Bouw een veranda en geniet van de vele voordelen!

Tegenwoordig zie je overal veranda’s verschijnen! Buiten de extra ruimte en gezelligheid die je creëert, heeft een veranda veel meer te bieden! Door de goed geïsoleerde ramen wordt de warmte van de zon opgenomen, maar wordt ze veel minder snel afgegeven! Dit zorgt ervoor dat je een heleboel energiekosten kan besparen: vanaf ’s morgens tot ’s avonds laat blijft je veranda lekker warm. Zelfs in de winter, wanneer het buiten ijskoud is kan je lekker warm en knus, van in je veranda naar de prachtige wintertuin kijken! In dit artikel vind je alvast nuttige tips voor het bouwen van een veranda.

Veelgebruikte materialen

De drie topmaterialen waaruit veranda’s worden gebouwd zijn hout, PVC of aluminium. Alle drie de producten zijn kwalitatief en isolerend, maar aan het ene materiaal heb je wat meer werk dan met een ander materiaal. Zo moet je bij PVC en aluminium veranda’s geen jaarlijks onderhoud toepassen en bij hout wel. Bij houten veranda’s is het dan weer iets makkelijker om deze een nieuw likje verf te geven.

Prijs van een veranda

De prijs van een veranda hangt af van verschillende zaken. Zo zal de prijs reeds verschillen door het materiaal dat zal worden gebruikt. Ook de grootte, eventuele architect kosten en de kwaliteit van de veranda spreken een belangrijke rol.
Daarbovenop zit ook een groot prijsverschil tussen veranda’s die op maat gemaakt moeten worden, of veranda’s met standaard afmetingen. Voor deze eerste betaal je makkelijk €20,000 terwijl je voor de standaard veranda’s €7,500 betaalt!

Vergunningen

Een stedenbouwkundige vergunning is altijd verplicht, doch is er een groot verschil tussen grote en kleine veranda's. De dossiersamenstelling is veel eenvoudiger bij het bouwen van kleine veranda's, waardoor de kostprijs ook weer wordt gedrukt. Het omgekeerde geldt dan weer bij grote veranda’s. Men spreekt van grote veranda’s vanaf dat de oppervlakte die de veranda inneemt groter is dan 30m², de kroonlijsthoogte meer dan 3m is, en de nokhoogte hoger is dan 4,5 m.
Bij het aanvragen van deze vergunning zal het gemeentebestuur voornamelijk letten op de (eventuele) hinder voor de buren en bezwaren van de buren. Mogelijk is dat ze je ook bepaalde adviezen geven, vooraleer je de veranda mag plaatsen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties