Bloemen in de winter: Eranthis hyemalis

eranthis-6

Eén van de eerste bloembollen die in de koude wintermaanden zijn blaadjes boven de grond uitsteekt is Eranthis hyemalis. Misschien beter bekend onder zijn Nederlandse naam Winterakoniet.

Zelfs in een strenge winter, met veel vorst en sneeuw, verschijnen zo eind januari de eerste bloemblaadjes voorzichtig boven de grond. Net als je denkt dat in de winter het plantenleven nagenoeg stilstaat, blijkt hier dat in die koude wintergrond het leven voor sommige planten toch gewoon doorgaat!

Met zijn vrolijke gele kleur is het een opvallende verschijning tussen de oude plantenresten en de kale aarde. Zou Eranthis hyemalis in de zomer bloeien, dan zou deze bloembol waarschijnlijk lang niet zoveel aandacht krijgen. De kleine bloemen zouden tussen de overdadig bloeiende zomerplanten immers lang niet zo opvallen.

Eranthis hyemalis

eranthis-5

Bloeiwijze

De opvallende gele bloemen van de Winterakoniet doen een beetje denken aan het Boterbloempje. Het is een prachtige gele kleur, die bovendien lekker opvalt in de bijna kleurloze wintertuin. De stengeltjes zijn ongeveer 5 tot 10 centimeter lang. Aan het einde van de stengel vormt zich een groen stengelblaadje en daarboven komt de mooi contrasterende gele bloem.

De Winterakoniet steekt soms al eind januari zijn eerste blaadjes boven de grond en zal vanaf februari tot in maart bloeien. Staan ze al langer op dezelfde plaats, dan zal de bloei in januari beginnen. Laat de bollen na de bloei met rust, in mei zullen de bladeren volledig afgestorven zijn.

Standplaats

Plant de kleine zwarte, bijna ronde, bolletjes van Eranthis hyemalis bij voorkeur al vroeg in de herfst. Het liefst in september, dan heeft u nog dezelfde winter de eerste bloemen. Ze voelen zich thuis in elke tuingrond, mits deze niet al te droog is. Als ze een plaatsje krijgen onder een (bladverliezende) struik en ze worden verder met rust gelaten, dan kunnen de bolletjes zich makkelijk uitbreiden. Eranthis hyemalis is dus uitermate geschikt voor verwildering, geef hem een plek in de tuin waar hij vrij zijn gang kan gaan.

Vermeerderen

De bloembal van Eranthis hyemalis vermeerdert zichzelf door het vormen van extra knolletjes. De ooit aangeplante bollen zullen zo dus ongemerkt veranderen in een grote groep. Dit proces kunt u versnellen door een polletje uit te graven, te delen en vervolgens elders in de tuin een plaatsje te geven.

Laat u de uitgebloeide Winterakonieten met rust, dan zullen ze zaad vormen. Er komen stervormige zaaddozen aan de stengels. Als de zaden rijp zijn, dan barsten de zaaddozen open en vliegt het zaad alle kanten op. U zult het volgende jaar dan ook hier en daar zaailingen zien verschijnen. Laat dit rustig gebeuren, het is beslist geen hinderlijke uitzaaier, waarvan u de meeste zaailingen met veel moeite weer moet verwijderen!

Eranthis-2Verschillende soorten Eranthis

In de reguliere tuincentra is alleen Eranthis hyemalis verkrijgbaar. Gespecialiseerde bollenbedrijven kunnen ook nog andere soorten leveren.

Eranthis cilicica

Deze Winterakoniet bloeit iets later. De bloemen zijn groter en goudgeel van kleur. De bladeren zijn veel fijner en dieper ingesneden.

Eranthis tubergenii

Een heel mooie kruising tussen Eranthis cilicica en Eranthis hyemalis. Grotere bloemen, een helder gele kleur en langer bloeiend. Bovendien is deze Winterakoniet geurend.

Meer informatie

Eranthis hyemalis

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Moskal
Sandra Moskal
13 jaren geleden

Vandaag heb ik ze eindelijk gekocht. Al twee jaar lang liep ik op deze tijdstip langs een voortuin waar Winterakonietjesgelekopjes mijn aandacht trokken. Maar niemand wist hoe ze heten en de eigenaren kon ik niet treffen en vanmiddag stonden ze bescheiden tussen primulas en viooltjes op mij te wachten in onze klein tuincentrum.