Bladvlekkenziekte bestrijden

Heb je ooit een blad gezien met kleine bruine vlekken erop, omgeven door een gele ring? Dit symptoom wordt veroorzaakt door een schimmelziekte genaamd Phyllosticta, beter bekend als bladvlekkenziekte. In dit artikel zullen we u vertellen hoe deze vlekken ontstaan en wat u ertegen kunt doen.

Fotocredit header image: Goldlocki, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Belangrijkste punten uit dit artikel

  • Bladvlekkenziekte is een schimmelinfectie die bruine of zwarte vlekken op de bladeren van geïnfecteerde planten veroorzaakt.
  • De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels die in vochtige omstandigheden gedijen en sporen afgeven na warme regenval of periodes van hoge luchtvochtigheid.
  • Om bladvlekkenziekte te voorkomen, is het belangrijk om plantenresten te verwijderen en te voorkomen dat planten te nat worden.
  • Als uw planten al zijn aangetast, moet u alle besmette bladeren verwijderen en de planten behandelen met een fungicide.
  • Om de kans op bladvlekkenziekte te verminderen, is het ook belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor uw specifieke klimaat en om ze goed te onderhouden.

Wat is bladvlekkenziekte?

Bladvlekkenziekte is een schimmelinfectie die begint als kleine bruine of zwarte vlekken op de bladeren van geïnfecteerde planten. Deze vlekken kunnen omgeven zijn door een gele ring en zich uiteindelijk over het hele blad verspreiden. In sommige gevallen komen meerdere vlekken samen en worden grote delen van de bladeren bruin en sterven af. Het blad is meestal het eerste deel van de plant dat wordt aangetast, maar bladvlekken kunnen ook vruchten en stengels aantasten. Bladvlekkenziekte bestrijden is goed mogelijk, hoe u dat doet leest u in dit artikel.

Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, waaronder Alternaria, Cercospora en Phyllosticta. Deze schimmels gedijen in een vochtige omgeving en geven sporen af na warme regenval of periodes van hoge luchtvochtigheid. Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen deze sporen zich gemakkelijk van de ene plant naar de andere verspreiden. Ze kunnen echter ook tijdens de wintermaanden overleven in zieke plantenresten die op de grond zijn achtergelaten.

Hoe verspreidt het zich?

De bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die overwintert in plantenresten en besmette bladeren die op de grond zijn blijven liggen. In het voorjaar worden de schimmelsporen op de bladeren gespat of geblazen, waar ze beginnen te groeien en zich te verspreiden. De meeste bladvlekkenziekten ontstaan in perioden van warm weer met frequente regenval of zware dauw.

Als je planten al besmet zijn met bladvlekkenziekte, moet je alle aangetaste bladeren verwijderen en ze zo snel mogelijk weggooien. Dit helpt voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar gezonde delen van de plant of planten in de buurt.

Wat zijn de symptomen van bladvlekkenziekte?

De bladvlekkenziekte tast planten op twee verschillende manieren aan. In sommige gevallen kan het geringe schade veroorzaken, die nauwelijks waarneembaar zal zijn. In andere gevallen kan bladvlekkenziekte de hele plant doden. Het duidelijkste symptoom van bladvlekkenziekte zijn gele of bruine vlekken op bladeren, stengels en zelfs bloemen. De vlekken zijn meestal omgeven door een rode of paarse rand en kunnen kleine zwarte puntjes bevatten die pycnidia worden genoemd.

Bladvlekkenziekte bestrijden
Manfred Mielke, USDA Forest Service, United States, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Als u deze tekenen op uw planten opmerkt, moet u onmiddellijk actie ondernemen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor u beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de bladvlekkenziekte en het type plant dat is aangetast. Deze omvatten het gebruik van een fungicide spray en het verwijderen van geïnfecteerd gebladerte van zowel de plant zelf als het gebied eromheen.

Kunnen mijn planten worden gered?

In de meeste gevallen is bladvlekkenziekte niet dodelijk voor uw planten. Je moet het echter wel proberen te behandelen zodra je het merkt, want zo voorkom je dat het zich uitbreidt. Terwijl sommige tuiniers ervoor kiezen om aangetaste bladeren af te knippen, geven andere mensen de voorkeur aan het gebruik van producten die zijn ontwikkeld om bladvlekkenziekte te behandelen.

Als u graag biologische producten gebruikt, kunt u met neemolie een hele reeks schimmelplagen bestrijden waaronder bladvlekkenziekte. Neemolie werkt door het oppervlak van de plant te bedekken en de kieming van sporen en de groei van schimmels tegen te houden. Zodra de plant met neemolie is gecoat, is ze tot 2 weken beschermd, zodat ze tijdens het groeiseizoen het best om de twee weken wordt gebruikt.

Meeldauw en Bladvlekkenziekte bestrijden met Eucalyptus Citriodora Oil en Neemolie

★★★★★
12,74
Bol.com
as of 7 november 2023 09:56

Samenvatting

Door een paar eenvoudige stappen te volgen, kunt u bladvlekkenziekte bestrijden en uw planten gezond houden. Bladvlekkenziekte kan worden bestreden. Een van de beste manieren om bladvlekkenziekte te voorkomen is uw planten goed te bemesten en water te geven, om hun immuunsysteem te versterken. Bladvlekken gedijen goed in een droge omgeving, dus regelmatig water geven, met de hand of met een sproeier, zal enorm helpen. Als bladvlekken uw plant infecteren, onderneem dan onmiddellijk actie. Haal zoveel mogelijk van de geïnfecteerde bladeren weg en let op tekenen van nieuwe groei.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties