Bodembedekkers

Een tuin kan bijna niet zonder één of meerdere bodembedekkers. Bodembedekkers zijn te vinden in verschillende plantgroepen. Het is beplantingsoort die zich uitstekend leent voor het (snel) vormen van een dicht tapijt. In de praktijk wordt het toegepast voor kale plantvakken, op taluds en als onderbeplanting van bomen en struiken. Door de bodembedekkende eigenschap van de beplanting krijgt onkruid niet of nauwelijks kans om te groeien. Ook zal de grond, doordat de zon de bodem niet rechtstreeks beschijnt, langer vocht vasthouden.

Wat zijn bodembedekkers?

boddembedekker1

Bodembedekkers zijn struiken of vaste planten die de opvallende eigenschap bezitten dat ze snel een dicht tapijt kunnen vormen. Dit doen ze veelal door het maken van uitlopers. De plant “vertakt” zich als het ware en breidt zich zodoende uit. Deze bovengrondse uitlopers hebben bovendien de eigenschap dat ze, zodra ze in contact komen met de aarde, gemakkelijk wortels aanmaken. Zo ontstaat dus, naast de door de tuineigenaar zelf aangeplante plant, spontaan een nieuwe plant. De bodembedekkende eigenschap kan ook bestaan in de vorm van het zich voortdurend uitbreiden van de oorspronkelijke wortelkluit.

Functie van een bodembedekker

Over het algemeen is de functie van een bodembedekker ook inderdaad letterlijk

boddembedekker2

het bedekken van de bodem. In de meeste gevallen zal men dan ook kiezen voor winter groenblijvende bodembedekkers. E en bladverliezende of in de winter afstervende bodembedekker verliest namelijk een deel van het jaar zijn functie. In de wintermaanden zal immers de kale grond weer te voorschijn komen. Voor plantvakken waar meerdere vlakken van bodembedekkers worden toegepast is het denkbaar dat daarbij ook gebruik gemaakt zal worden van niet wintergroene planten. In een dergelijk geval is het minder storend als er een stuk plantvak niet het gehele jaar gevuld is. Overigens kunnen ook bladverliezende struiken nog wel zorgen voor een goed winterbeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rozen met fraaie bessen of struiken met een mooie takstructuur.

Toepassen van bodembedekkers

Bijvoorbeeld onder coniferen en struiken kunnen bodembedekkers worden toegepast. Het is een hardnekkig misverstand dat op

boddembedekker3

deze plaatsen geen andere planten zouden kunnen groeien. Ook gaat men er ten onrechte van uit dat een conifeer of struik hinder ondervindt van deze beplanting aan zijn voeten. In de praktijk blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Het is gewoon zaak om de juiste bodembedekker voor de juiste plaats te vinden en hierbij goed rekening te houden met de juiste standplaats. Omgevingsfactoren zoals windrichting en bodemgesteldheid zijn bepalend bij het maken van de juiste keuze. Maar de groep van bodembedekkende struiken en vaste planten is groot genoeg om een voor uw tuin ideale oplossing te vinden.

Een bijkomend voordeel van een tuin met veel bodembedekkers is dat er het hele jaar door een verzorgd beeld ontstaat en bovendien vraagt een dergelijke tuin minder onderhoud.

Bodembedekkers zijn er in vele verschillende hoogtes. Er zijn soorten die niet hoger worden dan 10 cm., maar bodembedekkende struiken kunnen wel weer 80 cm. hoog worden. Welke hoogte gewenst C. Geschikt is hangt af van de plaats waar de bodembedekker wordt aangeplant. Wordt de bodembedekker toegepast als onderbegroeiing van struiken, dan kan er uiteraard geen sprake zijn van een hoge bodembedekker. Bodembedekkers als opvulling van een plantvak of als onderbegroeiing bij een boom daarentegen kunnen wel hoger zijn.

Veel toegepaste bodembedekkers:

Ook onder de rozen zijn veel bodembedekkers te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan Rosa “Bingo Meidiland”, “Fairy dance”, “Immensee”, “Schneeteppich”, “Swany” of “The Fairy”.

Meer informatie

Bodembedekkers

Wat zijn bodembedekkers precies? En waarom zijn bodembedekkers een aanwinst in de tuin?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
frans raaijmakers
frans raaijmakers
7 jaren geleden

bodem bedekkers winter hard 5 tot 10 cm hoog met bloemen zomers welke moet ik dan nemem ik heb best veel nodig ????