Binnendeur verven

Vaak gaat een interieur op de lange duur vervelen. Hartstikke vervelend natuurlijk! Want zomaar een nieuw bankstel aanschaffen of de hele muur verven, dat is toch eigenlijk onbegonnen werk. Iets dat wonderen kan doen is het verven van uw binnendeuren. Uw kamer ziet er zo weer uit als nieuw!

Voor een klassieke uitstraling gebruikt u alleen verf. Verf de deur in een effen kleur of met een subtiel, eenvoudig patroon in een van de kleuren van de kamer. Als u met latexverf schildert, hoeft u niet eerst te gronden, maar als u verf op oliebasis gebruikt, moet u eerst wat voorwerk doen door een laag grondverf aan te brengen. Verf op oliebasis is duurzamer dan latexverf, maar het duurt langer om te drogen en kan na verloop van tijd vergelen.

Benodigdheden:

 • Ammoniak
 • Lakverf
 • Plamuursel

Verder:

 • Schuurpapier
 • Plamuurmes
 • Verfkrabber
 • Stofdoek
 • Verfroller
 • Verfkwast
 • Roerhout
 • Stofmasker en werkhandschoenen
 • Schroevendraaier
 • Staalborstel
 • Staalwol
 • Tafel

Tafel klaarleggen

Om te beginnen moet de deur verwijderd worden van zijn normale plaats. Doe dit door de scharnierpennen van de deur los te maken van de scharnieren en neem de deur hier uit. Tip: Smeer de scharnieren in met vaseline (niet met olie, dit kan gaan druppen) om de deur eenvoudiger te kunnen wegnemen en straks weer terug te kunnen plaatsen. Sommige deuren zijn erg eenvoudig, hierbij kun je namelijk soms de deur zo uit de scharnieren tillen zonder ingewikkelde bezigheden met vaseline. Dit is vaak het geval bij oude deuren.

De verdere voorbereidingen

Nu zijn we toegekomen aan de verdere voorbereiding van dit project. Voor de echte fanatiekeling is het aan te raden om nu werkhandschoenen en een stofmasker erbij te pakken, maar dit is natuurlijk een kwestie van hoeveel zin u heeft om straks bijvoorbeeld de handen schoon te moeten maken met de heftigere middelen. Verder is het belangrijk om uw raam open te zetten, in verband met de verfstank en het ongezonde aspect hiervan.

Ontvet nu uw deur met ammoniak. Eventueel kunt u de ammoniak wat aanmengen met water. Schuur vervolgens uw deur. Zitten er hardnekkige verfplekken op uw deur? Hiervoor kunt u staalwol en een staalborstel gebruiken. Een andere optie is om voor deze kwestie een plamuurmes te gebruiken. Na al dit schuurwerk is het zeer belangrijk om de deur goed te ontstoffen. Nadat u alle oude verf hebt verwijderd, schuurt u de ruwe plekken met schuurpapier met een fijne korrel.

Voordat het werkelijke verven kan beginnen is er nog één punt waar aan gedacht moet worden. Al het deurbeslag kunt u het beste van uw deur verwijderen, of goed afplakken. Onder het deurbeslag wordt bijvoorbeeld de deurklink verstaan. Een klink kan echter een handige houvast zijn tijdens het verven en dus is het afplakken hiervan misschien nog wel de beste oplossing als u uw binnendeur gaat verven.

Het verven

Nu is het tijd om te gaan verven. Leg de tafel voor het grootste gemak op een oude of een goed afgedekte tafel, zodat u overal gemakkelijk bij kunt. Roer de verf goed door met een roerhoutje, totdat de kleur van de verf mooi egaal is. Breng om te beginnen een laag grondverf op de deur aan voor het mooiste resultaat. Verf niet alleen het grote oppervlak van de deur maar vergeet vooral de zijkantjes niet.
Breng, als de grondverf is opgedroogd, een laag verf aan van de door u uitgezochte kleur verf. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Het mooiste resultaat krijgt u als u verft met een roller, maar het precieze werk zoals hoekjes en bochtjes kunt u het beste verven met een kwast. Als er houtnerven in uw deur zitten, is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat u met de nerven mee verft. Uiteraard controleert u de deur ook op mogelijke druppen. Druipers zijn niet mooi in het zicht maar blijven ook lang nat en kunnen er zelfs voor zorgen dat uw deur straks niet meer goed open en dicht kan gaan.

Een nieuw interieur

Nu de verf op uw deur zit, is het tijd om uit te rusten. Controleer nog wel even goed of de deur echt netjes in de verf zit en ruim vervolgens uw verfspullen goed op. Verf droogt snel en kan uw kwasten, om maar wat te noemen, goed verpesten. Geniet van uw vernieuwde interieur!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties