Berceau of loofgang

[et_pb_section admin_label="section"][et_pb_row admin_label="row"][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text admin_label="adsense top post" global_module="5100" saved_tabs="all" background_layout="light" text_orientation="left" use_border_color="off" border_color="#ffffff" border_style="solid"]

Advertentie

[et_pb_text admin_label="Tekst" background_layout="light" text_orientation="left" use_border_color="off" border_color="#ffffff" border_style="solid"]

berceau-4Een tuinonderdeel dat al stamt uit de 17e eeuw en tegenwoordig in een moderne en aangepaste vorm steeds vaker weer wordt toegepast is de berceau. Een ander woord voor berceau is loofgang, verwijzend naar de loofbomen waarmee de berceau oorspronkelijk werd gevormd. Het is een duidelijk architectonisch element die een tuin gelijk een heel bijzondere uitstraling geeft. Door te kiezen voor de juiste beplanting, kan men zorgen voor een jaar rond aantrekkelijk beeld.

Wat is een berceau?

Een berceau of loofgang is een pad met aan beide zijden heggen. Deze heggen zijn aan de bovenkant aan elkaar verbonden / in elkaar vergroeid. Hierdoor ontstaat als het ware een soort tunnel of gang. Het doet ook wel denken aan een (groen) gewelf. Om de juiste vorm en voldoende ondersteuning voor de beplanting te krijgen wordt meestal gebruik gemaakt van een hekwerk. De beplanting kan dan, zeker in het beginstadium, langs het hekwerk geleid worden.

Geschiedenis van de berceau

De eerste bekende berceaus stammen uit de 17e eeuw. Een loofgang was toen vooral teberceau-1 vinden in een kasteel- of kloostertuin. In die tijd was een zo wit mogelijke huid voor de adellijke dames in de mode. Hiermee wilde men zich duidelijk onderscheiden van niet-adellijke personen die veel in de buitenlucht kwamen en dus wel een bruine huid hadden. Om toch in de buitenlucht te zijn en even buiten te kunnen wandelen, zijn de  berceaus aangelegd. Zo werd het mogelijk om buiten te wandelen, zonder dat de zon direct op de huid kon schijnen. Voor deze historische berceaus werd haagbeuk (Carpinus betulus) gebruikt. De haagbeuk leent zich namelijk uitstekend voor vormsnoei. In de kloostertuinen werd vaak gebruik gemaakt van fruitbomen.

Er zijn nog veel oude berceaus in de Nederlandse tuinen aanwezig. In particuliere tuinen, maar ook in openbare parken en landgoederen. Bekende berceaus zijn o.a. te vinden in:

 • De Prinsentuin / Groningen
 • Kasteeltuinen / Arcen
 • Landgoed De Braak / Groningen
 • Landgoed Mariëndaal / Arnhem
 • Nationaal museum Paleis Het Loo / Apeldoorn

berceau-3 Berceau toepassen in de moderne tuin

Een berceau heeft een sterke ruimtelijke werking. Door de lange afgesloten ruimte ontstaat een duidelijke ruimtelijke werking in één richting. Als je aan het begin van een loofgang staat en je richt je blik op het eindpunt, dan lijkt de loofgang zich naar het einde toe te versmallen. Dit is optisch bedrog, maar geeft wel een sterke lengte richting aan. Een tuin lijkt daardoor ook groter. Dit beeld kan nog eens extra versterkt worden door aan het einde van een berceau een beeld o.i.d. te plaatsen.

Een berceau kan toegepast worden als “overkapping” van een pad. Een pad dat door de tuin van het ene naar het andere punt loopt. Maar ook een pad langs een schuur of ander gebouw kan heel goed gebruikt worden voor de aanleg van een berceau. Hier wordt dan vanaf één zijde van het pad een boog gevormd naar het gebouw. Een berceau kan ook toegepast worden op de erfafscheiding. Dit moet uiteraard wel in overleg met de buren plaats vinden.

Berceau of loofgang
Berceau of loofgang door lensenhoveniers.nl

Door de loofgang wordt het oog als het ware getrokken naar het lichte eindpunt. Meestal wordt de loofgang van hout of van een combinatie van steen en hout gemaakt. Het spreekt vanzelf dat de constructie stevig en betrouwbaar moet zijn, vandaar dat voor de staanders en de verbindingssteunen (met de lengte en dwarsbalken) altijd tropisch hardhout of onder hoge druk geïmpregneerd hout (of ijzer en staal) gebruikt wordt. Het is afhankelijk van ruimte en persoonlijke smaak hoe ver de staanders in de lengterichting uit elkaar komen te staan.

Naast de bekende ronde vorm, worden in de moderne tuin ook berceaus of loofgangen gecreëerd met rechte balken. Hierdoor ontstaat hetzelfde effect, maar dan in een moderne strakke uitvoering.

De maatvoering voor een berceau is erg belangrijk. In volgroeid stadium moet de loofgang nog steeds een royale doorgang bieden. Ga daarom uit van een minimale maatvoering van 2,5m breed én 2,5m hoog.

Beplanting voor een berceau

Naast de eerder genoemde haagbeuk en fruitbomen kunnen alle klim- en leiplanten worden toegepast als begroeiing van een berceau. Afhankelijk van de persoonlijke smaak en het beoogde effect zijn alle klimmers geschikt. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan:

 • Clematis (Bosrank)
 • Hedera (Klimop)
 • Lonicera (Kamperfoelie)
 • Rosa (Roos)
 • Vitis (Druif)
 • Wisteria (Blauwe Regen)

[et_pb_text admin_label="Adsense bottem post" global_module="5090" saved_tabs="all" background_layout="light" text_orientation="left" use_border_color="off" border_color="#ffffff" border_style="solid"]

[et_pb_comments admin_label="Reacties" global_module="4687" saved_tabs="all" show_avatar="on" show_reply="on" show_count="on" background_layout="light" use_border_color="off" border_color="#ffffff" border_style="solid" custom_button="off" button_letter_spacing="0" button_use_icon="default" button_icon_placement="right" button_on_hover="on" button_letter_spacing_hover="0"]

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anneke
Anneke
13 jaren geleden

Hallo,

Wij zijn van plan om ook een berceau in de tuin te maken. Jullie schrijven dat de haagbeuk begeleid kan worden langs een hekwerk, natuurlijk heb je deze in alle soorten en maten, maar waar kan ik het hekwerk krijgen met die bogen? (naast de tekst geschiedenis van de Berceau).

Overal gezocht… en nog steeds niet gevonden. Misschien kunnen jullie ons helpen???

Groetjes,
Anneke R.

Ralph van Leenen
Ralph van Leenen
13 jaren geleden
Antwoord aan  Anneke

Beste Anneke,
Voor stalenconstructies ben je al snel aangewezen op maatwerk. Kant-en-klare bogen die aangeboden worden zijn meer geschikt voor rozen of andere klimplanten. Zoek daarom naar bedrijven die gespecialiseerd zijn in staal- en/of metaalconstructies.
Succes!

Leen WIndels
Leen WIndels
5 jaren geleden

Wij zouden een Berceau maken in onze tuin, over ons tuinpad, met appel, blauwe regen en rozen.
Met welke hoogte houden we best rekening voor onze boog?
We moeten er makkelijk met de fiets door kunnen… Het middelste punt 2m – 2m20 of 2m40?
Ons pad is 1 m breed. Ik denk om aan te planten 50 cm buiten het pad aan beide zijden…
Beste dank voor uw reactie.