Bloemen in de winter: Galanthus (Sneeuwklokje)

Dat bloemen in de winter extra veel aandacht krijgen bewijst het Sneeuwklokje wel. Het hele kleine witte bloempje, dat bovendien ook nog eens laag bij de grond bloeit, brengt de ware tuinliefhebber toch helemaal in verrukking. Het is de eerste bloembol die bloeit in het nieuwe jaar. Een voorbode van het nieuwe tuinseizoen dat er weer aankomen gaat. Bloeide het Sneeuwklokje midden in de zomer, dan zou de aandacht en de verrukking waarschijnlijk aanmerkelijk minder zijn. Tussen de overdadige bloemen in de zomer zou het kleine frêle bloempje amper opvallen. Maar als het in de winter zo dapper de kou trotseert en als eerste weer zijn kopje boven de grond steekt, verdient het al die extra aandacht zondermeer.

Galanthus

De naam Galanthus komt uit het Grieks. Het is een samenvoeging van het Griekse gale (melk) en anthos (bloem). Het verwijst zo naar de melkwitte kleur van de bloem. Eigenlijk is de bloem kleurloos. Als een bloemblaadje wordt fijngeknepen, m.a.w. als alle luchtbelletjes tussen de bladcellen worden weg geperst, dan kun je zien dat het bloemblad glashelder is. De luchtbelletjes weerkaatsen dus het invallende licht naar alle richtingen en daardoor ervaren wij het als wit.

Galanthus 1

Galanthus behoort tot de Stinzenplanten. Dit zijn planten die in bepaal de gebieden in Nederland voorkomen op oude landgoederen en boerenhoven. Het Sneeuwklokje is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het bolletje is zeer geschikt voor verwildering. Hou daar met de aanplant van de bolletjes rekening mee. Geef ze een plaats waar ze rustig hun gang kunnen gaan. U zult zien dat de pol elk jaar groter zal worden.

De verschillende soorten Sneeuwklokjes variëren in hoogte van 10 tot 25 cm. De bloeiperiode loopt van januari tot in april. Er zijn vele soorten te koop, waarbij subtiele verschillen in de bloem te ontdekken zijn. Maar bij alle soorten blijft één ding hetzelfde: het naar beneden knikkende bloempje. Je moet eigenlijk door de knieën om de volledige schoonheid te kunnen aanschouwen.

Standplaats

Sneeuwklokjes gedijen het best in een goed doorlatende, niet te droge grond. Kies een plek in de zon of de halfschaduw. Een geschikte plaats is bijvoorbeeld de vaste planten border, maar ook als onderbeplanting voor struiken of bomen is het Sneeuwklokje heel geschikt.

Sneeuwklokjes standplaats
Sneeuwklokjes standplaats

Koopt u de bolletjes in het najaar, plant ze dan zo snel mogelijk. De huid van de bolletjes is erg dun, waardoor ze snel kunnen uitdrogen. Plant de bolletjes ongeveer 10 cm diep. Voor het mooiste effect plant u de bolletjes in groepen bij elkaar. 

Voortplanting

Het Sneeuwklokje bloeit al vroeg in het jaar, als er nog maar weinig insecten actief zijn. Bij gunstig weer kunnen honingbijen en hommels zorgen voor de bestuiving. Ook mieren kunnen, door het verslepen van de zaden, zorgen voor voortplanting. Maar de belangrijkste vorm van vermeerdering is de zogenaamde ongeslachtelijke voortplanting. De bolletjes onder de grond vermeerderen zich, waardoor steeds grotere pollen ontstaan. Na de bloei kunnen de pollen worden uitgegraven en worden gescheurd. De delen die zo terug geplant worden zullen de volgende winter al weer bloeien.

Verschillende soorten van Galanthus

Latijnse naam Bijzonderheden
Galanthus nivalis In Nederland de bekendste en meest voorkomende soort
Galanthus nivalis “Flore Pleno” Gevuld bloemig, bloemblaadjes geelgroen
Galanthus “Dionyssus” Gevuld bloemig, binnenste bloemblaadjes zijn groen
Galanthus elwesii Brede blauwgroene bladeren, binnenste bloemblaadjes zijn groen
Galanthus ”Magnet” Geurend
Galanthus “S. Arnott” Geurend naar honing, grijsgroen blad, hartvormige groene markeringen op de binnenste bloemblaadjes
Verschillende soorten van Galanthus

Sneeuwklokjes verzamelaars

In Engeland is jaren geleden een ware rage ontstaan om sneeuwklokjes te verzamelen. Ze worden, op speciale verzamelmarkten, te koop aangeboden tussen februari en maart. Daar worden soms extreme prijzen gevraagd (én geboden) voor bijzondere exemplaren.  In Nederland steekt dit fenomeen ook langzaam de kop op.

Meer informatie

Sneeuwklokje timelapse

Het sneeuwklokje is een van de eerst bloeiende bloembollen en bloeien zelfs door het sneeuwdek heen. Prachtig toch?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties