechnisch rapport heeft u een valide argument om te onderhandelen over de koopprijs van de woning.

Wel of geen bouwtechnische keuring voor de aanschaf van een woning?

Momenteel is de woningmarkt erg oververhit. Dit betekent dat er veel meer kopers dan verkopers actief zijn op de woningmarkt. Woningen worden vaak ver boven de vraagprijs verkocht en de meeste verkopers kiezen dan ook liever voor een bod met zo weinig mogelijk ontbindende voorwaarden. Als u als koper een bouwtechnische keuring opneemt als ontbindende voorwaarde, dan kan dit voor de verkoper al een reden zijn om de woning niet aan u te gunnen. Toch is het erg riskant om voor de aanschaf van een woning geen bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Tenslotte komen pas tijdens een dergelijke keuring de belangrijke gebreken aan het licht. Het advies is daarom om altijd een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Vaak kan dit al binnen de 3 werkdagen bedenktijd die u na het tekenen van het voorlopige koopcontract heeft.

Wat zijn de kosten van een bouwtechnische keuring?

De kosten van een bouwtechnische keuring zijn van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste is de prijs vaak gebaseerd op de afmeting van het pand. Hoe groter het pand, hoe hoger de kosten van een bouwtechnische keuring. Ten tweede wordt de prijs vaak hoger op het moment dat het een spoedaanvraag betreft. Ten derde is de prijs natuurlijk ook afhankelijk van het bedrijf waar u de bouwtechnische keuring laat uitvoeren. Doorgaans liggen de kosten van een bouwtechnische keuring tussen de €300 en €500.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties