Bomen snoeien, de complete lijst met data wanneer en hoe je welke boom mag snoeien

Bomen zijn onmisbare elementen in onze steden en tuinen. Ze bieden schaduw, zuurstof en zijn een belangrijke bijdrage aan het milieu. Maar om gezonde en aantrekkelijke bomen te behouden, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Echter, het snoeien van bomen is geen makkelijke taak en vereist kennis over de specifieke soort en groeiomstandigheden. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je welke boom moet snoeien en welke punten je moet overwegen bij het snoeien.

Om te helpen bij dit proces hebben wij een tabel samengesteld met verschillende boomsoorten en de beste maanden om te snoeien. Daarnaast hebben we ook enkele belangrijke punten opgenomen die u moet overwegen bij het snoeien van elke boom. Of je nu een beginnende tuinier bent of gewoon geïnteresseerd bent in het onderhoud van bomen, deze tabel zal je op weg helpen bij het nemen van de juiste beslissing. Print hem eenvoudig uit en neem hem mee tijdens het snoeien.

Boomsoort Maand Belangrijke punten
Berk december - februari Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Zorg ervoor dat de takken die u laat staan niet in de weg zitten of de groei van andere takken belemmeren.
Esdoorn december - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Eik december - februari Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Let op dat u niet te veel takken snoeit, omdat dit de groei kan belemmeren.
Haagbeuk december - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Beuk december - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Linde december - februari Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Fruitbomen juli - augustus Verwijder dode takken en verzorg de vruchtwisseling door nieuwe takken te verwijderen en oude takken te behouden. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis.
Acacia's maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Verwijder geen takken die dikker zijn dan 5 cm, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Magnolia's juni - juli Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Ceder september - oktober Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Zorg ervoor dat de takken die u laat staan niet in de weg zitten of de groei van andere takken belemmeren.
Taxus september - oktober Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Laurier maart - april Snoei dode en beschadigde takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Kersenboom juli - augustus Verwijder dode takken en verzorg de vruchtwisseling door nieuwe takken te verwijderen en oude takken te behouden. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis.
Appelboom juli - augustus Verwijder dode takken en verzorg de vruchtwisseling door nieuwe takken te verwijderen en oude takken te behouden. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis.
Perenboom juli - augustus Verwijder dode takken en verzorg de vruchtwisseling door nieuwe takken te verwijderen en oude takken te behouden. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis.
Pruimenboom juli - augustus Verwijder dode takken en verzorg de vruchtwisseling door nieuwe takken te verwijderen en oude takken te behouden. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis.
Wilg januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest
Zwarte els januari - februari Snoei de oude takken weg en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Ahorn januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei de takken niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Robinia maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden.
Kastanjeboom januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Pas op voor takken die kruisen of schuren, deze kunnen beschadigd raken en ziek worden.
Notenboom juli - september Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei de takken die vrucht dragen terug tot 2-3 knoppen vanaf de basis. Vermijd het snoeien van te veel takken, omdat dit de vruchtproductie kan verminderen.
Plataan januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 20% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Douglas spar januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Zorg ervoor dat de takken die u laat staan niet in de weg zitten of de groei van andere takken belemmeren.
Cipres april - mei Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de winter, omdat de boom dan kan bevriezen.
Ginkgo biloba maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Kornoelje maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei de takken niet te kort, anders kan de groei van de boom belemmerd worden.
Lariks november - december Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Populier januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet meer dan 25% van de takken per jaar, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Pas op voor takken die kruisen of schuren, deze kunnen beschadigd raken en ziek worden.
Rode esdoorn januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Japanse esdoorn januari - februari Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Snoei niet in de lente of de zomer, omdat de boom dan kan gaan bloeden.
Catalpa maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Verwijder takken die dicht op elkaar groeien om de groei van de boom te bevorderen.
Thuja maart - april Verwijder dode takken en geef de boom een natuurlijke vorm. Snoei niet te veel takken in één keer, anders kan de boom gestrest raken en minder gezond worden. Verwijder takken die dicht op elkaar groeien om de groei van de boom te bevorderen.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties