Blauweregen of Wisteria snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

De blauweregen (Wisteria) behoort tot de populairste klimplanten van Nederland. Blauweregen is een geslacht van een tiental houtige slingerplanten. Als je ervoor kiest om een blauweregen te snoeien in je tuin, dan is het belangrijk om vanaf het eerste moment voldoende aandacht te besteden aan het onderhoud van de plant. De eerste jaren van de plant bepalen namelijk hoe mooi de blauweregen verder zal groeien. Net als de meeste andere klimplanten, kan de blauweregen enorm snel groeien. Het is daarom belangrijk om regelmatig met de snoeischaar aan de slag te gaan om je blauweregen in model te houden. Benieuwd wanneer je de blauweregen het best kunt snoeien en hoe je dit het best kunt aanpakken? In dit artikel leggen we het je uit!

Blauweregen snoeien

Soorten Blauweregen

Blauweregen is verkrijgbaar in verschillende soorten waaronder:

Wanneer kan ik de blauweregen het best snoeien?

Onder de juiste weersomstandigheden kan de blauweregen enorm snel groeien. Het is daarom belangrijk om de blauweregen in ieder geval twee keer per jaar een flink stuk terug te snoeien. Als je een blauweregen niet zou snoeien, dan kan deze eenvoudig tot wel 10 meter de hoogte in groeien. Je kunt de eerste snoeibeurt blauweregen het best in de nazomer plannen, rond eind augustus. Je mag dan zijtakken van de plant dan gerust zover snoeien totdat ze nog maar 50 centimeter lang zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat je plant de winter goed door zal komen. De tweede snoeibeurt kun je het best in het vroege voorjaar uitvoeren, rond januari of februari. Je mag bij deze snoeibeurt de zijtwijgen gerust terugsnoeien totdat ze nog maar zo’n 15 centimeter lang zijn. Het is wel belangrijk om de blauweregen alleen te snoeien als er geen vorst is. Als je deze plant wel met vorst zou snoeien, dan kunnen de snijwonden niet goed helen.

Blauweregen snoeien

Hoe moet ik de blauweregen snoeien?

Als je het nog niet eerder hebt gedaan, dan kan het snoeien van de blauweregen een uitdagend en vooral tijdrovend karweitje zijn. Doordat je de blauweregen twee keer per jaar moet snoeien, zal je het echter binnen de kortste keren onder de knie hebben. Voor het snoeien van de blauweregen kun je het best een schone, scherpe snoeischaar gebruiken. Gebruik in ieder geval nooit oud gereedschap, want hier kun je doorgaans geen mooie snijwonden mee maken.

De blauweregen snoeien in het voorjaar

Kies voor het snoeien van de blauweregen een vorstvrije dag in het voorjaar, bij voorkeur in de maand januari of februari. Je kunt het best bovenin beginnen met snoeien en langzaam naar beneden werken. Je mag de zijscheuten van de blauweregen tijdens de voorjaarssnoei flink terugsnoeien, tot er nog zo’n drie bloemknoppen overblijven. In de praktijk zullen de zijscheuten dan nog maximaal zo’n 15 centimeter lang zijn. Je kunt de hoofdtakken van de blauweregen in het voorjaar het best niet snoeien. Merk je dat de blauweregen de afgelopen tijd flink is gegroeid en is de plant te groot geworden voor je tuin? Dan mag je ook de hoofdtakken wat terugsnoeien.

Meer informatie

Hoe kan ik een blauweregen snoeien

De blauweregen snoeien in de nazomer

De tweede snoeibeurt van de blauweregen kun je het best in het najaar plannen, rond eind augustus. Kies hiervoor in ieder geval een bewolkte, droge dag uit. Hiermee voorkom je dat de bladeren kunnen verbranden. Snoei de zijtakken van de blauweregen zover terug, dat ze nog zo’n 50 centimeter lang zijn.

Snelgroeiende blauweregen? Een extra snoeibeurt mag!

Merk je dat de blauweregen erg snel groeit? Dan kun je ervoor kiezen om de plant in november of december nog een keer te snoeien. Het is wel belangrijk om hiervoor een vorstvrije dag uit te kiezen. Hoewel je de takken tijdens de extra snoeibeurt in principe weer een flink stuk terug mag snoeien, totdat de takken nog zo’n 40 tot 50 centimeter lang zijn, kun je ze tijdens een koude winter beter wat langer laten. Op deze manier zorg je ervoor dat je blauweregen de winter goed doorkomt.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien van een blauweregen?

Voor het snoeien van een blauweregen kun je in principe prima uit de voeten met een scherpe snoeischaar. Aangezien de takken van de blauweregen niet zo dik zijn, is het niet nodig om een takkenschaar te gebruiken. Het is belangrijk om alleen met schoon en scherp gereedschap te werken. Hiermee voorkom je dat je ziektes overbrengt op je plant. Andere bomen of heesters snoeien, lees dan onze overige snoeiartikelen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties