Betonplex ook voor binnen gebruik

Bij betonplex denk je misschien niet meteen aan plaatmateriaal. Niets is echter minder waar. De naam wordt ontleend aan betonbekisting. Het plaatmateriaal wordt gebruikt om funderingen aan te leggen. Het gietbare beton wordt in een mal gegoten. De bekisting wordt na verharding weer verwijderd.

Verschillende hout soorten

Betonplex platen bestaan uit hout- of fineerlagen die watervast verlijmd zijn. Aan weerszijden is er een gladde epoxylaag aangebracht wat zorgt voor een waterdichte coating. Het gebruikte hout kan hardhout, populierenhout of berken zijn. De houtsoort bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit. Populierenhout betonplex is eigenlijk voor eenmalig gebruik. De berkenvariant heeft een hogere kwaliteit en wordt om die reden het meest gebruikt. Betonplex hardhout heeft een vergelijkbare kwaliteit en een goede watervastheid. Het is wel verstandig om de kopse kanten af te werken met een randcoating. De coating zorgt voor een goede afdichting.

Meubels van betonplex

Betonplex berken is een uitstekend materiaal voor het vervaardigen van kasten, tafels of bureaus. Het materiaal is in verschillende diktes verkrijgbaar en wat belangrijk is met verschillende kleurcoatings. De coating is ook overschilderbaar maar vereist wel enige voorbereiding in verband met het gladde oppervlak. Een primer of grondverf dient eerst aangebracht te worden voordat het afgelakt kan worden.

Alternatieve materialen

Voor meubels wordt ook gemelamineerd spaanplaat gebruikt. Het is een vezelplaat met een gefotografeerde kunstharslaag. Triplex en multiplex zijn platen van op elkaar gelijmde fineerplaten die uitermate geschikt zijn voor meubels. Voor buitentoepassingen zijn HPL platen ook geschikt. De plaat is samengesteld uit houtvezel en fenolhars met een harde toplaag van melaminehars. Het is ook wel bekend onder de merknaam Trespa. De platen worden gebruikt voor balkonafscheidingen en gevelbekleding. Bepaalde multiplex is ook watervast wat buiten gebruik mogelijk maakt. Het betreft dan dikwijls multiplex dat fabrieksmatig geïmpregneerd is of voorzien is van een grondverf.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties